Marko Bela si Constitutia: “Nu prea ne bucuram noi, dar totusi putem accepta”. Presedintele Uniunii, Marko Bela, vrea garantii ca maghiarii nu-si vor pierde parlamentarii si sustine in continuare bicameralismul. In schimb, s-a razgandit in privinta motivului infiintarii Tinutului Secuiesc: reorganizarea regiunilor este necesara din ratiuni economice, nu etnice. Negocierile pentru revizuirea Constitutiei se anunta dificile avand in vedere ca UDMR nu este de acord cu cele mai importante propuneri de modificare ale partenerilor de guvernare, de la PD-L. Liderii Uniunii nu s-au ferit sa-si spuna transant punctul de vedere, aratand clar ca nu doresc nici reducerea numarului de parlamentari, nici transformarea Parlamentului intr-unul unicameral. "Nu prea ne bucuram noi ca exista aceasta idee, de reducere. Dar totusi, putem accepta sa se reduca din numarul parlamentarilor, ceea ce este important este sa pastram ponderea noastra, deci proportionalitatea prezentei noastre, indiferent de numarul parlamentarilor. Integral in Gandul.

Conducerea PD-L Galati, dizolvata. Biroul Permanent Local al PD-L Galati a fost dizolvat de Biroul Permanent Judetean, iar Presedintele organizatiei Constantin Dumitriu si-a dat demisia, vineri seara. Chiar daca organizatia a avut rezultate bune la alegerile prezidentiale de anul trecut, BPJ a decis dizolvarea BPL. Aceasta decizie a condus la demisia lui Constantin Dumitriu, fost europarlamentar PD-L. Dumitriu se afla la conducerea filialei din vara lui 2008. Cu toate acestea, Dumitriu a precizat ca motivul demisiei sale este altul. In presa locala a prezentat situatia astfel: "Mi-am dat demisia. Apoi, Biroul a fost dizolvat. Pana in iunie trebuie infiintata o comisie care sa pregateasca campania electorala pentru alegerile locale din 2012". Integral pe EvZ.ro.

ANI obliga prefectul de Mehedinti sa-l demita pe colegul sau de partid din Drobeta Turnu Severin. Primarul Drobetei Tr. Severin, Constantin Gherghe, va mai ocupa doar cateva zile fotoliul de primar al orasului de la malul Dunarii si asta pentru ca prefectul de Mehedinti este nevoit sa semneze ordinul de incetare al mandatului acestuia. Vineri, pe masa prefectului Ion Mitu si a secretarului primariei a sosit documentul oficial prin care ANI a dovedit incompatibilitatea lui Gherghe. Conform legii, secretarul Primariei Severin urmeaza sa trimita prefectului un raport privind incompatibilitatea edilului. Integral in Gandul.

Cine sunt politicienii care sfideaza blocarea Legii ANI. Daca politicienii nu ar fi fost obligati sa-si faca publice averile, alegatorii nu ar mai fi aflat, in ultimii ani, nici de milionul de dolari mostenit de Adrian Nastase, nici de sporirea spectaculoasa a avutiei unor demnitari. Decizia Curtii Constitutionale privind Legea Agentiei Nationale de Integritate nu a lovit doar in activitatea inspectorilor care verificau averile a peste 100 de parlamentari, fosti si actuali ministri, presedinti de consilii judetene si primari. Decizia CCR a afectat si declaratiile de avere, care nu mai pot fi publicate pe internet pe motiv ca ar „nesocoti dreptul la respectul si ocrotirea vietii private". Totusi, gratie acestor declaratii de avere publicul a putut afla multe din dedesubturile activitatii unor politicieni. Romania libera va propune un scurt inventar al acestora. Integral in Romania Libera.

In editorialul "O noua categorie de politicieni", Dan Cristian Turturica scrie: Sa nu incercati niciodata sa vorbiti despre tarele clasei politice, in general, de fata cu un politician! Indiferent din ce partid provine, indiferent cat de bine v-ati cantari cuvintele, cat de multe argumente i-ati aduce, invariabil va va pune la punct, acuzandu-va ca sunteti rau intentionat si tendentios pentru ca generalizati. "Haideti dom'le, va va spune indignat, ca nu suntem toti o apa s-un pamant, nu suntem toti corupti, nu avem toti afaceri, nu toti umblam cu invarteli si aranjamente... eu, de exemplu, nu am luat in viata mea un leu care nu mi se cuvine si nu am dat nici un telefon vreunui ministru sau secretar de stat ca sa intervin in vreo problema si sa ma lipesc de o afacere...". Secunda care urmeaza unei asemenea replici este una de cumpana." Integral in Romania Libera.

In editorialul "Premierul si tichia de margaritar", Lucian Pop scrie: "Vinerea trecuta, Emil Boc anunta cu surle si trambite ca va constitui un grup interministerial care sa gandeasca strategia Romaniei pentru construirea automobilului electric. Este exact ce-i lipsea chelului: tichia de margaritar. Intr-adevar suna foarte bine. La fel ca si baile termale ale ministrului Dezvoltarii sau autostrada suspendata a primarului general care va brazda Capitala de la un capat la altul. Dar oare asta asteptam sa auzim din gura unui premier care conduce o tara ravasita de criza? Nici vorba! As fi vrut sa aud strategia de restructurare cu adevarat a cheltuielilor bugetare. Putin peste 36.000 de concedieri, din decembrie 2008 pana in februarie 2010, in randul angajatilor din sectorul public reprezinta o frectie la piciorul de lemn. In aceste conditii, daca majorarea taxei pe valoarea adaugata, care bate la usa, va fi aplicata, efectul va fi unul devastator pentru economie. As fi vrut sa aud din gura lui Emil Boc despre strategia privind imbunatatirea sistemului fiscal si despre predictibilitatea si stabilitatea acestuia, considerate vitale pentru bunul mers al unei firme. As fi vrut sa aud din gura prim-ministrului strategia de iesire din coma a sistemului sanitar in care oamenii mor din cauza septicemiei provocate de mizeria din spitale." Integral in Adevarul.