Orgoliul lui Vanghelie, platit din bani publici. Primaria Sectorului 5 al Capitalei e obligata sa plateasca o amenda de 35.000 de lei, deoarece inspectorii Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice n-au putut verifica contractele de salubritate incheiate de institutia publica, in timpul unui control initiat in ianuarie 2009. Asa au decis, ieri, magistratii Judecatoriei Sectorului 5, care au apreciat ca motivul invocat de oficialii primariei - acela ca documentele erau „incuiate in seiful primarului Marian Vanghelie” - nu este suficient, scrie EvZ.

Visul lui Basescu s-a indeplinit: transmite live, la concurenta cu mogulii. Deocamdata, fara sonor. La cateva zile de la inaugurarea site-ului www.basescu-live.ro - care isi propune sa transmita live prin internet campania lui Traian Basescu pentru un nou mandat de sef al statului - presedintele a marcat o premiera - difuzarea unei sedinte a staff-ului de campanie. Transmisiunea - fara sunet - i-a aratat la lucru pe presedinte alaturi de consilierii sai Sebastian Lazaroiu si Valeriu Turcan, de democrat-liberalii Elena Udrea, Gheorghe Flutur si de fostii jurnalisti Carol Sebastian si Nicoleta Savin, scrie Gandul.

Executia bugetara pe septembrie arata ca Guvernul Boc si-a incalcat toate promisiunile. In primele noua luni ale anului, salariile bugetarilor au crescut cu peste 9%, iar investitiile insumeaza doar 5 miliarde de euro. La inceputul anului 2009, guvernul Boc se lauda ca salariile bugetarilor vor scadea, iar investitiile vor fi de peste 8 miliarde de euro. Executia bugetului general consolidat la 30 septembrie 2009 arata ca guvernul Boc nu a respectat nici una dintre masurile anticriza cu care s-a laudat. Mai precis, reducerea salariilor bugetarilor, reducerea cheltuielilor cu bunurile si serviciile, respectiv cresterea investitiilor, scrie Cotidianul.

Bugetele electorale nu tin seama de criza. Social-democratii si sponsorii lor au pus la bataie aproape 3 milioane de euro pentru campania lui Mircea Geoana, dar sunt convinsi ca suma va creste pana la alegeri. Democrat-liberalii nu au o situatie clara, dar cifrele ajung la doua milioane de euro; liberalii sustin ca bugetul este "confidential". In plina criza economica, partidele si sustinatorii aspirantilor la Cotroceni sunt nevoiti sa gaseasca resurse financiare uriase pentru o campanie despre care spera ca va fi cat mai convingatoare. Afisele, clipurile electorale, site-urile, consultanta politica, materialele promotionale, mitingurile si concertele sunt doar cateva dintre investitiile care trebuie acoperite de "armatele" din spatele candidatilor, scrie Romania libera.

Paralizie, Parkinson, stenturi, diabet: riscuri medicale la viitorii presedinti. Unul dintre ei va fi, peste o luna si jumatate, presedintele Romaniei. Va fi comandantul suprem al Armatei. Va numi premierul. Va fi cel mai puternic om din Romania. In acelasi timp, insa, va duce cu el slabiciuni medicale letale: riscul de paralizie, agravarea unui Parkinson incipient, diabet insulino-dependent. Pe linga astea, stenturile, o eventuala ciroza si ulcerul de stres abia daca mai merita pomenite. Fisele medicale ale celor patru mari prezidentiabili, din surse medicale de prima mana, in Academia Catavencu.

In "Basescu ne-ar fi impuscat pe toti", Horia Ghibutiu afirma ca " inestimabila contributie a istoricului Antonescu la judecarea trecutului recent vine insa cand si-l imagineaza pe actualul presedinte in pielea primului emanat al Revolutiei”. Cum vor fi prezentate in manualele de istorie ale viitorului vremurile tulburi pe care le traversam? Tinand cont ca traim intr-o Romanie amnezica, asa cum observa Herta Muller, s-ar putea ca din tot acest zbucium sa ramana cel mult o insiruire de cifre seci. Mult mai pitoreasca ar fi insa o istorie scrisa de profesorul Crin Antonescu, angajat intr-o nu mai putin istorica lupta electorala cu dictatorul Traian Basescu". Integral in EvZ.

Eliade Balan, in "Croitoru lucreaza cu stofa PDL", sustine ca "dupa primele audieri ale ministrilor in comisiile parlamentare, premierului desemnat s-ar putea sa-i para rau ca nu l-a refuzat pe presedinte atunci cand l-a ales pentru a forma un nou guvern in plin haos politic. Eventual, sa regrete ca a cedat usor la presiunile politice, acceptand conditia ca jumatate din efectivul viitorului cabinet sa-l reprezinte ministrii Guvernului interimar Boc, demis prin votul Parlamentului in urma cu doua saptamani. Nu a putut sa reziste constrangerilor venite de la oamenii forte ai PDL, sustinator declarat al lui Lucian Croitoru din momentul nominalizarii lui de catre Traian Basescu, chiar daca la inceput acesta declarase ca va construi un guvern de tehnocrati alesi dupa criterii strict profesionale". Integral in Romania libera.