Crin si Calin isi disputa din nou puterea in PNL. Delegatia Permanenta va decide astazi daca liberalii raman in opozitie sau isi dau mana la putere cu PDL. Crin Antonescu si Calin Popescu-Tariceanu isi disputa astazi, din nou, influenta in PNL, Delegatia Permanenta a partidului urmand sa decida daca liberalii raman in opozitie sau merg pe mana PDL. Chiar daca, in prima saptamana, liderul partidului, Crin Antonescu, opozant al colaborarii cu Traian Basescu, a avut castig de cauza, tabara pro-PDL condusa de Calin Popescu-Tariceanu nu si-a spus ultimul cuvant, scrie EvZ.

Renumararea i-a dat voturile lui Basescu. Renumararea voturilor nule in urma deciziei Curtii Constitutionale il confirma pe Traian Basescu drept castigator al alegerilor prezidentiale. In privinta voturilor din tara, diferenta fata de Mircea Geoana a crescut chiar cu 200 de voturi, in conditiile in care 2.000 de voturi inregistrate initial ca fiind nule au fost validate. Curtea Constitutionala urmeaza sa analizeze astazi raportul prezentat de Biroul Electoral Central dupa ce se finalizeaza si renumararea voturilor nule din strainatate, scrie Romania Libera.

Liderul PSD Arad ii propune lui Traian Basescu sa-l desemneze pe Mircea Geoana premier. Conducerea PSD Arad considera ca invitatia la reconciliere a lui Traian Basescu ar trebui sa aiba in vedere “dimensiunea nationala, reconcilierea stanga-dreapta, nu doar cea din interiorul dreptei” si ca Mircea Geoana ar trebui sa conduca un guvern de uniune nationala PSD-PDL-PNL-UDMR. Liderul PSD Arad, Marius Lazar, a apreciat intr-o declaratie de presa ca “Traian Basescu trebuie sa tina cont de cele peste cinci milioane de voturi care se afla in spatele lui Mircea Geoana”. Integral in Gardianul.

"Tainul“ lui Marko: 3 ministere. PD-L si UDMR au batut, ieri, palma pentru formarea viitorului Guvern. Liderii celor doua formatiuni au avut noi discutii in vederea realizarii unei majoritati parlamentare si a Executivului, dar s-au hotarat sa astepte si raspunsul PNL la invitatia de a intra impreuna la putere. Deocamdata, in lipsa acestuia, Emil Boc si Marko Bela au vorbit despre posibilitatea unei guvernari in doi cu sprijinul parlamentar al minoritatilor si al independentilor. Intr-o astfel de situatie, daca liberalii ar refuza in continuare oferta PD-L, maghiarii ar primi, potrivit unor surse din interiorul Uniunii, trei portofolii, iar, daca ar exista o intelegere cu PNL, doar doua. Integral in Gandul.

In editorialul "Axa PCR-FSN-PSD, la rascruce", Dan Cristian Turturica scrie: "Ce se va intampla in PSD dupa anuntul oficial ca Mircea Geoana a pierdut alegerile ar putea fi determinant pentru evolutia Romaniei in 2010 si poate chiar dincolo de acest orizont. Modul in care urmasul PCR va reactiona dupa infrangerea survenita la exact 20 de ani de la venirea sa la putere va juca un rol important in incercarea acestei tari de a face un pas decisiv inainte pe calea reformelor politice si economice, si, implicit, in cel mai urgent proiect national – reluarea cresterii economice." Integral in Romania Libera.

In editorialul "Ce vor maghiarii", Ioana Lupea scrie: "De frica, UDMR va intra la guvernare cu PDL. Din secuime, acolo unde Traian Basescu a obtinut o victorie fara echivoc, se ridica Szasz Jeno, liderul Partidului Civic Maghiar, mangaiat pe crestet de presedintele Romaniei si de Orban Viktor, viitorul premier al Ungariei si cel mai influent politician printre secui. UDMR se teme ca Basescu si Orban, doi lideri asemanatori, care impartasesc resentimentul fata de reprezentantii maghiarimii din Romania, isi vor da mana peste Ardeal si vor crea, in jurul lui Szasz Jeno si al secuimii, un nou partid care sa inlocuiasca Uniunea in parlament. Iar pe Szasz Jeno, imbatat de dorinta de putere, il cumperi cu o oglinda, cum glumea amar un politician maghiar." Integral in EvZ.