Lucian Croitoru, singur la Palatul Victoria. Premierul desemnat nu a cautat ieri sa gaseasca sustinere parlamentara la PSD si PNL, iar de relatia cu UDMR s-a ocupat Emil Boc, care s-a intalnit la guvern cu Marko Bela. Premierul desemnat Lucian Croitoru nu a facut, in prima din cele 10 zile pe care le are la dispozitie, prea multi pasi spre formarea unui nou cabinet. Nu a avut intalniri cu PSD si PNL, partide care refuzasera din start sa-l sprijine. Liderii celor doua formatiuni spun ca Lucian Croitoru nici nu i-a contactat, scrie EvZ.

Mircea Geoana s-a vazut presedinte in sondaje. Mircea Geoana ar castiga la mustata prezidentialele, in turul al doilea, in fata lui Traian Basescu, fiind cotat cu 50,6% din voturi fata de 49,4%, cat ar obtine actualul sef al statului, potrivit unui sondaj realizat de INSOMAR, in perioada 8-11 octombrie, la comanda Realitatea TV. Diferenta dintre cei doi apare in conditiile in care sondajul are o marja de eroare de 3%. In primul tur al alegerilor pentru presedintia Romaniei, 33,4% dintre romani l-ar vota pe Traian Basescu, iar 28,5% pe liderul PSD Mircea Geoana. Pe locul al treilea s-ar clasa candidatul PNL Crin Antonescu - 14,5%. Sorin Oprescu ar obtine 8,1%, Corneliu Vadim Tudor - 6,1%, George Becali - 4,6% si Kelemen Hunor - 4,3%. Integral in EvZ.

Iliescu: PSD nu inchide calea negocierilor cu PD-L. PSD nu inchide calea discutarii cu PD-L, a declarat presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. Fostul presedinte a adaugat ca primarul Sibiului, Klaus Johannis, "indeplineste conditiile unui om echidistant". "Nu inchidem calea discutarii si cu ei, dar deocamdata e vorba de un punct de vedere comun, o pozitie comuna exprimata cu prilejul motiunii si care trebuie sa se finalizeze cu o propunere comuna", scrie Romania Libera.

In editorialul "Johannis si Croitoru, pioni de sacrificiu", Cristian Campeanu scrie: "Clocotul clasei politice, dar si al presei din ultimele saptamani este captivant si extrem de revelator asupra malului depus vreme de 20 de ani in subteranele puterii. In vremuri de razboi politic total ca acestea ies la iveala nu numai afinitati si idiosincrazii, altfel ascunse cu grija, intre diferitii actori politici, dar, mai important, apar in lumina limitele sistemului democratic, ale Constitutiei, dar si ale protagonistilor vietii politice nationale. Numai si din acest punct de vedere continuarea crizei politice este binevenita." Integral in Romania Libera.

Crin Antonescu intra, oficial, in cursa pentru prezidentiale. Presedintele PNL, Crin Antonescu, a depus, ieri, dimineata, la Biroul Electoral Central, candidatura pentru alegerile prezidentiale. Liderul liberal, insotit de proaspata sotie, europarlamentarul Adina Valean, dar si de mai multi lideri ai formatiunii, a adus cu el peste 1,6 milioane de semnaturi de sustinere pentru intrarea in cursa prezidentiala. “Voi da Romaniei, ca presedinte, un Guvern puternic, competent, un Guvern respectat pe plan intern si international, sustinut, conform Constitutiei, de o majoritate parlamentara solida. Le multumesc tuturor peste 1.600.000 de romani care au semnat pentru sprijinirea candidaturii mele”, a spus Antonescu. Integral in Gardianul.

In editorialul "Salvatorul nesatul al Romaniei", Rodica Ciobabu este de parere ca: "Daca stergem "zoaiele" groase care-l acopera, tabloul acestei politici nebune se simplifica foarte mult. El arata astfel: un guvern cazut in parlament, o noua majoritate parlamentara cu un prim ministru independent si un cabinet de specialisti, un sef de stat si un partid la umbra lui, cu un prim ministru tehnocrat si un executiv politic. Majoritatea (PNL, PSD, UDMR si minoritatile nationale, adica toate formatiunile parlamentare cu exceptia PD-L) se duce la presedinte (Traian Basescu) si ii prezinta formula sa guvernamentala, dar acesta o respinge, cerand un cabinet politic condus de un independent." Integral in Gandul.