Cum si-a lovit Traian Basescu procentul minor peste vot. Daca Romania ar fi o tara cu analizele infractionale in parametri cit de cit normali la cap, fatidica duminica de 6 decembrie 2009 ar trebui sa ramina in anale drept ziua in care o mina de gainari cu cagule portocalii (de firma, se-ntelege), in frunte cu Traian Basescu, si-a semnat actul de condamnare. Iar daca nu vor intra la o facultate de maxima siguranta, ceea ce e foarte probabil, avind in vedere proverbiala slugarnicie a organelor, macar o condamnare politica cu executare in lada de gunoi a istoriei sa primeasca. Scrutinul care i-a furnizat dictatorului din Murfatlar viza de flotant la Cotroceni pentru – teoretic – inca cinci ani a fost marcat de ilegalitati si derapaje care i-ar face pe clientii cei mai ferventi ai Codului Penal, Civil, Rutier sau al bunelor maniere politice sa se calugareasca de jena, scrie Academia Catavencu.

Nastase tinteste scaunul lui Geoana, Blaga si Videanu pe cel al lui Boc. Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, sustine ca este pregatit sa preia conducerea partidului in cazul in care Mircea Geoana va debarca la Cotroceni. Greii PDL nu isi dezvaluie deocamdata intentiile de a candida la presedintia formatiunii, insa colegii din Modrogan ii dau ca favoriti pe Vasile Blaga si Adriean Videanu. La finalul ciclului electoral, partidele vor organiza un nou tur de scrutin, de data asta insa intern. Cea mai crancena batalie pentru preluarea puterii se anunta a fi la PSD, acolo unde fiecare tabara doreste sa se impuna, scrie Romania libera.

Basescu, generalul Ontanu si cele 13.000 de portii cu fasole. Doua mii de oameni s-au strans in fata primariei sectorului doi, pentru a sarbatori Ziua Nationala cu 13.000 de portii cu fasole si 725 litri de tuica. Fasolea a fost pregatita in cazane uriase, o noapte intreaga, la Centrul de Plasament Colt Alb, pentru ca de 1 Decembrie sa fie servita proaspata. In fata primariei asteptau inca de dimineata sute de drapele si de baloane in culorile tricolorului, impreuna cu confetti. Inainte sa se dea mancarea, in mijlocul multimii care astepta inca de dimineata a defilat o mica parada cu cateva zeci de militari si de politisti comunitari, imbracati in uniformele de gala, scrie Gandul.

Geoana a inviat electoral din mortii de alegatori. „Invingem impreuna!“, ne-a tot zis Mircea Geoana de pe afisele de campanie. Si asa a si fost. Va sa zica, prima parte a sloganului de campanie a fost verificata. Mai ramine de lamurit a doua parte: impreuna cu cine? E, pentru asta trebuie sa cititi textul de mai jos. 6 decembrie 2009, ora sapte si un sfert dimineata, Liceul „Jean Monnet“ din Bucuresti. Spre sectia de votare din incinta institutiei de invatamint se indreapta un grup de zdrentarosi murdari. Desfigurati. Unii au cite un ochi atirnind din orbita, altii au doar un ciot singerind in loc de mina. Putinii trecatori de la ora prea matinala si destul de rece se feresc, inspaimintati, lasind loc grupului de citeva zeci de cadavre ambulante care par dezgropate la o saptamina, hai, doua de la inmormintare. Pe rind, ambulantii intra in sectia de votare de parca ar mai fi votat de cel putin cinspe ori in ultimele saptamini, cu un aer plictisit, dar decis. Citeste mai multe in Academia Catavencu.

In "Pactul-bumerang", Eliade Balan sustine ca "dupa parerea liderilor majoritatii parlamentare, candidatul Traian Basescu nu mai are nici o sansa sa castige un nou mandat de presedinte. Victoria lui Mircea Geoana este data ca sigura de catre social-democrati din momentul in care Crin Antonescu a trecut PNL in gradina cu trandafiri rosii a PSD. Liberalii cred si ei in izbanda pesedistului atat timp cat au fost de acord cu semnarea "Parteneriatului pentru Timisoara" intr-o atmosfera tensionata, dupa un sir de discutii avute la Bucuresti in prezenta lui Klaus Johannis". Integral in Romania libera.

Mircea Marian, in "Dupa alegeri: regimul Patriciu-Vintu", afirma ca "luni seara, la ora 19.30, Realitatea TV si-a intrerupt pentru o fractiune de secunda programul obisnuit si a parut ca vrea sa transmita in direct o declaratie a lui Traian Basescu. Dupa o scurta ezitare, Basescu a disparut din imagine si Razvan Dumitrescu si-a reluat emisiunea. La Antena 3 se difuzau reclame. Discursul lui Basescu a putut fi urmarit doar pe internet. Sa privim si la modul in care Voiculescu si Vintu l-au mediatizat pe Geoana: minute bune de transmisie in direct, care au acoperit fiecare aparitie publica a candidatului PSD. Integral in EvZ.