Contre intre palate, de la pensiile speciale la digul de la Saucesti. Reinstalarea lui Traian Basescu la Cotroceni si a lui Emil Boc la Palatul Victoria, in decembrie 2009, nu a echivalat cu o perioada de liniste, nici in ceea ce priveste guvernarea, nici in ceea ce priveste atmosfera din PDL. Basescu si Boc s-au plasat, cel putin declarativ, pe pozitii divergente. Daca, la inceput, punctele diferite de vedere s-au manifestat in planul actului de guvernare, acesta a fost suprapus ulterior cu cel a gestionarii vietii de partid. Tonul a fost dat odata cu promovarea legii unitare a pensiilor, cand Emil Boc, sustinut de corul PDL, milita pentru eliminarea pensiilor speciale ale militarilor, iar seful statului s-a pronuntat pentru mentinerea acestora, care se regasesc in toate statele NATO, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Vanghelie: "Gabriel Oprea este un papagal, un hot si un nenorocit. Incearca sa intimideze primarii prin prefect crezand ca asa isi face echipa la UNPPPPTR, UNTPP, UNPPR..." Cu prilejul alegerilor de marti pentru sefia filialei PSD Ilfov, liderul PSD Bucuresti Marian Vanghelie a lansat o serie de acuze spumoase la adresa fostului coleg de partid Gabriel Oprea "Gabriel Oprea este un papagal, un hot si un nenorocit. Si-a batut joc de oamenii din Ilfov, si-a batut joc de toata lumea. N-a facut altceva in viata lui decat dosare penale. Nu cred ca ne poate aresta pe toti. Nu cred ca cu aceste lucruri, cu catusele la televizor ne pot speria", a spus, marti, Marian Vanghelie, intr-o sedinta a organizatiei PSD Ilfov, continuand razboiul de durata cu unul dintre cei mai mari dusmani ai sai. Filiala fusese condusa de Gabriel Oprea - cu care primarul de la cinci a avut numeroase conflicte de-a lungul ultimilor ani - iar, dupa excluderea acestuia din partid, Marian Vanghelie a asigurat interimatul organizatiei. Robert Negoita, vicepresedinte PSD, a fost ales marti, in unanimitate, sef al acestei filiale. Alegerile au avut loc, la hotel Confort, proprietatea lui Negoita, el fiind si singurul candidat, anunta Gandul.

Peste 24.000 de lei pe luna, cheltuielile unui senator. In luna aprilie, senatorii au cheltuit in total 3,39 milioane de lei, topul fiind condus de democrat-liberali, cu o medie de 25.274 lei de parlamentar. Locurile doi si trei sunt ocupate de senatorii PSD (cu o medie de 24.993 de lei) si senatorii PNL (24.850 de lei, in medie). Cea mai mare suma de bani a fost contabilizata in aprilie in dreptul senatorului PSD Ioan Chelaru. Este vorba de 49.324 de lei, din care 24.676 de lei s-au dus pe o deplasare in Vietnam. Aproape 24.000 de lei au costat si deplasarile externe ale senatorului PDL Georgica Severin. In privinta cheltuielilor cu telefonia mobila, recordul este detinut de senatorul PDL Viorel Riceard Badea (1.622 de lei), informeaza Romania Libera.

Emil Boc si Radu Berceanu, pe lista neagra. La doua saptamani dupa anuntarea majorarii TVA de la 19 la 24% timp in care Traian Basescu s-a facut ca ploua sau s-a preocupat de victimele inundatiilor, ieri, pe postul public de radio, a criticat aspru Guvernul, pentru ca a luat aceasta masura. Seful statului a aratat ca oamenii politici au cumparat voturi tot timpul, dand legi de asistenta sociala, atunci cand nu ar fi trebuit, iar cel mai mare jaf legat de venitul bugetului de stat s-a facut in perioada 2007-2008. In acest mod un partid a crescut de la 10-11 la 18-19, cat o fi luat in alegeri, iar acum factura o platesc cei pacaliti, cei care au votat cand le-au dat de unde nu aveau sa dea. Tot despre oamenii politici, Basescu a mai spus ca mint atunci cand promit in campania electorala ca vor face 800, 1.200 sau 1.500 de kilomentri de autostrada, pentru ca stiu ca in buget nu exista banii necesari, anunta Puterea.

Basescu a dat cu TVA-ul in guvernul Boc. Presedintele s-a distantat de cresterea taxei pe valoarea adaugata la 24%, considerand ca este o greseala. Alternativa: impozitarea tuturor pensiilor. Presedintele Traian Basescu s-a declarat nemultumit de decizia cresterii TVA la 24%, afirmand ca alternativa ar fi fost impozitarea pensiilor. "Nu sunt un sustinator al cresterii TVA. In opinia mea, a fost o greseala pentru ca nu a operat exact acolo unde este cancerul in buget. Avem doua zone cancerigene: procentul extrem de ridicat cu salariile din bugetul de stat si procentul extrem de ridicat din veniturile bugetului de stat pe care le utilizam in zona sociala", a declarat seful statului, ieri, intr-un interviu la radioul public, informeaza EVZ.

In editorialul "Basarabia, solutia germana", Sabina Fati scrie: Romania incepe maine, o data cu deschiderea celor doua noi consulate din Basarabia, o noua etapa in politica sa externa. Consulatele de la Balti si Cahul marcheaza in mod direct interesul Bucurestiului de a acorda intr-un ritm mai alert pasapoarte romanesti cetatenilor moldoveni care prefera spatiul european influentei rusesti. Moscova se teme, asa cum scria nu demult Nezavisimaia Gazeta, ca in acest fel Republica Moldova va intra in UE pe usa din spate, in vreme ce Duma de Stat a Federatiei Ruse a constatat cu amaraciune, la 15 ani de la infiitarea Comunitatii Statelor Independente (CSI), ca influenta Rusiei in statele limitrofe s-a redus semnificativ" si ca vacuumul informational a fost umplut de resursele altor tari". Integral in Romania Libera.