Iliescu i-o taie lui Vanghelie: „Face rau partidului! Sa nu se mai joace cu excluderile”. Razboiul dintre Marian Vanghelie si Miron Mitrea a intrat in faza de excluderi. Presedintele PSD Bucuresti a incercat, la sedinta Biroului Permanent National (BPN) de luni a PSD, sa il dea afara pe Mitrea din partid, pe motiv ca acesta prejudiciaza sansele lui Mircea Geoana la Presedintia Romaniei prin contrele permanente puse conducerii partidului. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, l-a contrat ferm pe Vanghelie. "Ar fi bine ca Marian Vanghelie sa se mai abtina de la astfel de declaratii! I-am mai spus-o. Sa nu ne mai jucam cu excluderile din partid!", a declarat Iliescu pentru Gandul. El a mai spus ca o astfel de atitudine este "inadmisibila intr-un partid democratic". "Face rau partidului, ii face rau lui Mircea Geoana si, in ultima instanta, chiar si lui Vanghelie. L-am mai atentionat de cateva ori sa fie mult mai atent cu astfel de declaratii", a precizat Ion Iliescu.

Era Basescu: Tortionarii comunisti si securisti, condamnati la bunastare pe viata. Legea lustratiei si masurile cu adevarat reparatorii pentru victimele comunismului au fost marele esec al mandatului presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Condamnarea crimelor comunismului a ramas doar o declaratie scrisa a sefului statului roman si un laborios, dar contestat raport al comisiei prezidentiale. Tortionarii comunisti si securisti de odinioara zburda in libertate cu pensii astronomice si, mai mult, o buna parte a lor, cu afaceri prospere, scrie Cotidianul.

Senatorii cresc indemnizatia pentru cei persecutati etnic intre 1940 si 1945. Persoanele persecutate din motive etnice de catre regimurile instaurate in Romania de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 ar putea sa primeasca o indemnizatie dublata, de la 100 la 200 de lei, incepand cu lunadecembrie 2010, potrivit unei legi adoptate ieri, la Senat, deputatii fiind for decizional.Senatorii au adoptat, cu amendamente propuse de Comisia pentru munca, familie si protectie sociala, o propunere legislativa pentru modificarea ordonantei 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de catre regimurile instaurate in Romania cu incepere de la 6 septembrie 1940 pana la 6 martie 1945 din motive etnice, scrie Gandul.

Legea educatiei, contestata la Curtea Constitutionala. PNL si UDMR au contestat ieri Legea educatiei la Curtea Constitutionala. Anuntul a fost facut de viceliderul deputatilor PNL Eugen Nicolaescu. Cele doua partide au contestat, de asemenea, si Legea privind reoganizarea autoritatilor si institutiilor publice. Ambele legi au fost aprobate de guvern saptamana trecuta prin procedura asumarii raspunderii, scrie EvZ.

Coalitia capoteaza din nou in Parlament. Reprezentantii PD-L si PSD au marcat, ieri, o noua runda de dispute aprinse in Parlament. Discutiile in contradictoriu au avut loc in sedinta Birourilor Permanente reunite, cand pedelistii si pesedistii s-au contrat pe tema infiintarii comisiei de mediere in problema justitiei, asa cum a propus presedintele PSD, Mircea Geoana. Cu aportul PSD si PNL ideea lui Geoana a avut castig de cauza, in pofida opozitiei pedelistilor, in frunte cu vicepresedintele PD-L Ioan Oltean, scrie Gandul.

In "Partidul lipsa", Ioana Lupea sustine ca Niste social-democrati si liberali adevarati ar fi gelosi pe raportul prezidential redus de masa politicienilor si de presa la sloganul mincinos si manipulator «liber la sex si droguri». Romanii si-ar dori ca homosexualii, bolnavii psihic si persoanele infectate cu HIV sa fie inchise undeva intr-un castel fortificat, in munti, departe de familiile si locurile lor de munca. Un studiu realizat de Insomar, la comanda Consiliului National impotriva Discrimarii, arata ca majoritatea manifesta aversiune si respingere in special fata de aceste trei categorii de populatie. Surprinzator, intr-o mult mai mare masura decat fata de romi". Integral in EvZ.

Sabina Fati, in "Cu presedintele la Tanti Elvira", afirma ca "in noiembrie 2004, in plina campanie electorala, Traian Basescu vorbea fara prejudecati despre casatoriile intre homosexuali, atragand asupra sa revolta clerului ortodox, enervarea traditionalistilor din jurul sau si a celor care se ocupau de imaginea sa. Presedintele forteaza si acum limitele publicand un raport girat de specialisti, intitulat Analiza Riscurilor Sociale si Demografice, care atrage atentia electoratului prin propunerea de legalizare a prostitutiei si dezincriminarea consumului de droguri. Traian Basescu isi asuma in acest fel riscul de a pierde o parte din electoratul conservator, cucerit de curand, dar si indepartarea nehotaratilor, fara ca in schimb sa-i poata mobiliza suficient pe tineri sau, eventual, pe votantii liberali, mai deschisi, mai dezinhibati si desprinsi de dogmele ortodoxismului". Integral in Romania libera.