PDL isi face majoritate si la Curtea Constitutionala. Expirarea mandatelor a trei judecatori este un bun prilej pentru democrat-liberali sa obtina controlul asupra institutiei, dupa o lunga perioada in care a fost dominata de social-democrati. Partidul Democrat Liberal incearca sa schimbe raportul de forte in interiorul Curtii Constitutionale, prin obtinerea tuturor celor trei posturi, ocupate in prezent de judecatori carora le expira mandatele. Daca operatiunea va reusi, 5 dintre judecatorii Curtii vor apartine democrat-liberalilor, in timp ce opozitia va ramane cu 4 locuri, scrie EvZ.ro

Schimb de replici intre democrat-liberalii Valeriu Stoica si Cristian Preda pe tema Parlamentului unicameral. Democrat-liberalii Valeriu Stoica si Cristian Preda au avut, vineri, un schimb de replici in cadrul unei dezbateri publice pe tema Parlamentului unicameral, afirmatia lui Preda ca nu este de acord cu acest sistem facandu-l pe Stoica sa ii spuna ca ar trebui sa urmeze linia partidului sau. "Daca cetatenii impartasesc aceasta optiune (a arlamentului unicameral - n.r.), iar aceasta optiune castiga presedintele si reusesti sa ai prim-ministru si guvern, atunci, daca vrei sa fii credibil, trebuie sa te tii de cuvant. Prin urmare, eu, ca om politic, pentru a ramane credibil, trebuie sa urmez pe de o parte optiunea partidului si pe de alta parte pe cea a cetatenilor", i-a spus Valeriu Stoica lui Cristian Preda. Integral in Romania Libera.

Iliescu: Trecerea la un Parlament unicameral, un atentat la statul de drept. Senatorul PSD Ion Iliescu a afirmat, astazi seara, la Antena 3, ca referendumul organizat in 2009, la initiativa lui Traian Basescu, pentru trecerea la un parlament unicameral este un atentat la statul de drept. Intrebat despre afirmatiile europarlamentarului Cristian Preda conform carora presedintele statului ar trebui sa detina dreptul de a dizolva cele doua camere ale legislativului, fostul presedinte onorific al PSD, Ion Iliescu, a afirmat ca un atac grav este atacul la democratie si la Parlament, scrie Adevarul.

Republica semiprezidentiala, marca PD-L: Cristian Preda vrea presedinte care sa conduca sedintele de Guvern, desfiintarea judetelor si politicieni la Curtea Constitutionala. Eurodeputatul PD-L, Cristian Preda, propune o Constitutie pe placul Cotrocenilor: "Trebuie sa ne gandim la un regim semiprezidential cu un rol mult mai accentuat al presedintelui." Regim semiprezidential, in care seful statului sa poata dizolva oricand doreste Parlamentul, impartirea Romaniei in zece regiuni, reprezentate fiecare de cate patru senatori, si o Curte Constitutionala din care sa faca parte si oameni politici, noteaza Gandul.

Institutiile de aparare, ordine si siguranta vor in continuare sistem distinct de pensii. Reprezentanti ai MApN, MAI, SRI, SPP, STS si SIE intentioneaza sa propuna o serie de amendamente la Legea privind sistemul unitar de pensii publice, in cazul in care nu va fi mentinut, in ceea ce priveste aceste categorii, sistemul actual, reglementat prin Legile 164/2001 si 179/2004. Intentia este de a mentine actualul sistem de pensii pentru militari si politisti fie in mod distinct, prin aplicarea in continuare a Legilor 164/2001 si 179/2004, fie prin initierea unui proiect de lege care sa reglementeze unitar pensiile militare de stat si pensiile de stat ale politistilor, fie prin introducerea unui capitol distinct privind pensiile de stat ale militarilor si politistilor in actualul proiect normativ, relateza Cotidianul.

In editorialul "Revolutia mea si revolutia lor", Florian Bichir scrie: "Fascinat de comploturi, de teorii conspirationiste, am fost gata-gata zilele trecute sa afirm si sa scriu ca redeschiderea dosarului „Revolutia Romana” este orchestrata de la Cotroceni. E drept ca puterea ar avea interesul sa acopere cu o perdea de fum necazurile actuale, criza, somajul, stangaciile guvernului, ca sa nu spun diletantismul acestuia. Pe cine mai intereseaza ce s-a intamplat acum 20 de ani e o intrebare vehiculata in spatiul public, ca replica la aceasta campanie". Integral in EvZ.ro