Videanu si Falca se calca pe picioare sa-i faca loc Elenei Udrea la varful PDL. Cu Emil Boc ca si reconfirmat in fruntea PDL, prima mare miza a alegerilor interne ale democrat- liberalilor se anunta impartirea celor patru pozitii de „secunzi” ai acestuia. Din primele calcule facute in PDL inainte ca noul statut sa fie adoptat, printre liderii cu sanse maxime la o functie de prim-vicepresedinte se numara inclusiv Elena Udrea, care ar bifa astfel cea mai rapida ascensiune politica. Interesati si ei, potrivit unor surse din partid, de o pozitie similara, Adriean Videanu si Gheorghe Falca ar fi, pentru moment, in situatia de a-si disputa acelasi loc. Integral pe EvZ.ro.

PSD si PNL au facut zid anti-PDL cu pretul Constitutiei. Partidele de opozitie nu pot boicota fara costuri mari negocierile la care le invita presedintele Basescu. Presedintele Traian Basescu a reinnoit invitatia pentru PNL si PSD, pe care le asteapta astazi la Cotroceni la ora 18.00. Seful statului s-a aratat surprins de reactia liderilor opozitiei fata de prezenta independentilor la intalnire, amintind de momentul 6 decembrie, cand Antonescu si Geoana sustineau "proiectul Johannis" si nu au fost deranjati sa stea la aceeasi masa cu grupul lui Oprea, scrie Romania Libera.

Traian Basescu: Vreau sa fiu cat mai discret in viata publica daca nu voi fi nevoit sa apar vointa romanilor. Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca le-a transmis formatiunilor prezente la negocieri ca doreste sa aiba o prezenta cat mai discreta in viata publica, daca nu, va fi nevoit "sa apere vointa romanilor", considerandu-se obligat sa apere votul romanilor din noiembrie 2009. "Dorinta mea este sa am o prezenta cat mai discreta in viata publica, daca nu sunt nevoit sa apar vointa romanilor. Daca voi constata ca partidele nu au predispozitie sa recunoasca suveranitatea poporului roman si sa-i transpuna in lege, in Constitutie, optiunea si vointa, ma vad nevoit sa apar deciziile exprimate prin vot liber ale romanilor, in dispute publice", a spus seful statului. Integral in Gandul.

In editorialul "Constitutia, intre camasa de forta si haina comoda", Elena vijulie scrie: "La 22 noiembrie, jumatatea de natiune care s-a prezentat la vot s-a pronuntat in proportie de 77,78% pentru desfiintarea Senatului. Referendumul este expresia libertatii poporului roman, a declarat presedintele Traian Basescu in deschiderea consultarilor de la Cotroceni. Alaturi de alegerea Presedintelui si Parlamentului, referendumul este intr-adevar una dintre modalitatile cele mai importante prin care natiunea isi exercita suveranitatea. Mai simplu spus, la referendum, natiunea reafirma principiul implicit democratiei potrivit caruia cetatenii sunt stapanii statului si nu invers si, deci, cetatenii sunt cei care trebuie sa hotarasca cum sa arate si sa se completeze institutiile statului". Integral in Romania Libera.

Antonescu "ii matura” pe oamenii lui Orban. Cinci sefi interimari de filiale, instalati de Ludovic Orban, au fost demisi ieri de Comitetul Executiv al PNL, la pachet cu excluderea lui Viorel Catarama din partid, la propunerea lui Crin Antonescu. In cazul lui Catarama, seful liberalilor a invocat nevoia unei „igienizari” a PNL, in contextul in care omul de afaceri a „lezat” interesele si imaginea partidului. In sarcina lui Catarama s-a retinut faptul ca in campania electorala i-a indemnat pe alegatori sa voteze cu Basescu sau cu Geoana, precum si prestatia de la Congres. Integral pe EvZ.ro.

In editorialul "Presedintele jucator, antrenorul Nationalei?", Cristian Tudor Popescu scrie: "Presedintele Basescu pare ca vrea sa se aseze sub semnul Istoriei. De luni de zile nu a mai intervenit in luptele politice, lasa guvernul Boc sa fie mursecat de opozitie, sindicate si presa, incearca sa-si compuna o agenda consistenta de politica externa, de interes direct pentru Romania: returnarea datoriei Rompetrol de catre Kazmunaigaz, metroul finantat de japonezi, intarirea legaturilor cu conducerea necomunista a Moldovei. Pare ca nu mai doreste sa fie un presedinte jucator, ci antrenorul Nationalei. In aceasta ipoteza, invitarea gruparii "independentilor" la discutiile cu reprezentantii partidelor parlamentare pe tema modificarii Constitutiei proba exact contrariul: ca dl. Basescu nu se poate desprinde de bumbaceala politica intre partide, ca nu se poate situa la nivelul chestiunilor de interes national, asa cum pretinde". Integral in Gandul.