Batalia pentru Cotroceni: ultima suta de zile. Dupa cateva luni de campanie electorala neoficiala, Traian Basescu si Mircea Geoana par a fi prezidentiabilii din turul doi. Crin Antonescu nu a reusit inca sa conteze in lupta. Lupta pentru Presedintia Romaniei a intrat in linie dreapta. Principalii candidati au la dispozitie mai putin de 100 de zile pentru a demonstra ce ii diferentiaza. In cele patru-cinci luni care au trecut de la conturarea primelor candidaturi, clasamentul pretendentilor nu a suferit modificari substantiale, scrie EvZ.

In editorialul "Politica pentru gura-casca", Iulian Comanescu afirma ca "scandalul Udrea este un moment important in politica romaneasca, pentru ca omologheaza triumful unui anumit tip de politica, a gesturilor sau chiar a gesticulatiei. De fapt, nimic din ceea ce se intampla in aceste zile pe ecranele TV nu are legatura cu interesul comun si viitorul Romaniei. Meciul Udrea este o cotonogeala fara reguli, de periferie, in care cel care administreaza lovitura sub centura urmareste sa starneasca jubilatia cercului de gura-casca, adica a electoratului. Cotonogeala n-are nicio alta finalitate decat victoria in sine, cu aplauze de la gura-casca. Elena Udrea are pacate". Integral in EvZ.

Elena de Plescoi, in rolul lui Zeus. Cand nimeni nu se mai astepta ca Elena Udrea sa apara in fata comisiei de ancheta parlamentara, sefa Ministerului Turismului si-a facut aparitia, sosind direct de la Parchetul General. Ea nu a stat insa sa raspunda la intrebarile deputatilor, asa cum asteptau cei prezenti in sala, ci i-a anuntat, prompt, ca a depus plangeri penale, pentru abuz in serviciu si alte infractiuni, impotriva celor cinci membri ai comisiei ale caror voci au aparut in interceptarile publicate in presa, scrie Romania Libera.

PD-L si PRM sar la gatul lui Nemirschi. Presedintele Comisiei de administratie publica din Camera Deputatilor, democrat-liberala Sulfina Barbu, l-a acuzat pe ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, ca trateaza obiectivele de mediu din programul de guvernare dupa “cheful si interesul” sau. Potrivit comunicatului de presa al PD-L, Sulfina Barbu atrage atentia asupra “lipsei totale de rezultate a activitatii ministrului mediului”, desi au trecut 8 luni de la preluarea mandatului. “Sulfina Barbu a subliniat ca la inceputul sesiunii parlamentare va solicita Ministerului Mediului sa ofere raspunsuri detaliate in fata Comisiei de administratie si echilibru ecologic, in legatura cu principalele programe de mediu. (...) Ministrul Nemirschi trateaza obiectivele de mediu din programul de guvernare dupa cheful si interesul sau, iar Romania plateste din buzunar sanctiuni pentru infringement-urile de la Mediu. Apatia ministrului Nemirschi ne face sa ne gandim ca domnia sa si-a incheiat treaba la Mediu”, se arata in comunicat, noteaza Gardianul.

EBA, Ioana, Mircea dauneaza grav candidatului Traian Basescu. Gafele repetate ale mezinei familiei, Elena, afacerile fratelui, Mircea, si achizitiile imobiliare ale Ioanei au contribuit semnificativ anul acesta la erodarea imaginii lui Traian Basescu, ceea ce pune sub semnul intrebarii un eventual succes la prezidentialele din toamna. Implicarea lui Mircea Basescu intr-o firma care face afaceri cu arme in timpul mandatului de presedinte al CSAT al fratelui sau l-a determinat pana si pe seful statului sa se recunoasca vulnerabil in perspectiva viitorului scrutin prezidential, scrie Cotidianul.

Dan Alexe, in editorialul "Mic lexicon al ipocriziei guvernantilor (de peste tot)", afirma ca "atunci cand a inceput scandalul inchisorilor secrete ale CIA, majoritatea est-europenilor, chiar si de prin tarile banuite ca ar fi adapostit asemenea inchisori, cum sunt Romania si Polonia, s-au intrebat cu sincera nedumerire unde e problema. La urma urmei, e vorba doar de niste nenorociti de arabi (sau afgani, ma rog, tot din aia!…), care nu merita avocati care sa-i invete cum e cu prezumtia de inocenta, mai ales dupa ce i-am vazut ca-s in stare sa se repeada cu avioanele in zgarie-nori. Desigur, nu trebuie cautata o logica in aceasta atitudine a noastra de nepasare sceptica; la urma urmei, gandind asa, suntem convinsi in acelasi timp ca atentatele de la New York au fost de fapt puse in scena chiar de CIA si de Mossad". Integral in Romania Libera.