Saptamana de foc a guvernului Boc. Chiar daca executivul decide miercuri sa-si asume raspunderea in fata parlamentarilor, masurile de austeritate nu pot fi aplicate de la 1 iunie. In aceasta saptamana, guvernul trebuie sa raspunda la marea provocare de care depinde viitorul tarii. Dupa cum a promis, executivul isi va asuma raspunderea pe pachetul de legi care va pune in aplicare reducerile de pensii, salarii si indemnizatii. Insa, cu toate etapele pe care trebuie sa le parcurga, masurile nu vor putea intra in vigoare de la inceputul lunii iunie, asa cum au fost anuntate. Integral pe EvZ.ro.

Monica Macovei: Toti fura. Inclusiv PDL. Europarlamentarul Monica Moacovei si-a acuzat colegii de partid aflati in Guvern ca atribuie contracte cu statul prietenilor, dupa aceeasi reteta implementata de PSD sau PNL. Invitata la emisiunea "Nasul" de la B1 TV, democrat-liberala a sugerat chiar ca premierul Emil Boc stie despre aceste lucruri. Toti fura. Eu am vazut, zona achizitiilor publice este apta pentru coruptie. Din 2005 o spun. Imi esti prieten, iti dau un contract si platim de zece ori, de o suta de ori mai mult fata de pretul pietei", a spus Monica Macovei, care a criticat constant in ultimele luni partidul din care face parte. Integral pe EvZ.ro.

Vosganian: Imi pare rau ca nu se discuta deloc de suspendarea presedintelui. "Imi pare rau ca nu se discuta deloc de suspendarea presedintelui. Probabil ca-n putin timp, daca Parlamentul, prin absurd, ar vota suspendarea, cred ca de data asta Traian Basescu nu ar mai gasi nicio intelegere la un eventual referendum", a declarat vicepresedintele PNL, Varujan Vosganian, luni, potrivit NewsIn. Intrebat daca PNL planuieste o astfel de actiune, liderul PNL a raspuns: "Un astfel de demers de suspendare nu poate fi initiat astazi, astazi cred ca trebuie sa bagam turnesolul si fenolftaleina si sa vedem cum se va vota la motiunea de cenzura". In plus, intrebat si daca democrat-liberalii sunt interesati de suspendarea lui Traian Basescu, vicepresedintele PNL a replicat ca "este foarte riscant sa vorbesti tu despre ei, pentru ca ei cu pistolul la tampla vor fi pusi sa dezminta". Integral in Romania Libera.

Victor Ponta a zburat in China. Prin telefon, de la Beijing, liderul PSD „contracareaza” masurile Guvernului. Seful social-democratilor romani, Victor Ponta, se afla intr-o vizita de lucru de doua zile la Beijing, unde se intalneste, potrivit declaratiei sale, cu "oameni politici foarte importanti". "Evident ca am venit aici cu treaba, pentru doua zile, nu ca sa ma plimb si nu in interes turistic", a declarat Ponta pentru Gandul, fara insa a da mai multe amanunte. "Cand voi veni, maine, in tara, voi fi in masura sa va dau mai multe detalii" a mai precizat el. Foarte posibil, Victor Ponta s-a intalnit in China, cu lideri ai Partidului Comunist Chinez, intrucat, conform afirmatiilor sale, a avut "cateva intalniri, foarte importante, cu oameni politici".

Opozitia se cauta prin buzunare de voturi. Cele 24 de bile negre care pot aduce demiterea Guvernului. Pe fondul unor framantari profunde in interiorul PDL si in interiorul coalitiei de guvernare, opozitiei nu-i va fi foarte greu sa gaseasca cele 24 de voturi necesare pentru ca motiunea de cenzura sa fie adoptata de Parlament. In acest fel, Emil Boc ar putea sa scrie din nou istoria, fiind singurul premier demis de doua ori de Parlament dupa ce, pe 13 octombrie 2009, a devenit primul premier demis prin motiune de cenzura in ultimii 20 de ani. Guvernul va aproba, in sfarsit, in sedinta de maine, pachetul de masuri de austeritate pe care l-a anuntat dupa negocierile cu FMI. De aici incolo scaunele ministrilor si taierile de salarii si pensii vor ramane la mana Parlamentului. Imediat dupa aprobarea pachetului de masuri, Executivul va trimite o scrisoare birourilor permanente ale Parlamentului, in care anunta ca are intentia de a-si asuma raspunderea. Integral in Puterea.

In editorialul "Scenariul increderii: Basescu distruge PDL", Lucian Davidescu scrie: "Cand cea mai transanta decizie politica a ultimilor 20 de ani a fost urmata de promisiunile guvernului - ramas pe loc - ca va continua planurile de "investitii" si "cheltuieli curente", a devenit limpede: asta nu e reforma, asta e circ! Nu se poate ca acelasi cabinet incompetent care a adus lucrurile aici sa stranga dintr-un robinet in timp ce se spala pe maini la celelalte doua. Ori pleaca ei, ori plecam noi. Scenariul neincrederii: Basescu a taiat salariile si pensiile doar pentru ca lacustele sa poata fi indestulate in continuare. Tevile de furat raman la fel de groase, iar pret de 25% urmeaza sa fie dati afara cei care nu sunt loiali partidului. Cu bani la fel de multi si pe o foame mai mare, pana la viitoarele alegeri PDL cumpara - bucata cu bucata - de la baron pesedist pan' la burtos manelist." Integral in Romania Libera.