Guvernul le ia scolarilor camerele video ca sa sperie hotii la urna Guvernul va dota sectiile de votare „speciale” cu camere video, pentru a detecta votul multiplu. Pentru ca n-are bani sa achizitioneze 3.500 de astfel de camere, ministrul de Interne Dan Nica le va „imprumuta” din laboratoarele de informatica ale scolarilor. Speriati ca vor fi furati la vot „de ceilalti”, pesedistii si pedelistii au decis sa supravegheze video sectiile de votare unde se va vota pe liste suplimentare. In mod bizar, ei n-au eliminat din legea electorala ceea ce au numit „sursa raului” – adica listele suplimentare, in schimb au venit cu o masura de opereta: achizitionarea a 3.500 de camere web, amplasate in sectiile speciale, de la nivel de comuna, la nivel de Bucuresti, scrie Gandul.

Romania va face lobby pentru Dacian Ciolos Liberalul Dacian Ciolos a intrunit acceptul coalitiei de guvernare pentru a fi nominalizat ca propunere a Romaniei pentru comisar european pe probleme de agricultura. Liderii PSD si PD-L au discutat, ieri dimineata, in sedinta coalitiei, despre aceasta chestiune, in prezenta ministrului de Externe Cristian Diaconescu. Democrat-liberalii au sustinut puternic varianta Ciolos - comisar pentru Agricultura, in timp ce pesedistii au vrut ca, pe langa aceasta optiune, Romania sa mai aiba o varianta de rezerva, cea de comisar pentru extindere. Liderii PD-L au spus - si ministrul Diaconescu le-a dat dreptate - ca ar fi pagubitor pentru Romania sa vina cu doua variante, pentru ca ar arata ca nu este clar hotarata si ca nu are incredere ca poate obtine un comisar cu portofoliu „greu”. Ministrul de Externe a fost, in final, mandatat sa negocieze, pentru Ciolos, acest post, relateaza Gandul.

Strategii democrat-liberali pun la cale un plan de excludere a partenerilor social-democrati din Palatul Victoria. Scenariul urmeaza, potrivit surselor ziarului nostru, sa se deruleze pe trei pasi. Primul ar fi asumarea raspunderii Guvernului in privinta Legii Educatiei si a Legii Electorale. Pasul al doilea vizeaza intocmirea de catre Comisia Europeana a raportului pe Justitie, lucru ce urmeaza sa se intample in cursul acestei luni. Ultima etapa a planului ar fi o preconizata cearta intre cele doua partide aflate la guvernare pe tema desemnarii comisarului european. Strategia merge chiar mai departe si vizeaza inlocuirea conducatorilor ministerelor detinute astazi de PSD cu ministri PD-L. Mai mult, ar fi vorba despre democrat-liberali care detin in prezent anumite portofolii “marunte”, urmand ca “vechile” ministere sa fie preluate de secretari de stat, evident tot de la PD-L, relateaza Gardianul.

Coalitia are restante mari in Parlament Directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, sustine ca, in ciuda majoritatii de peste 70%, Parlamentul a fost "incalecat" total de Guvern. Doar trei initiative ale parlamentarilor au devenit lege in sesiunea trecuta. Acum, cea mai sustinuta activitate este concentrata la Comisiile juridice din cele doua Camere. Comisia juridica de la Camera Deputatilor isi va concentra activitatea pentru adoptarea Codurilor de Procedura Penala si Civila. Acestea trebuie adoptate cat mai urgent, pentru a veni in completarea Codurilor Penal si Civil, care vor fi puse in aplicare din 2011. Daniel Buda, presedintele comisiei, ne-a declarat ca deputatii ar putea adopta Codurile de Procedura pana cel tarziu in decembrie. De asemenea, deputatii juristi au in procedura de urgenta intocmirea raportului asupra proiectului legii avocaturiii, proiect restant din fosta legislatura. La Senat, presedintele comisiei, Toni Grebla, ne-a declarat ca juristii din Camera superioara a Parlamentului, intruniti intr-o sedinta in timpul vacantei legislative, au intocmit rapoarte la toate proiectele restante, in numar de 17, informeaza Romania Libera.

Autonomistii au imn si drapel Autonomistii maghiari isi vor vota imnul, stema si drapelul, la adunarea care va avea loc sambata, la Odorheiul Secuiesc. De asemenea, ei au pregatit si o Declaratie privind reforma administrativa. „Tinutul Secuiesc este indivizibil si nu poate fi inglobat intr-o alta unitate teritorial-administrativa. Viitorul acestei regiuni nu poate fi imaginat altfel decat ca o unitate administrativ-teritoriala de sine statatoare, cu prerogative sporite, situata intre limitele sale regionale firesti, formate in cursul istoriei”, se arata in document, scrie EvZ.