Geoană nu şi-a găsit loc pe scenă, lângă Băsescu. Liderul PSD a folosit lansarea Ford drept pretext pentru a-l acuza pe şeful statului că i-a interzis să susţină un discurs. Lansarea primului Ford Transit Connect, produs la Craiova, s-a tranformat ieri într-un prilej de răfuială politică. Nemulţumit că a fost nevoit să urmărească evenimentul dintre muncitori, Mircea Geoană l-a acuzat pe Traian Băsescu că a condiţionat prezenţa la manifestare de posibilitatea de a vorbi doar el. „ Eu sunt senator de Dolj, preşedintele Senatului şi în mod evident invitaţia a fost făcută pentru a mă adresa şi eu, respectând, evident, ierarhia în stat. (…) Din păcate, Administraţia Prezidenţială a decis ca numai actualul preşedinte să vorbească şi a condiţionat prezenţa domnului preşedinte de acest lucru”, a spus Geoană. El a adăugat că a fost anunţat cu o zi înainte că nu mai poate rosti un discurs, însă nu a vrut să „escaladeze subiectul”. „A dorit să vorbească singur şi o să vorbească singur”, a comentat el, citat de EvZ.

Politicienii, loviţi de paranoia spionitei. În Parlament au fost audiaţi, ieri, şefii serviciilor secrete şi ministrul Apărării. Apropierea campaniei electorale intensifică suspiciunile şi multiplică scenariile lansate de principalii actori politici, şi nu numai, privind folosirea serviciilor secrete ca armă politică. Scandalurile privind apariţia interceptărilor ilegale din comisia Udrea, implicarea fratelui preşedintelui în afaceri cu armament şi ameninţările lui Marian Vanghelie privind folosirea arhivei ”Doi ş’un sfert” împotriva şefului statului, au fost disecate ieri de parlamentari, fără a ajunge însă la nicio concluzie, scrie Adevarul.

PD-L a strâns primul milion de euro pentru independentul Băsescu. Traian Băsescu ar putea candida pentru Cotroceni ca independent susţinut de o platformă politico-civică clădită în jurul PD-L. Democrat-liberalii au rezolvat ultimele probleme legale pentru a-i permite unui candidat să concureze pentru Cotroceni sprijinit de un partid şi pentru a avea, astfel, reprezentanţi disciplinaţi în toate secţiile de votare. De asemenea, au dat dispoziţie filialelor să trimită la centru avansul pentru campania lui Băsescu: 40.000 de euro per organizaţie, plătibili în două tranşe. Până ieri seară, aproape toţi liderii locali trimiseseră prima tranşă, astfel încât PD-L a strâns primul milion de euro, scrie Gandul.

UDMR fenteaza PNL. Motiunea de cenzura, inca suspendata. Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, ieri, dupa sedinta Biroului Politic Central, ca liberalii au decis continuarea demersului privind initierea motiunii de cenzura. “Am hotarât sa continuam demersurile în vederea initierii unei motiuni de cenzura din cauza asumarii raspunderii pe cele trei legi. Consideram o sfidare la adresa democratiei, a societatii, modul în care Guvernul Boc încearca sa rezolve problemele grave ale societatii. Discutiile cu UDMR continua (n.r. - in vederea sprijinirii motiunii), pâna în momentul de fata, nu avem un raspuns foarte clar”, a completat Orban, scrie Gardianul.

Basescu independent: la ce-i foloseste? Modificarea legii privind alegerile prezidentiale impulsioneaza candidaturile independente, care se pot pune sub umbrela unui partid sau altul. Pana acum, independentii erau considerati outsideri, insa alegerile din 2009 vor fi dominate de astfel de candidati. Astfel, sunt pe cale sa se infrunte doi independenti, Traian Basescu si Sorin Oprescu (care s-au mai intalnit in competitia pentru Primaria Capitalei). Ei puteau fi sprijiniti, cu ajutorul modificarilor aduse legislatiei, de cele mai puternice partide sau chiar de aliante politice, noteaza Romania Libera.

In editorialul "O coalitie moarta", Eliade Balan este de parere ca "daca parteneriatul PDL-PSD nu se va rupe in saptamana urmatoare, cum s-a dat de inteles la scolile de vara, poate mai clar cu ocazia intalnirii de la Costinesti, inseamna ca "broscoii" celor doua partide si-au batut joc de populatie cu iluzia colectiva a stabilitatii politice. Noua formula urzita in ultimele luni in culisele democrat-liberalilor, care exclude prezenta pesedistilor de la guvernare, ar bloca intinderea amenintatoare a crizei politice si ar asigura, totodata, climatul necesar pentru reformarea statului de drept cu o singura conditie: PDL sa ramana stapan in Palatul Victoria. Scenariul facut de oamenii lui Boc are la baza o provocare directa a PSD pentru iesirea din Executiv de bunavoie si nesilit de nimeni inainte de campania prezidentiala, astfel incat electoratul sa fie convins de inselaciunea unui partid depasit de criza si incapabil sa-si duca pana la capat un mandat considerat parazitar de partenerul de coalitie". Integral in Romania Libera.

In editorialul " <> sau <>? ", Vlad Macovei scrie: "Chiar dacă nu-l veţi vota pe Traian Băsescu, făceţi-o pentru că nu vă place, nu pentru că adversarii lui v-au manipulat ordinar. Un adversar onest şi puternic al preşedintelui Traian Băsescu ar trebui să zică: nu-l votaţi pe Băsescu pentru că nu-mi place. E un prost preşedinte. Nu se pricepe. Nu-mi place şi basta. Îmi strică afacerile, nu-mi mai pot aranja ploile. Şi lumea, dacă are încredere, merge pe mâna lui, nu pe a lui Băsescu. Cum nimeni, dar absolut nimeni, nu va spune asta (trebuie să fii puternic şi onest, repet), atunci e nevoie de ceva mai mult. Trebuie acuzaţii. Grave. Însă ca să spui „Traian Băsescu a patronat traficul de arme către Angola” îţi trebuie dovezi. Dacă ai aceste dovezi, atunci Traian Băsescu va avea probleme mari. Probabil nu va mai ieşi preşedinte.". Integral in EvZ.