Patriciu si Vantu ii fac programul de guvernare lui Johannis. Mogulul lui Mircea Geoana - Sorin Ovidu Vintu - si cel al lui Crin Antonescu - Dinu Patriciu - s-au intalnit ieri dimineata chiar inainte de semnarea acordului de colaborare PSD-PNL, prin care voturile liberalilor au fost transferate prezidentiabilului social-democrat. Ulterior, SOV si Patriciu au iesit public la atac contra lui Traian Basescu, pe care l-au caracterizat drept un „cretin” si un „scelerat”. De asemenea, mogulul lui Antonescu i-a primit luni, dupa primul tur al alegerilor prezidentiale, pe Adrian Nastase, Teodor Melescanu si Sorin Rosca Stanescu la sediul Fundatiei „Dinu Patriciu”, noteaza EvZ.

Boureanu se autodenunta: Dinescu a primit 2000 € sa fie pro-Basescu. Poetul Mircea Dinescu si pedelistul Cristian Boureanu s-au facut ca la usa cortului la TV. Confruntarile pe teme politice sau avand ca plecare un astfel de pretext au ajuns la paroxism. Un exemplu in acest sens este incaierarea in toata regula izbucnita, marti seara, la Realitatea Tv, intre poetul Mircea Dinescu si democrat-liberalul Cristian Boureanu. Enuntarea de catre Mircea Dinescu a noii perspective din care presedintele Traian Basescu il priveste acum pe Klaus Johannis l-a facut pe Boureanu sa explodeze. El l-a acuzat pe Dinescu ca nu discuta in politica despre idei. "Esti mistuit de idei", i-a replicat Dinescu. "Auzi, poetule..." a spus Boureanu. "Nu fi nesimtit. Poet e tac-tu", a replicat din nou Dinescu. Integral in Gandul.

Liberalii strang randurile. Antonescu ameninta primarii pregatiti sa dezerteze. Apelul pe care l-a facut presedintele PNL, Crin Antonescu, catre alesii locali care au parasit recent tabara liberala catre PDL, de a se intoarce pana in data de 6 decembrie, este primit cu bratele deschise de reprezentantii locali. Strategia lansata de liberali este de a-i intoarce pe fostii liberali din judetele in care Traian Basescu a pierdut procente importante. Astfel, liberalii „onesti si corecti”, dar nu pe cei care in mod deliberat, prin tradarile lor, au actionat pentru distrugerea PNL, sunt asteptati pana in turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Pe de alta parte, majoritatea senatorilor si deputatilor care au plecat de la PNL tin nasul pe sus si vor o invitatie personala de la Crin Antonescu pentru a se intoarce in PNL, noteaza Gardianul.

Sefimea locala a PDL, suparata rau pe Boc. Liderii de organizatii judetene ai PDL sustin ca masurile anticriza luate de Guvernul Boc, precum concediul fara plata pentru bugetari sau reducerea subventiilor pentru incalzire, le ingreuneaza campania electorala. Democrat-liberalii fierb in suc propriu pe ultima suta de metri a bataliei electorale si se tem ca scorul strans din primul tur de scrutin dintre Traian Basescu si Mircea Geoana se va transforma intr-un esec pentru ei. Cu atat mai mult cu cat, in sondajele interne, seful statului are un avans de nici un procent in fata contracandidatului sau, noteaza Romania Libera.

In editorialul "Dragi votanti ai lui Crin Antonescu...", Vlad Macovei scrie: "Acum sunteti vizati de ambii candidati, vanati si curtati. Sunteti importanti si tocmai asta veti intelege. Veti cantari, decide, si mai apoi veti vota cum vreti. Sunteti doua milioane. Sunteti educati, mai degraba tineri, mai avuti decat media romanilor si locuiti in marile orase. Sunteti, dupa toate probabilitatile, o parte importanta din clasa mijlocie a Romaniei. Va plac capitalismul si libera initiativa. Urati toate metehnele comunismului. Veti iesi din criza inaintea multor compatrioti, tocmai pentru ca va luptati pentru o viata mai buna". Integral in EvZ.

Sabina Fati, in editorialul "Klaus Johannis, salvatorul", noteaza: "Peste doua saptamani, Romania va fi salvata de Klaus Johannis: singurul capabil sa smulga tara din baltirea balcanica in care se complace si singurul capabil sa o mute intr-o alta zona de civilizatie in care influentele prusace ne vor transforma din contemplatori ai istoriei in eroii ei. Mircea Geoana si Crin Antonescu l-au programat pe Klaus Johannis in rolul de salvator al natiunii pentru a-i convinge pe inocentii alegatori ai liderului liberal sa-si mute votul in urna presedintelui PSD. Mircea Geoana nu l-a luat insa in brate pe Klaus Johannis cu sinceritate, ci fortat de necesitatea unei aliante cu liberalii. La randul sau, Crin Antonescu nu-i poate trimite pur si simplu pe tinerii care l-au votat duminica sa puna in turul doi stampila pe Mircea Geoana, de aceea avea nevoie de un paravan credibil. Klaus Johannis este momeala liberalilor pentru simpatizantii lui Crin Antonescu si moneda de credibilizare a social-democratului Mircea Geoana". Integral in Romania Libera.