Boc va da extemporal in fata deputatilor. La cererea liberalilor, premierul Emil Boc va face bilantul ultimelor noua luni de guvernare, pe 20 septembrie, la Camera Deputatilor. Dupa ce Calin Popescu Tariceanu, liderul deputatilor liberali, a solicitat ca premierul Emil Boc sa-si prezinte activitatea de pana acum, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a aprobat, astazi, cererea grupului PNL. Astfel, pe 20 septembrie va fi organizata o dezbatere, cu participarea premierului Emil Boc, in care sa se faca un bilant al guvernarii si sa fie prezentate masurile de relansare economica, a anuntat, astazi, secretarul Camerei Dumitru Pardau. El a aratat ca dezbaterea va avea loc in sedinta de plen de luni, 20 septembrie, de la ora 16.00 si vor fi abordate probleme legate de bilantul actiunii guvernamentale la 9 luni si motivele remanierii, de masurile de relansare economica, de natura fiscala pe care Guvernul le are in vedere, prezentarea unui calendar privitor la revenirea la nivelul anterior al salariilor din sectorul bugetar, precum si modul de indeplinire a angajamentelor din programele de guvernare succesive din decembrie 2008 pana in prezent, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Preda, nemultumit de Oprea: Ce e mai bine pentru profesori, medici decat cresterea pensiilor militare? Eurodeputatul PDL Cristian Preda se arata nemultumit ca in timp ce salariile medicilor si profesorilor scad, pensiile militarilor vor creste, asa cum a anuntat ministrul Apararii, Gabriel Oprea, potrivit Newsin. Dupa ce Preda l-a ironizat pe blog pe Victor Ponta care a spus luni ca presedintele Basescu trebuie inchis in aceeasi celula cu S.O.Vintu, aratand ca social-democratul da dovada de "ferme convingeri democratice" si de o "viziune generoasa", eurodeputatul nu il scuteste de critici nici pe ministrul Gabriel Oprea. "Singurul care da semne ca ar putea ameninta excelenta politica a dlui Victor Ponta e un fost aliat al sau, acum dusman de moarte: e vorba despre ministrul Apararii. Intr-adevar, ce poate fi mai binevenit acum, cand sute de mii de profesori si medici isi vad salariile diminuate cu 25%, decat anuntul facut ieri de Gabriel Oprea ca pensiile militarilor vor creste? Nu e un motiv de satisfactie pentru orice profesor sa afle ca un maistru militar e platit regeste nu doar cand e in activitate, ci si la pensie? Nu e incantat un chirurg sa afle ca un general in retragere va fi in continuare mai important socialmente si mai bine platit decat un sef de clinica?", se intreaba Preda. Ministrul Apararii, Gabriel Oprea, a declarat luni ca dupa recalculare majoritatea pensiilor militare nu vor scadea, unele dintre ele chiar vor creste, ca urmare a modificarii bazei de calcul a pensiilor prin introducerea unor venituri si sporuri care pana in prezent nu erau luate in calcul, anunta Romania Libera.

Marius Iacob: Parchetul Capitalei a propus sa preluam noi cauza "Vantu". S-a lamurit enigma competentei Parchetului General privind favorizarea infractorului. Seful Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Marius Iacob, precizeaza ca unitatea de parchet pe care o conduce a preluat dosarul privind savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului de catre Sorin Ovidiu Vantu ca urmare a propunerii inaintate de parchetul inferior ierarhic competent sa instrumenteze aceasta cauza. Astfel, Marius Iacob a declarat, in exclusivitate pentru ziarul Puterea, ca Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost sesizat, la data de 25 noiembrie 2009, de catre Serviciul Roman de Informatii, in legatura cu mai multe convorbiri telefonice purtate de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, Alexandru Stoian si Octavian Turcan cu Nicolae Popa, condamnat la o pedeapsa de 15 ani, care se sustrage executarii pedepsei. "Sesizarea a fost facuta pentru ca existau indicii cu privire la savarsirea de catre persoanele in cauza a infractiunii de favorizare a infractorului. Potrivit Codului de procedura penala, aceasta cauza nu putea fi instrumentata decat de parchetul de pe langa instanta care a pronuntat hotararea de fond prin care Nicolae Popa a fost condamnat la 15 ani de inchisoare", a precizat procurorul Marius Iacob, informeaza Puterea.

UDMR vrea ca CNAS sa treaca in subordinea Ministerului Sanatatii. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) ar putea trece in subordinea Ministerului Sanatatii, potrivit unei propuneri de schimbare a statului institutiei, venita din partea UDMR. "Avem intentia de a propune si de a duce pana la capat un alt statut pentru Casa de Asigurari de Sanatate si subordonarea acesteia Ministerului Sanatatii, fiindca suntem intr-o situatie bicefala, foarte bizara, cand Ministerul Sanatatii are raspunderea pentru politica in domeniul sanatatii si altii au posibilitatea de a stabili bugetul", a afirmat Marko Bela, intr-o conferinta de presa. Intrebat despre motiunea simpla pe tema Sanatatii, anuntata de PSD, Marko a spus ca, desi bugetul Sanatatii este foarte sarac si sunt probleme serioase de rezolvat in acest domeniu, in aceasta perioada s-a luat cea mai importanta masura de reforma, descentralizarea spitalelor si transferul lor, scrie EVZ.

Vanghelie: Udrea este dracoasa si mobilata. Presedintele Organizatiei PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, spune ca nu mai intentioneaza sa candideze la Primaria Sectorului 5. Cand vine vorba insa despre Primaria Capitalei, social-democratul avanseaza cateva prognosticuri, potrivit Realitatea.net. "Nu ma mai intereseaza sa candidez la Primaria Sectorului 5", spune Marian Vanghelie, citat de adevarul.ro. Cat despre batalia pentru Primaria Capitalei, Vanghelie sustine ca PSD cauta candidat pana in vara anului viitor, in prezent fiind in stadiul de sondare a opiniei publice. "Oprescu sta inca bine, Ontanu are 10% sanse, iar daca PDL vine cu Elena Udrea, avem o problema. Elena Udrea este dracoasa si mobilata", a spus Vanghelie. Liderul PSD Bucuresti a infirmat zvonurile potrivit carora ar vrea sa candideze la functia de primar al Giurgiului in cazul in care s-ar desfiinta sectoarele Capitalei, anunta Romania Libera.