Nastase "se gandeste" la suspendarea lui Basescu. Cum vor pesedistii sa schimbe Constitutia. Liderul PSD Adrian Nastase sustine ca in eventualitatea in care Alianta PNL-PC, alaturi de social-democrati, obtine majoritatea parlamentara la viitoarele alegeri si ajung la guvernare, atunci se pot "gandi" la suspendarea presedintelui Basescu. El a mentionat, la Craiova, ca acest lucru s-ar putea intampla pentru ca seful statului nu poate sa colaboreze cu cineva. Nastase a spus ca se impune revizuirea Constitutiei special ca Traian Basescu sa inteleaga "ce nu trebuie sa faca". El afirma ca in Constitutia revizuita trebuie specificat "foarte clar" ca partidul care castiga alegerile va nominaliza candidatul pentru functia de prim-ministru. "Dar dupa ce l-am auzit pe Lazaroiu spunand ca si intr-o astfel de situatie, Traian Basescu stabileste cine din partid sa fie candidat, deci nu partidul sau alianta vor decide cine sa fie candidatul de prim-ministru si pune Basescu pe prietenul lui din partid. Asa ca va trebui sa clarificam si chestia asta. Noi facem proiectul asta de revizuire, ca sa inteleaga Traian Basescu ce scrie in Constitutie", a mai spus liderul PSD, citat de Gandul.

politic showFoto: Colaj foto

Cat de oportuna este pastrarea cotei unice. In timp ce partidele folosesc actualul sistem de impozitare ca pe o moneda de schimb, analistii spun ca acesta trebuie mentinut. Declaratia liderului liberal Crin Antonescu, potrivit careia nu trebuie facut un "fetis electoral" din cota unica, a starnit controverse si a redeschis subiectul sistemului de impozitare din Romania. Cota unica avantajeaza in special persoanele care au venituri medii si peste medie, supuse unor taxe mai mari in cazul unui sistem progresiv. In schimb, acesta din urma vine in sprijinul paturilor mai sarace ale societatii, cu impozite foarte mici sau chiar cu scutiri. Astfel, in functie de electoratul caruia i se adreseaza, partidele politice opteaza pentru un sistem de impozitare sau altul. Insa din punct de vedere al colectarii veniturilor la buget, cota unica s-a dovedit mai eficienta decat cea progresiva. Imediat dupa introducerea cotei unice de impozitare, ponderea in produsul intern brut (PIB) a veniturilor fiscale colectate la vistieria statului a crescut de la 27,7% in 2004 la 28,5% in anul 2005, potrivit datelor Consiliului fiscal, scrie EVZ.

Principele Radu: "Nu mai candidez la Presedintia Romaniei". Principele Radu nu mai doreste sa candideze la functia de presedinte al Romaniei, potrivit declaratiilor facute vineri, la Deva, cu prilejul lansarii volumului sau "Provizoratul istoric". "Incercarea mea (din anul 2009, n.red.) a fost una de a salva institutia presedintelui Romaniei de aceasta confuzie extraordinara pe care o adanceste in fiecare zi, prin politizarea excesiva a functiei. A fost un semnal de alarma dat societatii romanesti, ca nu poate merge mai departe daca nu are in functia suprema in stat un om care sa prezinte, cu adevarat, echilibrul si armonia tarii. Se pare, insa, ca romanii gandesc altfel si ma bucur pentru fiecare izbanda a lor si a noastra, in fiecare zi," a spus Principele Radu, citat de Adevarul.

Vanghelie, intalnire cu un asistent al lui Obama. Marian Vanghelie a avut azi la Casa Alba a intrevedere cu un asistent special al presedintelui american Barack Obama. Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, care efectueaza in aceste zile o vizita in Statele Unite ale Americii, s-a intalnit, vineri, la Casa Alba, cu asistentul special al presedintelui american Barack Obama pe probleme de politicile urbane si metropolitane, Derek R.B. Douglas, potrivit Agerpres. Deputatul PSD, Georgian Pop, care face parte din delegatia oficiala care il insoteste pe Marian Vanghelie in SUA, a declarat, vineri ca principalul punct al discutiei cu Derek R.B. Douglas a fost legat de modul in care Administratia Centrala din Statele Unite sprijina si colaboreaza cu administratia locala pentru rezolvarea problemelor de interes urban si metropolitan, scrie EVZ.

