Turcan: "Astept o reactie matura de la politicienii maturi si cu experienta din PSD". Conditia lui Victor Ponta pentru moratoriu - demiterea Robertei Anastase de le sefia Camerei Deputatilor - nu este, cel putin in acest moment, luata in serios la varful PDL. "Eu astept o reactie matura de la politicienii maturi si cu experienta din PSD", a replicat vicepresedintele PDL, Raluca Turcan, dupa discursul presedintelui din parlament. Mesajul lui Traian Basescu a fost, in opinia sa, "un indemn la minim consens politic, util grabirii stabilizarii economice post-criza". "Doi ani de zile de criza au insemnat sacrificii mari din partea romanilor. Daca actuala clasa politica gaseste minima disponibilitate pentru trecerea celor trei legi esentiale pentru stabilitatea economica de la anul - legea salarizarii, legea pensiilor si legea bugetului - dam o finalitate pozitiva sacrificiilor facute de romani in acesti doi ani si pregatim redresarea economica", spune Raluca Turcan, citata de evz.ro.

politic showFoto: Colaj foto

Care sunt conditiile opozitiei pentru pacea de 40 de zile. Social-democratii ar fi dispusi sa accepte moratoriul propus de Traian Basescu doar daca PDL o schimba pe Roberta Anastase. Liberalii, mai pretentiosi, vor ca discutiile sa porneasca de la inlocuirea Guvernului Boc. Apelul la incetarea razboiului politic vreme de 30-45 de zile facut de Traian Basescu a provocat reactii diferite din partea PSD si PNL. Intr-un foarte concentrat discurs in Parlament, presedintele a declarat ieri ca singura modalitate viabila de adoptare a celor trei legi solicitate de FMI pentru continuitatea acordului este un moratoriu "pe termen limitat" care sa duca la deblocarea legiferarii in cele doua Camere ale Parlamentului. Este vorba de adoptarea cat mai rapida a legii salarizarii unitare, a legii pensiilor si a legii bugetului pe 2011. "Drumul pe care se va merge ramane la latitudinea dumneavoastra. Romania poate merge spre mai bine sau poate merge spre mai rau", s-a adresat el deopotriva partidelor de la putere, dar si celor din opozitie ai carei reprezentanti nu se aflau insa in sala, informeaza Romania libera.

Crin Antonescu: "Traian Basescu e un om politic slab care nu mai controleaza nimic, in afara de conducerile serviciilor speciale". Presedintele PNL, Crin Antonescu a declarat, marti, ca presedintele Traian Basescu este un om politic slab, in ciuda aerului pe care il afiseaza, mentionand ca solutiile pentru iesirea din criza nu pot fi gasite cu acesta, ci printr-o consultare intre partidele parlamentare. "Domnul presedinte a vorbit azi in semiparlament din nou despre interesul national, despre normalitate si despre dificultatile prin care trece Romania. Intr-adevar Romania se afla intr-o situatie grea si fiecare partid politic are obligatia de a cauta formule prin care sa punem capat acestei stari de lucruri. In legatura cu interesul national avem evident un alt inteles decat domnul Basescu care confunda in mod repetat si foarte grav interesul national cu interesul politic personal al domniei sale si al camarilei care il inconjoara, si al PDL pe care-l conduce", a spus Antonescu, precizeaza Gandul.

UDMR se ofera sa negocieze moratoriul propus de Basescu. Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat astazi ca moratoriul propus de presedintele Traian Basescu este cea mai buna solutie, iar UDMR este dispusa sa discute termenii armistitiului "daca nu se gaseste altcineva". "Suntem de acord sa existe un moratoriu sau un dialog, cum a fost timp de 20 de ani, in mai multe legislaturi, care este si benefic sistemului parlamentar. Suntem de acord, dar pentru ca sa poti avea un moratoriu, trebuie sa ai conditiile acceptate de toate partile", a spus Borbely, citat de evz.ro.

Ponta: Mesajul lui Traian Basescu a fost pentru PDL. PSD e deschis pentru armistitiu. Presedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat luni ca mesajul pe care presedintele Traian Basescu l-a adresat astazi in Parlament ii vizeaza doar pe cei de la Putere. "Important este ca mesajul lui Traian Basescu sa fie receptat de catre cei de la Putere... Mesajul lui Traian Basescu nu este pentru noi, Opozitia, ci pentru cei din sala. Mesajul nostru este sa inceteze acest razboi impotriva noastra si a presei, in general", a afirmat Victor Ponta. Presedintele PSD a adaugat ca este important ca mesajul lui Traian Basescu sa fie receptat de catre cei de la Putere. "Sa opreasca fraudarea voturilor, sa opreasca traseismul politic. Noi suntem dispusi sa facem ce este bine pentru Romania: adoptarea, poate chiar saptamana viitoare, a legii educatiei". Victor Ponta a precizat ca PSD e deschis pentru acest armistitiu daca cei din sala au inteles mesajul, scrie Adevarul.

Tariceanu: Comportamentul presedintelui fata de Parlament face inoportuna prezenta PNL la mesajul sau. Liderul deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, marti, ca grupurile parlamentare liberale au decis sa nu participe la sedinta comuna a Camerelor in care sefului statului va prezenta un mesaj, intrucat comportamentul presedintelui fata de Parlament face inoportuna prezenta PNL. "Nu participam la aceasta sedinta pentru ca observam in fiecare zi ca presedintele Romaniei nu respecta prevederile constitutionale privitoare la rolul pe care il are in statul roman, rol de mediator intre puterile statului, un rol echidistant, neutru. Dimpotriva, el joaca rolul unui presedinte de partid, al PDL, joaca rolul de premier uneori, este intr-o permanenta incalcare a atributiilor sale constitutionale", a spus Tariceanu, informeaza Gandul.

PDL o sustine pe Roberta Anastase. Partidul Democrat Liberal o sustine pe Roberta Anastase in functia de presedinte al Camerei Deputatilor, informeaza NewsIn. "Pentru a elimina orice speculatie rauvoitoare a PSD si PNL, si totodata pentru o corecta informare a opiniei publice, Partidul Democrat Liberal precizeaza ca o sustine pe Roberta Anastase in functia de presedinte al Camerei Deputatilor", se mentioneaza intr-un comunicat de presa transmis de PDL. Prim-vicepresedintele PDL Adriean Videanu a declarat marti seara, comentand zvonurile aparute in presa privind inlocuirea presedintei Camerei, ca mass-media a cazut "in plasa opozitiei" si ca "nu Roberta Anastase este prioritatea Romaniei". "Din pacate constatam ca mass-media a cazut in plasa opozitiei. Nu Roberta Anastase este prioritatea Romaniei", a fost singurul comentariu al lui Videanu intrebat daca PDL o va inlocui pe Anastase pentru ca moratoriul lui Traian Basescu sa fie acceptat de PSD si PNL, potrivit Romania libera.