Controverse parlamentare legate de ocuparea locului de deputat ramas vacant dupa decesul Lianei Dumitrescu. Reprezentarea minoritatii macedonene in Parlament a devenit o problema dupa decesul Lianei Dumitrescu, avand in vedere lipsa unor reglementari clare ale legii electorale referitoare la situatia in care mandatul unui deputat al minoritatilor natioanale ramane vancant. Legea electorala 35/2008 are reglementari speciale cu privire la candidatii minoritatilor nationale. Acestia nu candideaza in colegii, ca reprezentantii partidelor, ci la nivelul intregii tari. Actul normativ nu contine prevederi referitoare la situatia in care locul unui deputat ales din partea minoritatilor ramane vacant. Singurele precizari se refera la alegerea unui reprezentant al minoritatilor. Astfel, Liana Dumitrescu, la fel ca ceilalti reprezentanti ai minoritatilor nationale, nu a candidat intr-un colegiu anume, ci in circumscriptia nationala Romania. Ea a primit insa cele mai multe voturi in judetul Neamt, scrie Gandul.

politic showFoto: Colaj foto

Alesii puterii, incurajati cu o transa de la buget. Premierul le pregateste parlamentarilor coalitiei o noua hotarare de guvern, prin care sa aloce bani pentru scolile si gradinitele din colegii. Premierul Emil Boc isi securizeaza majoritatea din parlament, la inceputul noii sesiuni, scotand de la buget o noua transa de bani care sa fie impartita in colegiile puterii. Potrivit unor surse politice, seful guvernului asteapta de la fiecare parlamentar al puterii lista de investitii pe care vrea sa le faca in scolile si gradinitele din colegiu, pentru care pune la bataie cate 300.000 de lei. In total, cheltuiala din buget s-ar ridica la aproape 7,4 milioane de lei (echivalent a aproximativ 1,8 milioane de euro). Banii ar urma sa plece catre colegiile puterii odata cu aprobarea unei hotarari de guvern in acest sens, scrie EVZ.

Marko: In legatura cu aderarea la Schengen, m-as fi asteptat la o solidaritate mult mai mare. Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, joi, ca a remarcat in ultima perioada "o mica fisura" din partea opozitiei in ceea ce priveste sustinerea unor deziderate de interes general, aratand ca in legatura cu aderarea Romaniei la Schengen s-ar fi asteptat la o "solidaritate mult mai mare". Intrebat, la Targu Mures, despre declaratiile presedintelui Traian Basescu la APCE referitoare la opozitia din Romania, Marko Bela a spus ca si el a remarcat, in ultima perioda, "o mica fisura" din partea opozitiei in ceea ce priveste sustinerea unor deziderate de interes general. "In ultima vreme, observ si eu o mica fisura in ceea ce priveste sustinerea unor deziderate de interes general privind integrarea noastra, privind prezenta noastra in UE. De exemplu, in legatura cu Schengen eu m-as fi asteptat la o solidaritate mult mai mare. Nu afirm ca au existat contestari ale acestui obiectiv, dar eu as fi asteptat o solidaritate mai mare. Dar, sincer, nu stiu ce a declarat domnul presedinte", a spus Marko Bela, citat de Romania Libera.

Ion Iliescu vede "suspecta" arestarea lui Constantin Nicolescu. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a apreciat decizia de arestare pentru 29 de zile a presedintelui Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu, ca fiind, in general, "suspecta". "E suspecta in general toata aceasta actiune. (...) Cred ca va trebui sa imbunatatim legislatia, prevederile cu privire la arestul preventiv. Exista prezumtia de nevinovatie ca principiu fundamental al Justitiei - pana ce omul nu este judecat si condamnat nu ar trebui sa fie arestat", a declarat Ion Iliescu. Presedintele de onoare al PSD a mentionat ca, din punctul sau de vedere, arestul preventiv reprezinta "o practica abuziva, nedemocratica, care contravine principiilor justitiei democratice", scrie Adevarul.

In editorialul "Transformarea lui Ponta in micul Ceausescu", Mircea Marian scrie: "In seara alegerilor prezidentiale, atunci cand l-am vazut pe Geoana topaind ca un maimutoi cu baterii, mi-am spus: oamenii acestia vor suferi un soc dur daca sondajele lui Vintu si Voiculescu vor fi infirmate.Si, din pacate pentru psihicul fragil al liderilor PSD, asa s-a si intamplat. Au inceput sa caute vinovatii oriunde in alta parte decat in propria curte, iar primii blamati au fost cei din strainatate. "Votul romanilor din diaspora ar trebui sa aiba o greutate mai mica", a spus atunci Adrian Nastase, in timp ce Antena 3 difuza statistici dupa statistici in care demonstra ca Geoana este presedinte "in Romania". Circa un an mai tarziu, conducerea PSD nu-si revenise din soc, iar Ponta declara ca votul diasporei a fost o "razbunare" pe cei care nu au plecat din tara." Integral in EVZ.

In editorialul "Onoarea manjita a Armatei Romane", Cristian Campeanu scrie: "A renunta la cetatenia tarii tale pentru ca ti s-a redus pensia este la fel de 'onorabil' cum sunt si repetatele proiecte de lege de amnistie a masacrelor comise de militari in decembrie 1989. In Romania, sensul 'lucrurilor permanente' despre care vorbea Russell Kirk - al datoriei, curajului, dreptatii, caritatii, nobletei - a fost denaturat pana la caricatura, incat a ajuns sa descrie de multe ori un inteles potrivnic celui pe care il poarta in ceea ce numim 'lumea civilizata'. In spatiul romanesc, 'inteligenta' a ajuns sa se confunde cu 'smecheria', 'initiativa' cu 'invarteala', 'onestitatea' cu 'prostia' si 'demnitatea' cu sinecura. Nici 'onoarea' nu a avut alt destin. Nu ne-am referit intamplator la un ganditor conservator precum Russell Kirk, pentru ca peste tot in NATO militarii sunt conservatori si voteaza la dreapta. Acest lucru se intampla pentru ca militarii sunt oameni ai credintelor nesimtite, ai valorilor scrise cu majuscula, cu putina intelegere pentru fineturi relativizante." Integral in Romania Libera.