In editorialul "Catalin Voicu, salvat de prietenii prea-cinstitului Boc?", Mircea Marian scrie: "Unul din miturile pe care PDL a reusit sa le vanda cu succes este: premierul Emil Boc este un om cinstit! Oare? Poti sa fii definit drept "cinstit" prin simplul fapt ca tu personal nu iei mita, dar tolerezi coruptia colegilor tai de partid? Cat de onest mai esti atunci cand accepti ca prietenii tai sa faca legi in favoarea infractorilor, iar insusi Catalin Voicu ar putea scapa de puscarie de pe urma acestor reglementari? Un articol foarte bine documentat al colegilor de la Hotnews arata ca, la sfarsitul anului trecut, prietenul si concitadinul lui Boc, Daniel Buda (PDL), a strecurat prin Parlamentul Romaniei o lege care prevede ca avocatii nu raspund penal pentru recomandarile facute clientului si nici pentru actele juridice pe care le propune acestuia, daca ele sunt urmate de savarsirea de catre client a unei fapte penale. In 20 decembrie, legea a fost promulgata de presedintele Basescu". Integral in EVZ.

In editorialul "Spirala urii", Catalin Pirvulescu scrie: "Atunci cand deschiderea pentru schimbul onest de idei este ocultata, cand confruntarea de proiecte este neglijata, cand atacul la persoana se transforma in substitutul oricarei ideologii, cand totul pare ca se reduce la strategia urii, inevitabilul se intampla: violenta trece de la limbaj in practica. Iar carnagiul din 8 ianuarie de la Tucson (Arizona) - caruia i-au cazut victime sase fiinte umane, printre care si o fetita nascuta chiar pe 11 septembrie 2001, iar dintre cei 16 raniti, intr-o stare grava se afla si o parlamentara, reprezentanta democrata Gabrielle Giffords - a readus in atentia opiniei publice internationale tema urii. Ura de clasa, ura de rasa, ura religioasa, ura fata de libertatea de expresie, ura de democratie, ura de (clasa) politica etc. sunt tot atatea extremisme care inunda viata noastra cotidiana. In consecinta, de parca nu era suficienta doar ca fenomen economic si social, criza a trezit monstrii politicii. Aceiasi monstri care acum opt decenii au dus lumea pe marginea prapastiei. Si astazi acelasi tip de ura, adaptata mediatic si politic epocii postindustriale (deci cu atat mai periculoasa) incepe sa faca victime". Integral in Romania Libera.

In editorialul "La loc comanda!", Gabriela Stefan scrie: "Justitia incurca iar planurile Executivului. De data aceasta, nu este vorba de Curtea Constitutionala - instanta care a declarat neconstitutionale multe hotarari ale Guvernului Boc - ci de Inalta Curte care a suspendat actul normativ prin care s-a decis recalcularea pensiilor militarilor si politistilor. Practic, din acest moment, Hotararea de Guvern nr. 735 din 21.07.2010 nu mai poate produce efecte pentru ca decizia instantei este irevocabila. Problema este ca HG-ul in discutie a fost deja pus in aplicare, dand nastere unor tensiuni puternice in randul pensionarilor cu epoleti care au anuntat mitinguri si marsuri de protest pentru saptamana viitoare. Ce ar insemna acum suspendarea acestui act normativ? Revenirea la situatia anterioara, respectiv acelasi sistem de calcul al pensiilor, adica acelasi cuantum. Cu alte cuvinte, aflate in plina degringolada administrativa - pentru ca nu au reusit inca sa recalculeze pensiilor tuturor militarilor - Ministerul Apararii Nationale si alte institutii vor intra intr-o degringolada si mai mare. Noul ordin al ministrului Gabriel Oprea ar trebui sa sune cam asa: ". Integral in Gandul.