Imparteala PDL-UDMR incepe cu prefectii. Cu liderii PDL din Ardeal scrasnind din dinti ca trebuie sa cedeze din putere UDMR-ului, Boc i-a promis lui Marko doar cinci prefecti, dintre care unul in Hunedoara si altul in Vaslui. Negocierile pentru semnarea protocoalelor locale cu UDMR reaprind nemultumirile liderilor de filiale PDL din Ardeal, obligate sa-si imparta puterea in teritoriu cu adversarii din campanie. Pana la impartirea efectiva a deconcentratelor, marea batalie se duce in aceste zile pe prefecturi, ravnite de UDMR, dar inca ocupate de oamenii PDL-ului. Incaierarea pe secretari de stat a fost amanata pana la inventarierea posturilor ramase dupa comasarea unor ministere. Integral in EvZ.

Parlamentul trebuie sa rezolve in 2010 restantele anului electoral. In sesiunea septembrie-decembrie 2009, intre doua motiuni de cenzura si o inversunata campanie pentru prezidentiale, parlamentarii au lasat pe planul doi dezbaterea si adoptarea legilor. La Senat, de pilda, alesii au reusit performanta de a adopta doar opt propuneri legislative, in timp ce pe masa comisiilor stau peste 230 de proiecte. Marile restante ale anului 2009 sunt derivate din angajamentele Romaniei fata de organismele internationale, fie ca este vorba de monitorizarea Comisiei Europene in domeniul justitiei, fie de acordul cu FMI, scrie Romania Libera.

S-a dat startul amendamentelor pe Buget. Deputatii si senatorii se intorc la munca, chiar din primele zile ale noului an. Printre prioritatile Parlamentului in acest an se numara Legea bugetului de stat, aflata in mare intarziere, Legea educatiei, a pensiilor si revizuirea Constitutiei. Astfel, potrivit programului de dezbatere si adoptare a proiectului Legii bugetului de stat, incepand de astazi, parlamentarii pot depune amendamente in comisiile de specialitate, care apoi vor fi discutate in plenul reunit al Camerelor. Integral in Gardianul.

2009, anul tradarilor politice. Migratiile politice s-au intensificat in anul care tocmai a trecut. Au fost alesi in functii publice pe locurile unui partid, dar apoi au tradat si s-au dus acolo unde avantajele pentru ei erau mai mari. Este vorba despre parlamentari, primari sau presedinti de consilii judetene care au plecat doar din PNL si PSD, declarandu-si fidelitatea fata de Traian Basescu si PD-L, informeaza Realitatea TV. Insa Legislativul a reprezentat miza cea mai mare. Cititi mai mult in Gardianul.

In editorialul "Anul acesta se poarta ", Gabriel Bejan scrie: "Cred ca esenta evolutiei noastre pozitive in perioada urmatoare este reforma statului. Fara reforma statului, nu vom putea valorifica in favoarea romanilor cresterea economica ce va fi reluata in al doilea trimestru al anului 2010." Enuntul facut de presedintele Traian Basescu in discursul de Anul Nou este perfect adevarat, cum de altfel au fost si declaratiile recente, pe aceeasi tema, ale multor alti politicieni, de la Emil Boc pana la Mircea Geoana si Crin Antonescu. A vorbi despre avantajele unui stat reformat se prefigureaza a fi moda anului 2010 printre politicieni, fie ca sunt la putere sau in opozitie. Nu mai sunt convingatori cu lupta impotriva coruptiei sau impotriva comunismului si au trecut la un alt nivel, demn de un nou deceniu". Integral in Romania Libera.

In editorialul "Boc pupa poala Patriarhului", Ioana Lupea scrie: "La doi ani de la intronizare, Patriarhul Daniel are la sfintele sale picioare toti decidentii din stat care pot sluji misiunii de a spori averea BOR. Vrerea Patriarhului Daniel este porunca pentru premierul Emil Boc, desi Legea unica a salarizarii le-a stabilit amandurora remuneratii egale. Pentru ca Inalt Prea Sfintia Sa nu doreste ca un venetic sa-si vare nasul in finantarile pe care le primeste BOR de la bugetul de stat, un mister politico-religios despre care Dan Brown ar putea sa scrie urmatorul bestseller ecranizabil, Departamentul pentru Culte va fi extras din portofoliul lui Kelemen Hunor si subordonat direct subordonatului Patriarhului Daniel, Emil Boc." Integral in EvZ.