Sedinta comuna a Executivelor ungar si roman, in octombrie. Romania va organiza la Bucuresti a cincea sedinta comuna a Guvernelor ungar si roman pe 10 octombrie, a anuntat ieri purtatorul de cuvant al Palatului Victoria, Ioana Muntean. Agenda de lucru a reuniunii, care va fi stabilita in detaliu de reprezentantii celor doua Cabinete, va cuprinde acorduri bilaterale si acte normative care vor ajuta la realizarea obiectivelor celor doua state vecine, scrie EvZ.

Udrea vrea statuie pentru grija fata de banul public. Ministrul Turismului, Elena Udrea, crede ca ar merita o statuie pentru economiile pe care le-a facut in cadrul institutiei pe care o conduce. ”Eu ma asteptam in modul cel mai sincer acum, desi poate vi se pare un pic o ironie... pentru toate economiile pe care le-am facut la acest minister in sase luni de zile, eu chiar ma asteptam intre ghilimele sa mi se ridice o statuie”, a declarat ea la Realitatea FM. Ministrul a facut aceste afirmatii in contextul in care parlamentarii din Comisia de ancheta au semne de intrebare in legatura cu modul in care Ministerul Turismului a achizitionat un lot de autoturisme Logan, ceea ce i-a facut sa ceara lamuriri de la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, scrie Gandul.

Toamna se numara ministrii: Ultimele zile ale Ecaterinei Andronescu la Educatie. Mandatul Ecaterinei Andronescu la Ministerul Educatiei se apropie de final, au declarat pentru Cotidianul surse din conducerea PDL. Premierul Emil Boc este hotarat sa-si duca la bun sfarsit demersul privind asumarea raspunderii pe pachetul de legi ale educatiei, in ciuda opozitiei pesedistilor. Singura salvare a ministrului Educatiei ar fi ca textele legilor sa fie pe placul sefului Guvernului, adica sa includa solutiile comisiei Miclea, asumate atat de PDL, cat si de PSD si incluse in programul de guvernare cu care a plecat la drum Cabinetul Boc, scrie Cotidianul.

CSAT, cu ochii pe extremisti. Cu cateva luni inaintea alegerilor din acest an, extremistii au intrat in topul preocuparilor serviciilor de informatii. In prezentarile facute de SRI si SIE in sedintele Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) de anul trecut, la capitolul „factori de risc, amenintari”, au fost semnalate „tendinte de constituire a unor grupuri autohtone cu potential extremist, de factura anarhista”. Acestea apar la punctul al treilea din lista preluata in Raportul de activitate a CSAT pe 2008, publicat recent in Monitorul Oficial, dupa trecerea fulger prin parlament, pe 29 iunie, in ultima sedinta a celor doua Camere reunite, scrie EvZ.

Crin Antonescu ii curteaza pe consultantii PSD. Campania prezidentiala a lui Crin Antonescu exista, desi nu se vede. Deocamdata, lucrurile merg la ralanti pentru ca presedintele PNL abia s-a intors din vacanta. Ieri, la partid s-a dat adunarea. Reunirea Grupului Politic Consultativ al PNL, un fel de sfat al inteleptilor, care ii reuneste pe liderii politici liberali importanti. Desi sedinta n-a fost tocmai una de succes – cei mai multi dintre membrii grupului nu se intorsesera inca din vacanta -, Crin Antonescu s-a aratat optimist. „Stiu ce am de facut, stiu ce trebuie sa spun si cred in sansa mea”, le-a transmis el celor prezenti. Surse din PNL ne-au declarat ca Antonescu mizeaza pe intrarea in competitia prezidentiala a primarului general Sorin Oprescu, liderul liberal fiind convins ca acesta va fura din procentele lui Mircea Geoana si ii va permite, astfel, sa intre in turul al doilea, alaturi de Traian Basescu, scrie Gandul.

Tranzactiile legale cu armament, in subordinea lui Videanu. Agentia Nationala pentru Controlul Exporturilor – autoritatea nationala care supravegheaza tranzactiile cu armament si munitie - este in pericol sa fie desfiintata sau, in cel mai fericit caz, trecuta de sub tutela Ministerului Afacerilor Externe, care e controlat de PSD, in cea a Ministerului Economiei, condus de reprezentantul PDL. Experti ai ANCEX si-au declarat, miercuri, ingrijorarea fata de preconizata desfiintare a acestei institutii, la scurt timp dupa izbucnirea scandalului legat de firma de comert cu armament si munitie in care a fost actionar Mircea Basescu, fratele presedintelui Romaniei. Acesta s-a retras din firma numai dupa aparitia scandalului declansat de presa, scrie Cotidianul.

Sabina Fati, in "Elena Udrea si fenomenul Madonna", afirma ca "Elena Udrea vrea sa devina o jucatoare in politica, nu doar o intretinuta, de aceea incearca sa-si proiecteze un viitor in afara proptelilor actuale. Elena Udrea a urcat cu greu in fotoliul ministerial si vrea sa ramana acolo cat mai mult posibil. Numita in fruntea Turismului la interventia presedintelui Traian Basescu, ea stie ca depinde deocamdata de puterea si influenta lui si isi traseaza drumul mai departe tocmai incercand sa se diferentieze de ceilalti politicieni". Integral in Romania libera.

In "Turnatoriile turnatorului Rosca S.", Mircea Marian se intreaba "ce ar fi spus ofiterul de securitate in fata caruia raspundea, inainte de '89, Sorin Rosca Stanescu, daca acesta i-ar fi oferit delatiuni atat de dubioase precum cele pe care ni le serveste acum, referitoare la familia Basescu? Cum ar fi reactionat tovarasii daca un delator (platit?) le-ar fi spus: „X are legaturi cu teroristii, stiu eu!, dar probele o sa vi le prezint ceva mai tarziu”? Erau alte vremuri si, atunci cand spune ca presa a luat locul fostei Securitati, Traian Basescu greseste. Turnatorul denumit codificat „Deleanu” nu si-ar fi permis niciodata, in regimul Ceausescu, ceea ce isi permite, in 2009, ziaristul Rosca Stanescu". Integral in EvZ.