Ce planuieste coalitia cu legea educatiei. Pentru linistea UDMR, coalitia a pus ieri la cale o strategie prin care sa nu-i intoarca lui Emil Boc angajarea raspunderii pe legea educatiei, indiferent de piedicile opozitiei. Ping-pongul dintre guvern si parlament pe legea educatiei pune UDMR-ul pe jar. Desi au facut ieri-dimineata, in coalitie, un plan care sa le asigure adoptarea legii in maximum doua saptamani, liderii Uniunii fac presiuni sa o aiba pana pe 11 decembrie, cand se pune in joc marea miza interna a candidaturilor pentru viitoarea sefie a UDMR. Nervozitatea din coalitie este incurajata de opozitie. Cu majoritatea din conducerea celor doua Camere ale parlamentului, PSD si PNL au decis ieri sa-i intoarca lui Emil Boc proiectul pe care si-a angajat raspunderea si au reusit sa devanseze cu o saptamana prima sedinta de plen in care puterea planuieste sa parafeze, oricum, legea educatiei, scrie EVZ.

politic showFoto: Colaj foto

Ponta: Impreuna cu PNL putem face un proiect politic. Putem avea un dialog cu UDMR. Plus: tensiuni Ponta-Geoana. Presedintele social-democrat Victor Ponta a declarat, luni seara, la finalul sedintei CEx a PSD, ca doreste realizarea unui proiect politic comun cu PNL. "Daca PNL doreste, putem avea un dialog structurat. Impreuna putem face un proiect politic" , a spus Ponta. El a precizat ca acest punct a fost votat la nivelul CEx: "Dialogul in opozitie cu PNL trebuie sa continue. Ne dorim acest lucru. Nu mai avem atac public in opozitie. Tinta noastra este Traian Basescu". Liderul social-democrat a precizat ca aceasta colaborare nu va fi parafata si la tribunal, ci va consta in actiuni parlamentare comune. La inceputul sedintei, Ponta a spus ca PSD va putea accede la guvernare cu sau fara PNL. "Nu va enervati ca vin, ca nu vin liberalii, ca o data vor sa fie, dupa aceea isi retrag semnaturile, maine iar poate se razgandesc. Noi trebuie sa fim cei consecventi si probabil ca vor veni si ceilalti, daca vad consecventa si seriozitate", le-a spus Ponta liderilor PSD reuniti in cadrul CEx, relateaza Gandul.

Marian Vanghelie: "Ma gandesc daca sa-l chem eu pe Sorin Oprescu in PSD". Vicepresedintele PSD, Marian Vanghelie, a declarat in exclusivitate pentru "Adevarul" ca ia in calcul varianta de a-l invita pe primarul general al Capitalei sa se intoarca in randul social-democratilor. "Sa stiti ca, daca ma supar, il chem eu pe Oprescu sa vina inapoi. Chiar o sa ma gandesc daca il chem... Ca n-am o problema... Da' nu cred ca o sa le placa la conducerea partidului daca ar veni Oprescu la Bucuresti", a rabufnit Vanghelie. Supararea vicelui PSD a fost starnita de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, care a recomandat social-democratilor sa se uite cu "foarte, foarte multa deschidere" la o eventuala revenire a lui Oprescu in PSD. Vanghelie, care spera sa fie candidatul PSD pentru Bucuresti, a avut chiar o discutie aprinsa cu Dragnea, pe holurile sediului din Kiseleff, informeaza Adevarul.

Senat: Anastase participa la dezbaterea, in comisie, a unui proiect privind ingrijirea copiilor. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, participa, marti, la sedinta Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport a Senatului, unde isi va sustine o propunere legislativa care prevede asigurarea serviciilor de zi pentru ingrijirea copiilor cu varste intre trei luni si trei ani. Potrivit unui anunt al Camerei Deputatilor, Anastase va participa, de la ora 10.00, la sedinta Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport a Senatului, care va dezbate propunerea legislativa privind serviciul de ingrijire si educare a copiilor pe timpul zilei. In anunt se precizeaza ca initiator al proiectului este Anastase. Proiectul se refera la activitatea creselor, a centrelor de zi, a bonelor si a persoanelor angajate ca baby-sitter. Initiativa stabileste conditiile care trebuie indeplinite de persoanele angajate in crese, centre de zi, ca bone sau ca baby-sitter, scrie Romania libera.

Planul puterii pentru linistea UDMR. Cum va face coalitia sa nu-i intoarca legea lui Boc. Opozitia s-a impus astazi din nou la varful celor dua Camere ale parlamentului si a decis, cu 13 la 12 voturi sa-i intoarca lui Emil Boc legea educatiei la guvern, cu argumentul ca angajarea raspunderii a fost declarata neconstitutionala. Pentru putere mutarea PSD si PNL nu are insa decat valoare de "opinie" pe care Roberta Anastase refuza sa-si puna semnatura. Indiferent de ce a hotarat opotitia, PDL si UDMR au de gand sa meraga mai departe cu legea si in maximum doua saptamani sa si-o vada adoptata dupa un plan pus la cale azi in sedinta coalitiei. Potrivit tacticii puterii, decizia finala va fi mutata, cel mai tarziu pe 14 decembrie, in plen, acolo unde Coalitia are majoritate. Plenul va lua astfel act de retragerea motiunii de cenzura prin mutarea facuta de PNL si va da drumul legii spre Palatul Cotroceni penru promulgare. In acest stadiu, singura cale de atac ramane tot Curtea Constitutionala, unde va fi cel mai probabil mutat scandalul, anunta EVZ.

