Gheorghe Nichita, solutia anti-Nastase in PSD. Primarul Iasiului isi evalueaza, in exclusivitate pentru EVZ, sansele de a-l detrona pe Adrian Nastase de la sefia Consiliului National: „Nu sunt omul care sa mearga doar la ghici”. Cu Adrian Nastase in conducerea partidului sau fara. Aceasta este decizia pe care social-democratii trebuie sa o ia joi, la reuniunea Consiliului National al PSD. La „congresul mic”, cum este numit neoficial acest for, se va alege cel de-al doilea presedinte al PSD: presedintele Consiliului National. Functia este detinuta in prezent de Adrian Nastase, care si-a anuntat ieri dorinta de a candida pentru un nou mandat. El este sustinut si de seful PSD, Victor Ponta.

Pedelistii vor sa-l rezolve rapid pe Geoana: „Chemam chestorul si il scoatem afara din sala“. PD-L a primit, ieri, sprijinul UDMR pentru inlaturarea fostului lider PSD, Mircea Geoana, de la sefia Senatului. Strategia de revocare a lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului a intrat, ieri, in linie dreapta, dupa ce gruparea pedelista din Camera superioara a Parlamentului a primit girul oficial al conducerii PD-L. Practic, democrat-liberalii vor miza pe doua linii de atac. Prima va fi pusa in aplicare in cazul in care pesedistii nu se vor prezenta, astazi, la sedinta Biroului Permanent al Senatului, caz in care PD-L va cere revocarea respectivei structuri de coordonare, sub motiv ca boicoteaza activitatea parlamentara. Cum, insa, pesedistii au tot interesul sa participe la reuniunea conducerii Senatului, unde, impreuna cu liberalii au majoritate, cel mai probabil, pedelistii vor apela la planul B. Anume, acela de a introduce cererea de revocare a lui Geoana pe ordinea de zi in plenul de miercuri, indiferent daca respectiva initiativa va primi aviz negativ in Biroul permanent. Integral in Gandul.

Cum vor independentii sa puna mana pe cat mai multe deconcentrate. Unii parlamentari independenti preseaza Guvernul sa accepte intocmirea unor intelegeri in judete in baza carora sa obtina conducerea mai multor institutii deconcentrate. Exista insa si traseisti care nu insista asupra parafarii vreunui protocol pentru ca au obtinut deja ce si-au dorit. Vicepresedintele Ioan Oltean admite ca, deocamdata, exista o intelegere tacita intre PDL si independenti pentru negocierea punctuala a functiilor in fiecare judet. Integral in Romania Libera.

In editorialul "Crin Antonescu, prin el insusi", Calin Hera scrie: "Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidentiale, Crin Antonescu ar fi cotat, sunt convins, cu prima sansa. Este singurul prezidentiabil din 2009 care, probabil, va candida si in 2014. Mai mult, nici PSD, nici PDL nu par preocupate de asa planuri pe termen lung. Din acest punct de vedere, Congresul PNL de sambata l-a lansat deja in cursa pe Antonescu, cu mult timp inaintea celorlalti posibili competitori. Dar pana la alegerile prezidentiale mai e suficient timp fie pentru consolidearea acestei pozitii, fie pentru subrezirea ei iremediabila". Integral pe EvZ.ro.

In editorialul "Tara molustelor", Elena Vijulie scrie: "Presedintele UDMR, Bela Marko, a declarat saptamana trecuta ca Uniunea nu se poate alatura demersurilor PDL pentru inlocuirea lui Mircea Geoana din fruntea Senatului pentru ca "un partid trebuie sa respecte Constitutia, legile si propriul regulament". Ieri, dupa discutii aprofundate cu PDL, Bela Marko a spus ca "in acest moment Constitutia da posibilitatea revocarii presedintelui Senatului". In cererea de revocare semnata de 57 de senatori PDL scrie negru pe alb ca Mircea Geoana trebuie sa fie de acord cu noua majoritate parlamentara". Integral in Romania Libera.

Geoana: Odata ce ai fost presedintele PSD, orice alta functie este neinteresanta si nerelevanta. Mircea Geoana a declarat, astazi, ca nu este interesat sa candideze pentru presedintia Consiliului National al partidului, el adaugand ca, din discutiile de la CExN, a concluzionat ca Adrian Nastase va avea mai multi contracandidati. "Odata ce ai fost presedintele acestui mare partid, orice alta functie este neinteresanta si nerelevanta. Sunt convins, din ce am auzit la Comitetul Executiv, ca va fi o competitie", a spus el. Integral in Gandul.