Prietenul lui Chirieac a donat 48.000 RON la PD-L, dar a incasat 22,8 milioane de euro de la stat. Pe final de 2009, in noiembrie, Ministerul Finantelor a atribuit un contract cu o valoare cum nu gasesti pe toate drumurile: 22,8 milioane de euro. Banii provin de la Uniunea Europeana si au ajuns la noi in tara prin facilitatea Schengen. Destinatia finala: conturile firmei Mobilis SRL, care-l are ca actionar majoritar pe Calin Stefan Catalin Radu. Acelasi Calin a donat pentru PD-L suma de 48.000 RON, in campania din 2008. De cele 22,8 milioane de euro, finantistii au cumparat statii radio de baza si terminale de abonat pentru STS (Serviciul de Telecomunicatii Speciale). Firma Mobilis SRL este infiintata in 1994 si reactioneaza foarte bine in relatiile cu institutiile statului care isi doresc sa comunice eficient si la un nivel inalt tehnologic, scrie Academia Catavencu.

Marko trage pe linie moarta unicameralul lui Basescu. Trecerea la legislativ unicameral si reducerea numarului de parlamentari, promisiunea cu care Traian Basescu a castigat al doilea mandat, nu intra in planurile pentru perioada urmatoare nici macar in cazul coalitiei de guvernare. Liderul UDMR, Marko Bela, a anuntat ieri ca Uniunea „nu se va grabi” cu initierea procedurilor de modificare a Constitutiei, estimand „discutii indelungate”. Revizuirea Constitutiei a fost de altfel trecuta la „diverse” si la momentul negocierilor pentru formarea aliantei PDL-UDMR. Potrivit unor surse din coalitie, PDL nu a stabilit cu UDMR niciun termen pana la care sa se constituie comisia parlamentara pentru revizuire, cu atat mai putin linii generale de modificare a textului constitutional, scrie EvZ.

Tandemul Nastase-Ponta forteaza preluarea PSD. Care va fi adversarul lui Geoana. Mircea Geoana contra Adrian Nastase. Acesta este meciul zilei in PSD. Dintre ei, doar Mircea Geoana a spus ca sigur va candida la Congres. Adrian Nastase, care-si calculeaza foarte atent pasii, doar si-a exprimat disponibilitatea de a prelua din nou partidul, a aruncat o nada si asteapta sa vada cine-l va sustine. Doar cand va fi sigur de reusita isi va anunta ferm candidatura. Pana atunci, in subteranele partidului, se fac si se desfac aliante, scrie Gandul.

Adeptii lui Tariceanu flutura steagul alb. Apropiatii lui Calin Popescu Tariceanu din PNL isi fac calcule potrivit carora Crin Antonescu are mari sanse sa isi pastreze sefia partidului si vor sa evite coliziunea directa. Ei propun ca alegerile interne de la congresul din septembrie sa se desfasoare dupa modelul PDL, pe baza de motiuni si liste cu nume pentru functiile de conducere propuse de candidatii la sefia PNL. Se doreste si amanarea pentru 2011 a hotararilor privind intrarea la guvernare sau modul de participare la alegerile din 2012, scrie EvZ.

De ce intarzie PDL numirile in deconcentrate? Guvernul cauta solutii de avarie pentru iesirea dintr-o infundatura juridica provocata de politizarea excesiva a institutiilor deconcentrate. Membri si simpatizanti ai PDL nu isi pot ocupa linistiti locurile la sefia diverselor institutii din judete pentru ca, de cateva zile, conducerea lor se afla in ilegalitate. Publicarea in Monitorul Oficial a deciziei de neconstitutionalitate a Ordonantei 105/2009 ar fi trebuit sa duca la eliberarea din functie a directorilor numiti de Guvernul Boc 2. Acest lucru ar insemna insa repunerea in functie a sefilor din perioada Cabinetului Tariceanu, scrie Romania libera.

Mircea Marian, in "Vrajitoarea cea rea l-a batut pe Geoana", afirma ca atunci "cand Viorel Hrebenciuc a aparut la televizor si a spus ca Basescu a castigat datorita puterii „flacarii violete” m-am gandit ca fostul comunist ateu a dat in misticism tocmai acum, cand simte povara batranetii. Dupa ce familia Geoana a sustinut ca a fost tinta unui „atac energetic”, mi-am inchipuit ca bietii oameni sunt tarati de faptul ca au pierdut si isi construiesc o lume fantastica proprie, care sa le explice infrangerea.Toata povestea iti inspira un sentiment de ridicol, dar si de mila pentru niste oameni care au ramas marcati de rezultatul scrutinului din 6 decembrie si ar fi avut mare nevoie de o consiliere psihologica". Integral in EvZ.

In "Ai vazut, ba, Ninja, ca nu e ca in filme?", Cristian Ghinea crede ca "Silviu Prigoana are umor. Nu e chiar un geniu in comunicare, dar umor are. Iar tinta este Mircea Geoana, care a confirmat si el povestea cu bioenergeticienii din cauza carora a pierdut alegerile. Avem deci un tip celebru prin divorturi si batai cu nevasta care il ia peste picior pe liderul opozitiei din pozitia de om normal care se uita de sus la un ciudat furat de efecte halucinogene. Primul din PSD care a spus un "hai, sictir" scurt la povestea asta ridicola a fost… Ion Iliescu. Batranul s-a enervat si a zis ca nu e cazul sa ne intoarcem la Nostradamus. Ceea ce nu e doar perfect adevarat, dar si de un perfect bun-simt". Integral in Romania libera.