Crin Antonescu, la onomastica Regelui Mihai: "N-am facut niciodata un secret din optiunea mea monarhista. Monarhia poate fi un proiect". Presedintele liberal Crin Antonescu a spus, luni seara, de pe scena Ateneului Roman, ca "monarhia poate fi un proiect" daca exista "imaginatie si curaj". Liderul PNL, care a subliniat ca n-a facut niciodata "un secret din optiunea monarhista", a avansat acest proiect cu prilejul zilei onomastice a Regelui Mihai. Vorbind in calitate de profesor de istorie, Antonescu a continuat amintind ca "monarhia e cam toata cartea de istorie a Romaniei" si s-a aratat convins ca "dupa 20 de ani de aventuri nefaste ale prezidentialismului in Romania, "Regele si Patria" ne dau coeziune si forta". Ceremonia, de la care suveranul a lipsit, dar la care au fost prezenti Principesa Margareta si Printul Radu, i-a omagiat pe participantii primei mari manifestatii anticomuniste de acum 65 de ani, in majoritate studenti liberali si taranisti, care au protestat contra noului regim sovietic, scandand, in fata Palatului Regal, "Regele si Patria". Prezent la Ateneu, actorul Victor Rebengiuc a repetat, in aplauzele salii, sloganul civicilor monarhisti din urma cu 20 de ani: "Monarhia salveaza Romania", informeaza Gandul.

politic showFoto: Colaj foto

Vrajitorie cu autorizatie. Ghicitoarele ar putea fi impozitate. Ghicitorii si vrajitorii ar putea fi obligati sa detina o autorizatie de libera practica. Senatul a adoptat astazi tacit o initiativa legislativa care reglementeaza activitatile si practicile oculte si protejeaza persoanele inselate prin ghicit sau alte metode similare. Proiectul, propus de mai multi parlamentari PDL, prevede ca activitatile de ghicit si magie sa fie incadrate in nomenclatorul profesiilor liberale si sa se creeze standarde ocupationale care definesc notiunile de "ghicitor", "practica oculta", "vrajitorie" si "farmece". Practicianul din domeniul ocult ar putea fi obligat sa adere la o organizatie profesionala specifica, care ar trebui sa stabileasca obligativitatea emiterii unei facturi fiscale cu plata taxei pe valoarea adaugata. In plus, legea interzice amplasarea cabinetelor de ghicit si vrajitorie sau desfasurarea activitatilor oculte, dar si publicitatea de orice fel, in proximitatea lacasurilor de cult, a institutiilor publice, a institutiilor de invatamant sau a unor institutii de interes public, relateaza Adevarul.

Ponta: TVR a aranjat o emisiune de denigrare a lui Adrian Paunescu. Cerem audierea conducerii Televiziunii. PSD cere audierea in parlament a conducerii TVR pe motiv ca nu a transmis inmormantarea lui Adrian Paunescu si ca ar fi "aranjat o emisiune de denigrare" a acestuia. "Faptul nu numai ca n-a transmis momentul inmormantarii, ci a aranjat o emisiune de denigrare e un act anti-romanesc", a explicat seful PSD Victor Ponta demersul social-democratilor. El a calificat, de asemenea, drept "anti-romaneasca" si "anti-democratica" decizia Televiziunii publice de la motiunea de cenzura cand a difuzat doar discursurile puterii, anunta evz.ro.

Dan Voiculescu: Anul viitor il vom suspenda pe Traian Basescu. Presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a declarat, luni seara, la Antena 3, ca actuala coalitie de guvernare este foarte fragila si poate fi rasturnata. Scopul final declarat al senatorului PSD+PC este o noua suspendare a presedintelui Traian Basescu. "Cred ca pana la 1 februarie vom avea miscari in interiorul Parlamentului care vor crea o noua majoritate parlamentara, care, conform teoriei mele, va trebui sa-l suspende pe presedinte", a afirmat Dan Voiculescu. "Romania are o problema majora - instabilitatea politica, care aduce dupa ea instabilitate economica, care aduce dupa ea o rezerva a investitorilor straini, care se vor abtine de la a investi pe termen lung si mediu", a mai apreciat senatorul, citat de Romania libera.

