Marko Bela: UDMR ar sustine un guvern minoritar pana la alegeri. Liderul Uniunii afirma intr-un interviu acordat Cotidianul ca formatiunea pe care o conduce nu va intra la guvernare decat dupa alegeri.

Ce solutii vedeti pentru actuala criza?

Solutia cea mai buna e sa mearga impreuna pana la prezidentiale si apoi sa facem un alt guvern. Desi eu am o parere foarte proasta despre aceasta coalitie.

De ce?

Din punctul meu de vedere, ei si-au asumat raspunderea pentru actuala situatie economica, trebuie sa gestioneze criza in aceasta campanie electorala si sa organizeze alegerile. O schimbare radicala in acest moment ar presupune acomodarea unui nou guvern, iar asta ar fi dificil. Citeste interviul integral in Cotidianul.

Criza politica i-a stricat din nou lansarea lui Oprescu.De unde decoleaza spre Cotroceni Basescu, Geoana, Vadim si Becali. De maine incepe sarabanda lansarilor oficiale ale candidaturilor pentru presedintie. Sase nume tin capul de afis: Traian Basescu, Mircea Geoana, Crin Antonescu, Vadim Tudor, Gigi Becali si Sorin Oprescu. Primul care isi va anunta oficial candidatura este liderul social-democrat Mircea Geoana. Lansarea sa in lupta pentru Cotroceni va avea loc in cadrul Congresului Extraordinar al PSD, organizat vineri, in incinta Romaero, scrie Gandul.

Trei partide si o padure in Timis: 50 de milioane de euro incaiera coalitia. Cea mai mare solicitare pentru o retrocedare din istoria judetului este disputata politic de PDL pe de o parte, respectiv membrii PNL si PSD de cealalta parte. In joc sunt exact 11.144,4 hectare de padure in zona localitatii Nadrag, aflata in partea de est a judetului Timis. Dosarul se afla pe rolul Judecatoriei Lugoj, care a amanat pronuntarea sentintei pentru 4 noiembrie din cauza grevei magistratilor, scrie Cotidianul.

Meci de handbal, amanat de campania PSD la prezidentiale. Meciul dintre Rulmentul Brasov si "U" Jolidon Cluj, derby-ul etapei a IV-a a Ligii Nationale de handbal feminin, a fost amanat pentru a doua oara, din 9 octombrie in 10 octombrie, deoarece Partidul Social Democrat a inchiriat Sala Sporturilor din Brasov pentru lansarea candidaturii la prezidentiale, scrie Gandul.

Hrebenciuc: „Basescu conduce Romania in stil mafiot“. Vicepresedintele PSD Viorel Hrebenciuc a afirmat la Antena 3 ca Traian Basescu conduce Romania „ca un clan mafiot” si ca inlaturarea lui Nica s-ar datora faptului ca „lucratorii din Ministerul de Interne s-ar fi apropiat periculos de mult de afaceri si oameni legati de actualul presedinte”. De altfel, chiar Elena Udrea afirma in urma cu cateva saptamani ca ministrul de Interne permite ca DGIPI „sa-l lucreze” pe Traian Basescu. Ea facea aceasta afirmatie in contextul scurgerii in presa a informatiilor privind implicarea fratelui presedintelui in afaceri cu armament, scrie Cotidianul.

Ioana Lupea, in "Pana unde va merge Basescu?", sustine ca "Traian Basescu se distanteaza olimpian fata de viermuiala partidelor politice. Atent ca nicio pata din mizeria produsa in ultimele ore de PDL si PSD sa nu-i maculeze candidatura la prezidentiale, Basescu se repozitioneaza. Blamul asupra acestei crize politice, artificiale, derizorii si de neinteles pentru cetateni, a fost aruncat asupra celor doua partide, desi e greu de crezut ca nu a stiut de intentia lui Emil Boc de a-l demite pe Dan Nica". Integral in EvZ.

In "Cum se naste un subiect de presa si cum moare un subiect de dezbatere", Mircea Kivu aminteste ca "saptamana trecuta, Comisia Prezidentiala Pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice a prezentat concluziile unei extinse analize asupra unei serii de probleme sociale pe cat de acute, pe atat de ignorate in dezbaterea publica. Era vorba despre extinderea saraciei, disfunctiile pietei muncii care au dus la reducerea numarului salariatilor, ineficienta sistemului de protectie sociala, calitatea slaba si inechitatile serviciilor sociale, existenta unor grupuri cu risc ridicat de excluziune sociala, dezechilibrul demografic, consecintele si riscurile asociate migratiei. Un studiu consistent, documentat, obiectiv, elaborat de catre unii dintre cei mai buni experti romani in domeniile respective. Nici nu se terminase bine conferinta de presa, iar posturile de televiziune anuntau, scandalizate, ca Presedintia a decis legalizarea prostitutiei si a drogurilor". Integral in Romania libera.