Marga l-a facut pe Boc "filozof mediocru". Rectorul Universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca, Andrei Marga, l-a atacat dur pe premierul Emil Boc sustinand ca acesta este un "filozof mediocru care a ajuns jurist". Rectorul Andrei Marga a facut aceste afirmatii in discursul rostit cu ocazia lansarii volumului "Criza si dupa criza "editia a doua revizuita si adaugita". Andrei Marga a mai declarat ca in momentul de fata clujenii care vor sa urmeze o cariera la Bucuresti au mari "probleme" din cauza unor "veterinari care au ajuns juristi", aluzie directa la deputatul Daniel Buda, presedintele Comisiei Juridice din cadrul Camerei Deputatilor si presedinte al PDL Cluj, dar si din cauza "unui filozof mediocru care a ajuns tot jurist", aluzie directa la Emil Boc. Marga a comentat si pe marginea unei statistici a Bancii Mondiale in care se arata actualul guvern de la Bucuresti nu mai poate fi luat in considerare din punct de vedere a reformelor economice, informeaza EVZ.

politic showFoto: Colaj foto

Tokes - dosarele sfinte. Curtea Suprema a decis cercetarea penala a lui Laszlo Tokes pe motiv ca pastorul reformat a refuzat sa puna in aplicare o hotarare judecatoreasca. Vicepresedintele Parᅡlamentului European, Laszlo Tokes, este la un pas de a ajunge in fata procurorilor dupa ce judeᅡcaᅡtorii de la Curtea Suprema au stabilit ca Parchetul General a desfasurat o ancheta superficiala in dosarul in care pastorul reᅡforᅡmat este acuzat de neᅡrespectarea unei hotarari judecatoresti. De altfel, instanta suprema a decis deschiderea unui dosar penal in acest sens. Plangerea initiala a fost depusa in anul 2007 de catre Iuliu Bathori, preot la Parohia Reformata din Ghenci (Satu-Mare), care in luna august a aceluiasi an a fost exclus ilegal din randul clericilor. Totodata, Bathori a fost evacuat si din Casa Parohiala, si, desi a castigat procesul cu Tokes, preotul nu a mai fost reprimit. De altfel, Iuliu Bathori sustine ca, la vremea respectiva, Laszlo Tokes si-a indemnat doi apropiati, pe Alexandru Papp si Attila Szomer, sa nu respecte sub nici o forma hotararea judecatoreasca. Parchetul de pe langa Judecatoria Carei, locul unde a fost inregistrat initial dosarul, si-a declinat competenta la Parchetul General, ca urmare a calitatii de europarlamentar a lui Laszlo Tokes. Insa procurorii de aici au inchis dosarul fara sa opereze si cercetarile adecvate in acest caz, relateaza Romania libera.

Amazoanele din PSD vor sa-i tina in frau pe "armasarii" social-democrati. Corina Cretu: "Datoram scuze celor contrariati si dezgustati". Corina Cretu s-a aratat indignata si fata de felul in care "au fost recrutate si tratate tinerele care au participat la unele actiuni ale partidului". Ea sustine, revoltata, ca "astfel de atitudini" pot compromite eforturile PSD de a "promova politici in favoarea femeilor, de a combate discriminarea de gen, de a face din egalitatea de sanse intre barbati si femei o realitate". "Datoram scuze celor contrariati si dezgustati de modul in care au fost prezentati unii membri ai PSD in acest scandal", a mai aratat Cretu. La randul sau, vicepresedintele PSD, Rodica Nassar, sustine ca subiectul este "penibil" si "totodata, delicat". "Cand iti asumi o functie publica, trebuie sa ai si responsabilitatea de a o onora. Nu pot spune insa ca actiunile unor membri pot compromite activitatea intregului partid", a spus Nassar, citata de Gandul.

Boc: Tribunalele invoca gresit o prevedere CEDO in cazul reducerii cu 25% a salariilor. Deciziile de ilegalitate a reducerii salariilor, formulate de Tribunalele din Valcea si Calarasi, nu au niciun fundament sau substanta juridica pentru a castiga la instantele superioare din perspectiva dreptului comunitar, deoarece tribunalul invoca gresit o prevedere CEDO, afirma premierul Emil Boc. Intrebat, luni seara, intr-o emisiune a TVR, cum va rezolva problema celor care castiga in justitie in cazul reducerii cu 25% a salariilor, seful Guvernului a sustinut ca acestea sunt cazuri "cu totul si cu totul izolate" si la nivelul primei instante. Magistratii Tribunalului Valcea au decis ca reducerea salariilor cu 25% in cazul a sase functionari de la Primaria Voineasa si a doi judecatori care au contestat in instanta decizia de diminuare a salariilor este ilegala, astfel ca cele opt persoane ar urma sa isi primeasca banii inapoi. Judecatorii Tribunalului Valcea isi motiveaza decizia prin faptul ca diminuarea reprezinta o incalcare a dreptului de proprietate conform Conventiei Drepturilor Omului, potrivit Romania libera.

Crin, deranjat de frustrarile lui Ponta, PSD - de aerele PNL. Dupa ce i-a transmis sefului PSD ca are "complexe si frustrari", social-democratii i-au cerut socoteala lui Antonescu in loc sa-l "consulte". Ponta n-a venit, fiind plecat la Internationala Socialista. teagul pacii fluturat de Crin Antonescu n-a re usit ieri sa aduca impacare nici macar in tabara opozitiei. Daca liderii puterii au declinat invitatia PNL la consultari, Antonescu s-a trezit, in ultimul moment, ca nu vine nici macar Victor Ponta, care plecase la o reuniune a Internationalei Socialiste. Liderul PSD si-a trimis insa o delegatie condusa de secretarul general Liviu Dragnea, cu mandat clar sa-l avertizeze pe seful PNL sa o lase mai moale cu atacurile la adresa PSD daca se mai gandeste la vreo colaborare viitoare, relateaza EVZ.

Expertii CE vor evalua progresele inregistrate de Romania in justitie. Expertii Comisiei Europene incep, marti, misiunea de evaluare a progreselor inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe justitie. Concluziile expertilor europeni vor fi incluse in raportul intermediar cu privire la progresele inregistrate de Romania la capitolul justitie. Raportul va fi publicat la inceputul anului viitor. Ministrului Justitiei considera ca este "evident faptul ca, de la raportul din vara al CE, Romania a realizat progrese". El a dat ca exemple legea privind accelerarea solutionarii proceselor sau legea ANI, mentioneaza Adevarul.