Antonescu, invitat la o sedinta a PSD. Liderul PNL: Nu merg pentru ca nu sunt comunist. Adrian Nastase l-a invitat pe Crin Antonescu la o sedinta a BPN al PSD pentru a vedea cum functioneaza si ca greseste "atacand in permanenta" formatiunea social-democrata. "Eu la BPN-ul PSD nu ma duc, pentru ca nu sunt comunist si nu vreau sa fac bine cu forta cuiva. Nu vad de ce PSD este surprins, nu e prima data cand spun anumite lucruri, si asta e vizunea PNL despre cele petrecute in trecut", a spus Crin Antonescu. Liderul liberal a admis ca PNL si PSD au in acest moment un dusman comun, respectiv PDL, impotriva caruia cele doua formatiuni s-au aliat si se vor mai alia, insa asta nu inseamna ca "stergem cu buretele toata istoria". Reactia lui Antonescu a venit dupa ce Adrian Nastase i-a reprosat ca greseste "atacand in permanenta" PSD. La sfarsitul saptamanii trecute, liberalul a spus ca Traian Basescu a fost adus la putere de catre PSD, respectiv de "lacomia, clientela, hotia sidemagogia" regimului Iliescu-Nastase, scrie Gandul.

Cum a obtinut Boc un respiro. PDL i-a promis lui Marko Bela ca, pana la finele anului, Legea educatiei va fi adoptata fie de Parlament, fie printr-o noua asumare a raspunderii. Decizia va fi luata in doua saptamani. Pedelistii trag sperante ca motivarea Curtii Constitutionale va permite Guvernului sa-si angajeze din nou raspunderea pe controversata Lege a educatiei, singura care ar putea aduce, din nou, pacea in coalitie. Liderii PDL se agata de detaliile din comunicatul CCR de saptamana trecuta, in care nu se facea referire la neconstitutionalitatea demersului asumarii, ci doar la conflictul de ordin juridic dintre Parlament si Guvern. Astfel, ei spera ca legea merge mai departe, accentuand si argumentul invocat de presedintele Traian Basescu potrivit caruia Curtea nu poate opri o procedura aflata deja in derulare. Cu aceste explicatii au incercat pedelistii sa-i mai tina o vreme pe unguri in Guvern, sustin surse participante la discutiile de ieri ale coalitiei. De altfel, vicele PDL, Cristian Boureanu, a admis luni ca partidul se gandeste inca la asumarea raspunderii, relateaza Romania libera.

Boureanu: In cercurile intelectuale de la Bucuresti sunt mentalitati diferite fata de baza partidului. "Rusinea" lui Cristi Preda de a face parte dintr-un PDL care-l aplauda pe Antonie Solomon, reales la sefia organizatiei Craiova, nu-i misca prea mult pe democrat-liberali . Vicepresedintele Cristian Boureanu a comentat astazi ca in "cercurile intelectuale" de la Bucuresti sunt mentalitati diferite fata de ale membrilor de la baza partidului. "Descentralizarea este trecuta in Statutul PDL, a fost decizia celor din organizatie, probabil a fost ales pentru ceea ce a facut ca primar pentru comunitatea in care traieste. In ceea ce priveste vinovatia sa sau nu, rusinea sa sau nu, eu cred ca exista prezumtia de nevinovatie. Faptul ca unii colegi (Cristian Preda- n.r.) au facut astfel de declaratii este dreptul dansilor sa le faca si nu am sa fac niciun fel de comentarii. Cred ca nu suntem nici primul, nici ultimul partid in care unii dintre colegi au o parere mai proasta decat altii dintre colegi. S-a dovedit ca exista mentalitati diferite in cercurile intelectuale de la Bucuresti fata de baza partidului care este mult mai apropiata de oameni", a sustinut Boureanu, citat de evz.ro.

Adrian Nastase. "De ce s-o fi intalnit Vintu cu Basescu in 2004?". Adrian Nastase a lansat un nou atac la adresa presedintelui tarii, precizand ca daca mai vorbeste despre Traian Basescu risca sa fie catalogat drep pericol la adresa securitatii nationale. "Indoiala, in acceptiunea mea, nu se refera la actiunea de indoire pe care membrii guvernului o presteaza la toate aparitiile, apostrofarile si ordinele prezidentiale. Aceea poarta numele de plecaciune si este vizibila, chiar recomandata, in interrelationarea dintre senior si vasalii sai. Cand un presedinte de stat care - in urma cu ceva ani, ce-i drept - facea un portdrapel din relatia sa deschisa cu reprezentantii media (oare de ce s-o fi intalnit cu Vintu, intr-o benzinarie, la Tancabesti, inainte de turul al doilea al prezidentialelor din 2004?) gandeste asa, nu toata lumea se revolta. Ba mai mult, are suficienti reprezentanti ai tagmei jurnalistice care inca il considera un aparator al drepturilor si libertatilor lor", a spus Nastase, citat de Adevarul.