Presedintele Traian Basescu declara, intr-un interviu publicat luni de "Gazeta Sporturilor", ca era corect ca PDL sa o suspende din functia de ministru al Tineretului pe Monica Iacob Ridzi pana cand se pronunta Parchetul si ca aceasta "are responsabilitatea falsului, daca l-a facut".

"Cazul acesta imi vorbeste despre erori. Una dintre erori este probabil si a mea, care am fost un sustinator fara rezerve al promovarii oamenilor tineri. S-a dovedit ca nu tineretea trebuie sa fie atributul fundamental, ci competenta. Si aici o spun deschis: e vorba de promovarea de tineri si de femei. Probabil ca trebuie sa scapam de acest complex al promovarii tinerilor doar pentru ca au promovat in partid si sa reasezam criteriile de competenta, indiferent de virsta si sex, ca fiind fundamentale", a incercat seful statului sa traga o concluzie a acestui caz care o are ca personaj central pe Monica Iacob Ridzi.

El mentioneaza ca integritatea unui om o cunosti de multe ori dupa ce ii dai functia. "Aici este una dintre marile necunoscute. Si sa stiti ca, la foarte multi, nu integritatea este problema cea mai mare. Problema este responsabilitatea", adauga Basescu.

Presedintele precizeaza ca a constatat ca, uneori, cel numit politic devine "o victima a sistemului".

"Daca este responsabil isi pune oameni de a caror competenta sa fie sigur. Daca nu este responsabil isi aduce oameni de partid. Si atunci esecul este garantat. Mai dreveme sau mai tarziu va semna hartii cu care ajunge in fata DNA", explica Basescu.

Intr-un alt interviu pentru Romania Libera, intrebat daca regreta ca a incurajat-o prea mult pe Elena Udrea, daca se putea face guvernul si fara ea, presedintele Basescu a raspuns: "Da, fara nici o problema, nimeni nu-i de neinlocuit".

R.l.: Credeti ca ati pierdut sustinatori si din aceasta cauza?

T.B.: Sigur, toate sunt lucruri care au costuri pe care mi le asum.

Cazul EBA

R.l.: Va pare rau ca nu ati descurajat-o pe fiica dvs. sa intre in politica?

T.B.: Ce sa mai spun acum, s-a dus… Asta mica a stat dupa mine prin toate campaniile, a crescut la partid. Am impiedicat-o rand pe rand sa candideze la Consiliul General al Capitalei si la alegerile parlamentare, dar acum n-am putut sa negociez decat sa nu mearga pe lista PDL.

R.l.: In Franta fiul lui Nicolas Sarkozy s-a retras dintr-o cursa politica importanta dupa ce presa a scris doua saptamani despre pericolul unei dinastii.

T.B.: Pe de alta parte, exista familii care fac politica din generatie in generatie, dar probabil ca nu era momentul la noi.

R.l.: Ati pierdut multi sustinatori pe seama carierei politice a fiicei dvs.?

T.B.: Cred ca da; si atunci, si cand s-a facut alianta de guvernare PSD-PDL.

Integral Romania Libera