Basescu a pornit referendumul pentru 300 de unicamerali. Pe 22 noiembrie, in aceeasi zi cu primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, va avea loc si referendumul privind reducerea numarului de parlamentari si trecerea la parlament unicameral. Presedintele Traian Basescu a semnat ieri decretul privind convocarea referendumului. Electoratul va trebui sa raspunda prin vot, cu „DA” sau „NU”, la doua intrebari: „Sunteti de acord cu trecerea la parlamentul unicameral?” si „Sunteti de acord cu reducerea numarului de parlamentari la maximum 300?”, noteaza EvZ.

In editorialul "Pesedizarea PNL", Mircea Marian scrie: "Nu sunt scandalizat sau socat de faptul ca presedintele PNL si l-ar dori premier pe Dinu Patriciu. Pana la urma, mi se pare onest din partea lui Crin Antonescu faptul ca, pas cu pas, scoate la suprafata relatia sa privilegiata cu acest om de afaceri. Sa nu ne facem iluzii: nici Mircea Geoana si nici Crin Antonescu nu au interesul sa mentina in functia de premier, dupa ce trec de hopul alegerilor prezidentiale, un personaj asupra caruia nu au niciun control, asa cum este Klaus Johannis". Integral in EvZ.

Opozitia ii spune „NU“ lui Croitoru. Din cele zece zile pe care premierul desemnat le-a avut la dispozitie pentru a-si forma cabinetul, au mai ramas doar cinci. Opozitia a refuzat, ieri, sa-i acorde sprijin premierului desemnat, Lucian Croitoru, caruia i-a sugerat sa-si depuna mandatul. Intalnirea dintre reprezentantii opozitiei si Lucian Croitoru s-a dovedit a fi doar o simpla formalitate. Discutiile au durat nu mai mult de o jumatate de ora, timp in care liderii PNL, PSD, UDMR si cei ai minoritatilor i-au explicat premierului desemnat ca nu a gasit majoritatea pe care o cauta in Parlament si ca il sustin in continuare pe Klaus Johannis, scrie Adevarul.

Boc: PSD „are o problema” daca refuza sa propuna candidati pentru Interne, asa cum le-a cerut Croitoru. Liderul PD-L, Emil Boc, a declarat, joi, ca "nu are niciun fel de problema" daca un ministru al Administratiei Internelor desemnat de social-democrati va organiza scrutinul prezidential. El sustine ca propunerea premierului desemnat, Lucian Croitoru, ca PSD sa inainteze numele a trei persoane dintre care sa fie ales viitorul ministru al Administratiei si Internelor, a fost una corecta, iar daca PSD va refuza inseamna ca are o problema, noteaza Gandul.

Antonescu intra-n turul doi cu Basescu. Dupa ce PSD si PDL au aruncat pe piata sondaje de opinie ce le favorizau candidatii pentru fotoliul de sef al statului, ieri, liberalii, prin Biroul de Cercetari Sociale (BCS) l-au scos pe Crin Antonescu finalist. Cu alte cuvinte, in turul al doilea vor intra Crin Antonescu si Traian Basescu. Altfel spus, intentia de vot a populatiei la alegerile prezidentiale este urmatoarea: Traian Basescu - 31,1%, Crin Antonescu - 23,6; Mircea Geoana - 21,7; Sorin Oprescu 10,4; George Becali 5,1%; Corneliu Vadim Tudor 3,9%; Kelemen Hunor 3,7; un alt candidat 0,5%. BCS este unul dintre institutele de cercetare a opiniei publice care a furnizat, in ultima perioada, date pozitive pentru candidatul PNL, noteaza Gardianul.

Cristian Campeanu, in editorialul "Ati vota un candidat care nu candideaza?", scrie: "Deci asa va fi campania asta? "Votati Antonescu, votati Johannis"? Sau nu? "Votati Geoana, votati Johannis"? Nici asa? Poate "Votati Geoana, votati Iliescu"? Tot laudand, preamarind si minunandu-ne de alegerea inteleapta a noii coalitii (perfect legitima, de altfel) de a se aseza in spatele primarului Sibiului, care a devenit subiect de campanie electorala prezidentiala, a mai observat cineva, intre timp, ca domnii Klaus Johannis si Ion Iliescu NU CANDIDEAZA la alegerile prezidentiale? Ca daca votezi Antonescu inseamna ca DE FAPT votezi Antonescu si daca votezi Geoana inseamna ca DE FAPT votezi Geoana, si nu vreun neamt cu staif sau pe Dumnezeul socialismului romanesc, pe care l-a (re)creat din haosul comunismului si din sangele copiilor morti la revolutie si la mineriade? Adica, e de bun-simt sa ramai fidel faptelor, ca tot se inghesuie prezidentiabilii sa ceara "o Romanie de bun-simt", nu?" Integral in Romania Libera.