Ponta: Nu se pune problema unei colaborari oficializate la tribunal intre PSD si PNL. Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni seara, ca membrii CExN au votat mentinerea colaborarii parlamentare in opozitie dintre PSD si PNL, dar ca nu se pune problema unei oficializari la tribunal sub forma unei aliante intre cele doua. Ponta a spus ca membrii CExN au votat ca PSD trebuie sa mentina in continuare punti de discutii cu PNL, in special prin conlucrari in opozitie, pe motiuni si amendamente la proiecte de lege. Intrebat daca asta inseamna si o colaborare oficializata la Tribunal intre PSD si PNL, Ponta a raspuns: "Nu se pune problema de asa ceva. De la inceputul lui septembrie am avut un tip de coordonare. Daca PNL doreste sa continuam acest tip de colaborare, din partea noastra e deschidere. Au fost discutii, dar punctul de vedere majoritar al PSD este ca batalia se da cu Traian Basescu si cu Emil Boc", scrie Adevarul.

Seful DNA: Nu orice decizie privind taierea salariilor poate fi analizata de puterea judecatoreasca. Seful DNA: Nu orice decizie privind taierea salariilor poate fi analizata de puterea judecatoreasca Seful DNA Daniel Morar a declarat luni, pentru B1TV, referitor la protestul asociatiilor magistratilor impotriva cererii MJ de cercetare a judecatorilor care au dispus anularea taierilor salariale, ca nu orice decizie privind reducerea salariilor intra in sfera de analiza a puterii judecatoresti, informeaza NewsIn. Intrebat in legatura cu deciziile instantelor privind anularea reducerilor salariale cu 25%, procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, a declarat ca dezbaterea pe acest subiect a pornit de la solutiile pe care le dau magistratii legate de drepturile salariale ale altor oameni si inclusiv ale lor. "Din toate aceste discutii se ajunge la concluzia ca magistratii nu aplica legea stabilita de Legislativ ci pur si simplu o creaza, in cazul de fata stabileste daca este legala sau nu o scadere cu 25%. Eu cred ca magistratii nu trebuie sa depaseasca aceasta putere, cred ca nu orice decizie a Legislativului sau a Executivului de a reduce un salariu, de a taia un spor, intra in sfera de analiza a puterii judecatoresti, si cred ca, daca prin lege se stabilesc aceste masuri, atunci este vointa politica a statului si cred ca depaseste nivelul, sfera de analiza a justitiei", a afirmat Morar, citat de Romania libera.

Ponta il aseamana pe Basescu cu Voronin: "Amandoi sunt prieteni, sunt identici, cantau impreuna, se tineau de gat prin carciumi". Presedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat, luni seara, in CExN, comentand alegerile din Republica Moldova, ca Traian Basescu si Vladimir Voronin sunt la fel, "cantau si se tineau de gat prin carciuma". Ponta a facut, la inceputul Comitetului Executiv, o trecere in revista a principalelor evenimente politice, afirmand despre partidele proeuropene de la Chisinau ca, daca ar fi fost mai unite, ar fi putut obtine un rezultat mai bun. El s-a referit si la Vladimir Voronin, comparandu-l cu Traian Basescu. "Amandoi sunt prieteni, sunt identifici, cantau impreuna, se tineau de gat prin carciumi", a spus Ponta. Liderul social-democrat a lansat si o serie de atacuri la adresa PDL, afirmand ca una dintre explicatiile pentru care acest partid nu a mai scazut sub 15% in sondaje este faptul ca democrat-liberalii "controleaza tot ce inseamna sistem administrativ, cu zeci de mii de oameni angajati pe criterii politice si cu zeci de firme clientelare". Ponta a mai afirmat ca suma alocata in bugetul pe 2012 pentru cei 10.000 de kilometri de autostrazi "sunt banii de campanie pentru PDL, banii cu care vor sa fure voturile in 2012", relateaza Gandul.

Raluca Turcan: Reducerea concediului maternal impune masuri guvernamentale pentru sustinerea natalitatii. Reducerea concediului maternal trebuie suplinita cu masuri din partea Guvernului pentru sustinerea natalitatii, printre solutiile necesare fiind legislatia care sa reglementeze profesia de bona si un plan pe termen scurt de constructie a creselor, sustine deputatul PDL Raluca Turcan. "Daca s-ar reduce concediul maternal ar trebui obligatoriu sa existe din partea Guvernului un plan de masuri pentru sustinerea natalitatii. (...) Consider ca masura reducerii concediului maternal este o solutie extrema, care ar impune simultan solutii alternative de compensare. Guvernul trebuie sa prezinte un plan de politici pentru sustinerea natalitatii, unde, printre solutiile imediate, subliniez necesitatea unei legislatii care sa reglementeze profesia de bona si un plan pe termen scurt de constructie de crese", afirma deputatul PDL. Turcan mai spune ca reducerea perioadei de concediu maternal este o masura care se rasfrange direct asupra natalitatii, in conditiile in care, in Romania, reducerea natalitatii si imbatranirea populatiei sunt lucruri reale, cu consecinte dramatice si vizibile inclusiv in dezbaterea actuala, legata de bugetul de pensii, informeaza Romania libera.