Conform sondajelor exit-poll, presedintele Basescu a obtinut cele mai multe voturi in primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Romania. Agentia chineza Xinhua preia cifrele sondajului realizat de INSOMAR, care ii atribuie lui Traian Basescu 32,8% din totalul voturilor exprimate, fata de 31,7%, cat a obtinut ocupantul pozitiei secunde, Mircea Geoana. Cei doi se vor confrunta in cel de-al doilea tur de scrutin, care se va desfasura pe 6 decembrie.

Associated Press (AP) relateaza ca, desi conform sondajelor efectuate la iesirea de la urne presedintele Traian Basescu a castigat primul tur de scrutin, nu exista un favorit clar pentru victoria finala in alegerile prezidentiale din tara noastra. Daca rezultatele se confirma, Basescu se va confrunta in turul doi cu candidatul PSD, Mircea Geoana. In acelasi timp, AP atrage atentia asupra presupuselor fraude electorale petrecute la sectiile speciale de votare. Martorii oculari spun ca au vazut autobuze care transportau la urne persoane care votasera deja in alte locuri.

Cifrele sondajelor INSOMAR si CURS sunt preluate si de New York Times, care scrie ca presedintele Traian Basescu si “liderul stangii”, Mircea Geoana, se vor infrunta pe 6 decembrie in runda decisiva a alegerilor. Alegerile sunt vitale pentru solutionarea crizei guvernamentale care a intarziat deja o transa de imprumut de la Fondul Monetar International si pentru revitalizarea reformelor politice si economice din Romania.

Presedintele de centru-dreapta Traian Basescu si adversarul sau social-democrat Mircea Geoana se vor infrunta in al doilea tur al alegerilor prezidentiale, anunta si cotidianul francez Le Figaro. "Traian Basescu a declarat ca a repurtat o victorie de etapa, estimand ca electoratul roman a facut o alegere profunda de dreapta, de care politicienii ar trebui sa tina cont in formarea unui nou guvern", continua jurnalistii francezi.

"Fost capitan de marina, in varsta de 58 de ani, Basescu dispune de un avans lejer in fata lui Geoana, de 51 de ani, fost ministru de Externe", noteaza publicatia franceza Le Point. Pe timpul zilei, partidele s-au acuza reciproc de fraude electorale. Ministerul de Interne a anuntat peste 1.050 de incidente electorale, dintre care 25 de cazuri de voturi multiple, precizeaza jurnalul. Dar oricine iese invingator va trebui sa numeasca rapid un prim-ministru, "pentru a scoate tara din impasul politic provocat de pozitiile ireconciliabile ale lui Basescu si ale opozitiei majoritare a Parlamentului". "Pana pe 6 decembrie, Basescu si Geoana vor incerca sa seduca electoratul candidatilor care nu au avut noroc, mai ales simpatizantii liberalilor, partid de centru-dreapta condus de Antonescu", subliniaza Le Point.