Ce ar face Nastase daca ar fi sef din nou. PSD si PNL s-au jucat ieri de-a puterea: au condus Camera Deputatilor in absenta PDL. Adrian Nastase a incercat ieri, din nou, senzatiile tari oferite de exercitarea unei inalte functii in stat. A fost presedintele Camerei Deputatilor si a condus prima sedinta a Biroului Permanent, convocata de opozitie. Au participat doar reprezentantii PSD si PNL, cei ai puterii boicotand prin absenta. Dupa sase ani de opozitie, Nastase a dovedit ca nu si-a pierdut abilitatile de conducator cu mana de fier. In 45 de minute a transat ordinea de zi. In absenta reprezentantilor puterii, PSD si PNL s-au organizat exemplar. Liberalii au venit cu fanionul prin care condamnau frauda la votul pentru legea pensiilor si l-au instalat pe masa in fata fotoliului Robertei Anastase. Se convenise ca nimeni sa nu ocupe acest scaun. La inceput au transat chestiunea cu privire la cine va conduce sedinta. Adrian Nastase a venit cu solutia: vicepresedintii PSD si PNL sa conduca prin rotatie. Sa se inceapa in ordine alfabetica, a adaugat Nastase. Era primul. Urmatoarea sedinta va fi condusa de Ludovic Orban, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Moldovan (PSD): Basescu sa fie responsabil si sa-l schimbe pe Boc, altfel la anul va fi prea tarziu. Purtatorul de cuvant al PSD, Radu Moldovan, i-a solicitat, joi, presedintelui Traian Basescu, sa fie responsabil si sa-l schimbe din functie pe premierul Emil Boc, el apreciind ca, in caz contrar, la anul va fi prea tarziu pentru aceasta masura. "Domnul Traian Basescu ar trebui sa fie cel responsabil, in primul rand. Si, daca vrea sa arate poporului ca este responsabil, sa ia o masura care ii sta la indemana: sa-l schimbe pe Boc, care a dus Romania in dezastrul in care e, si PDL de la guvernare, pentru ca, daca nu, la anul va fi prea tarziu", a spus Moldovan, anunta Gandul.

Consilierul lui Basescu vrea sefia UDMR. Fostul senator Peter Eckstein Kovacs a anuntat ca va candida la sefia formatiunii, impotriva protejatului lui Marko Bela, Kelemen Hunor. In prezent consilier prezidential, Eckstein Kovacs se bazeaza pe sprijinul nemultumitilor din UDMR si nu se fereste sa promita iesirea din Coalitie. "Am anuntat primul candidatura mea pentru ca vreau sa fie clar: nu candidez impotriva cuiva si nu am o candidatura "iepure", prin care sa ma retrag in ultimul moment si sa sustin pe cineva. Am un proiect politic complet si vreau sa merg pana la capat", a declarat pentru "Adevarul" consilierul prezidential. Congresul UDMR, programat pentru inceputul anului viitor, va aduce si schimbarea actualului presedinte, Marko Bela, care a anuntat ca se gandeste sa nu mai candideze pentru aceasta functie, pe care o detine de 18 ani. Pana in prezent, s-au inscris in cursa Peter Eckstein Kovacs si actualul ministru al Culturii, Kelemen Hunor. "Nu cred ca vor fi doar doua candidaturi", afirma Eckstein Kovacs. Potrivit unor surse din formatiune, functia de presedinte ar mai putea fi vizata de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, si de liderul deputatilor UDMR, Olosz Gergely. "Il respect pe Kelemen Hunor, dar daca n-as crede in sansele mele, daca nu as fi avut semnale clare de reusita, nu as fi candidat. Eu sunt omul care a spus ca schimba si va schimba", mai spune Eckstein Kovacs, informeaza Adevarul.

Ilie Sarbu il corecteaza pe Geoana: PSD nu retrage motiunea de cenzura. PSD nu va retrage motiunea de cenzura depusa impotriva guvernului Boc in urma angajarii raspunderii pe legea educatiei. Presedintele Senatului Mircea Geoana invocase ieri posibilitatea ca motiunea de cenzura a opozitiei sa fie retrasa dupa decizia Curtii Constitutionale. Ilie Sarbu, liderul grupului PSD din Senat il contrazice pe Mircea Geoana. Intrebat daca PSD va merge pe aceasta varianta, Ilie Sarbu a declarat ca motiunea nu va fi retrasa. "La sedinta Biroului Permanent al PSD de luni s-a luat hotararea ca daca Curtea Constitutionala va da decizia pe care a si dat-o sa continuam procedura motiunii de cenzura. Declaratia domnului Geoana nu are nimic de a face cu decizia conducerii PSD", a declarat Ilie Sarbu pentru "Evenimentul Zilei". Liderului senatorilor PSD a afirmat ca data la care va fi dezbatura motiunea de cenzura va fi stabilita luni la sedinta reunita a Birourilor Permanete ale celor doua Camere. In Opinia sa motiunea ar putea fi dezbatura lunea viitoare, pe 6 decembrie, scrie EVZ.

Isarescu respinge declatiile sefului FMI, Dominique Strauss-Kahn. Romania nu risca sa intre in incapacitate de plata. Romania ar intra in incapacitate de plata doar in cazul in care moneda euro ar atinge un curs de 17 lei, somajul ar fi de 30-40% si datoria publica ar ajunge de la 42 miliarde de euro in prezent la aproximativ 160 miliarde de euro, sustin consultantii financiari, ca reactie la declaratiile sefului FMI, Dominique Strauss-Kahn. Acesta a precizat ca "in state precum Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, Romania etc., in care trebuie redresata situatia (...), incetarea platilor este iminenta, prapastia este chiar in fata". Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a dat asigurari, ieri, ca Romania nu se afla in pericol de a opri platile externe, anunta Puterea.