Elena Udrea face portretul-robot al viitorului sef al PDL: Sa nu fie legat de acuzatii de coruptie si sa aduca o crestere electorala partidului. Elena Udrea sustine, intr-un interviu acordat Evenimentului zilei, ca democrat-liberalii trebuie sa-si aleaga un presedinte care sa faca posibila cresterea electorala a PDL. "Voi sustine pentru presedintia partidului pe acel lider care se incadreaza in urmatorul portret-robot: sa nu fie legat de acuzatii de coruptie, sa fie validat de oameni prin vot intr-o cursa electorala, sa sprijine principiile de dreapta si sa aduca un plus important credibilitatii partidului", a spus ea. De asemenea, Elena Udrea sustine ca aparitia numelui sau in scandalul UCM Resita "este o noua incercare a lui Sorin Ovidiu Vintu de a muta atentia de la problemele pe care le are", scrie EVZ.

politic showFoto: Colaj foto

Liderii PNL il tin in brate pe Felix. Judecatorii Curtii Supreme au decis, irevocabil si definitiv, ca verdictul dat in 2006 de CNSAS, cum ca Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea, a fost unul corect. Liderii PNL nu vad insa in acest "detaliu" vreun risc de a fi afectata imaginea partidului, astfel ca Voiculescu isi pastreaza functia de vicepresedinte al Senatului. Atat vechii colegi de alianta ai lui Dan Voiculesu, social-democratii, cat si mai noii colegi ai acestuia, liberalii, nu sunt deranjati ca, potrivit judecatorilor, Dan Voiculescu ar fi furnizat fostei Securitati informatii despre activitati si atitudini potrivnice regimului totalitar comunist. La unison, liderii PNL si PSD au sustinut ca decizia de ieri a Inaltei Curti de Casatie si Justitie ar fi lipsita de relevanta. "Cazul Voiculescu este un su-biect care, pentru ce se intampla in Romania in 2011, nu are relevanta", a declarat presedintele PSD, Victor Ponta. "Nu cred ca este un subiect de relevanta pentru ca Uniunea Social-Liberala este o constructie facuta intre partide, nu intre persoane. Este o chestiune individuala si nu este principala problema pe care Romania o are in acest moment", a spus si purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Mihai Voicu. In plus, tot la unison, liberalii si social-democratii au incercat sa lege decizia in cazul Dan Voiculescu de trecutul presedintelui Traian Basescu si de faptul ca senatorul PC detine un trust de presa "extrem de vehement impotriva actualei puteri", scrie Romania Libera.

Ponta, lovit cu o scrisoare de pe Platforma Geoana. Autorul, exclus din PSD. "Victore, nu rata sansa de a deveni presedintele PSD", este titlu unei scrisori deschise adresate lui Victor Ponta. Apelul in termeni duri ii apartine lui Marius Lazar, fost presedinte al PSD Arad, unul dintre participantii la intalnirea de la Hotel Ramada. La scurt timp, Lazar a fost exclus din PSD. "Nu credeam ca in 2011 niste lideri tineri ai PSD se pot comporta ca cei mai mari bolsevici. PSD se indeparteaza rapid de fizionomia unui partid european. Voi reclama la PES ca in PSD, in 2011, esti dat afara din partid pentru delict de opinie", a comentat Marius Lazar decizia de excludere a sa din partid. Mazilirea sa a fost decisa dupa ce Dorel Caprar, presedintele PSD Arad, a avut o discutie cu Victor Ponta, au precizat surse social-democrate. Motivatia excluderii ar fi fost nu scrisoarea transmisa sefului PSD, ci faptul ca Marius Lazar a participat la intalnirea de la hotel Ramada, scrie EVZ.

Hotul striga "hotii!". Tactica PDL: "Ai lor sunt mai securisti decat ai nostri". Imediat dupa decizia de ieri in cazul lui Dan Voiculescu, PDL a cerut, pe mai multe voci, ca presedintele fondator al PC sa fie imediat exclus din Alianta de Centru Dreapta, uitand ca in randurile sale exista un caz similar, cel al lui Sorin Buta. Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins pe 20 ianuarie 2011 recursul deputatului PDL de Arges, Sorin Buta, in acest fel fiind validata decizia CNSAS de colaborare acestuia cu Securitatea. Potrivit CNSAS, Buta a furnizat organelor de Securitate informatii legate de studentii straini cazati in complexul "Tei", fiind recompensat baneste pentru asta. El a purtat numele conspirativ "Horia". De la decizia Curtii de Casatie si pana acum PDL a ignorat total subiectul desi in statutul partidului este scris foarte clar ca fostii colaboratori ai Securitatii care primesc decizie definita in justitie nu pot fi membri PDL, scrie Puterea.

De ce nu are Felix nici o sansa la CEDO. Inainte chiar de a afla verdictul Inaltei Curti (Felix = colaborator al Securitatii), Dan Voiculescu a anuntat ca-si va repera onoarea in Europa. Azi, a reiterat: "Acest dosar se va transa la CEDO!".Ok, sa-i dam o mina de ajutor lui Felix. Si sa consultam Biroul de Informare din Bucuresti al Consiliului Europei, de unde putem afla "cum sa te adresezi Curtii Europene a Drepturilor Omului". Asa, sa deschidem documentul intitulat "Nota in atentia persoanelor ce doresc sa se adreseze CEDO". De unde citam (capitolul I, subcapitolul 1: "Cu ce fel de cazuri se ocupa Curtea?"): "Curtea Europeana a Drepturilor Omului este o institutie internationala care, in anumite circumstante, poate fi sesizata cu plangeri de catre persoane ce pretind ca drepturile lor, prevazute in Conventia Europeana a Drepturilor Omului, au fost violate. Aceasta conventie este un tratat international prin care numeroase state europene au cazut de acord sa protejeze anumite drepturi fundamentale ale cetatenilor. Aceste drepturi sunt prevazute in Conventia insasi, precum si in protocoalele nr. 1, 4, 6, 7 si 13, la care o parte dintre state au subscris. Cititi aceste texte si rezervele anexate", scrie Kamikaze.

Saftoiu, dupa verdictul in cazul Voiculescu: Ne va fi greu de vorbit despre revolutia bunului simt. Deputatul PNL Adriana Saftoiu sustine, potrivit RFI, ca liberalilor le va fi greu sa mai vorbeasca despre "revolutia bunului simt", din moment ce au facut o alianta cu PC, partid fondat de Dan Voiculescu, "un colaborator al Securitatii". "Trecutul conteaza!", spune deputatul PNL, citata de RFI, comentand verdictul instantei supreme in cazul Dan Voiculescu, mentionand ca liberalilor le va fi greu de acum inainte sa mai sustina discursuri despre revolutia bunului simt. Adriana Saftoiu considera ca liderii PNL dau dovada de "lasitate", pentru ca aplica standarde duble. Deputatul liberal aduce in discutie precedentul Mona Musca. "As vrea sa-l parafrazez pe domnul Crin Antonescu, din 2006, care in cazul Mona Musca spunea ca nu e nevoie de un verdict al unei instante, ca e suficient ca Mona Musca sa fie exclusa din PNL, un nume conspirativ si un angajament. Tot dansul spunea atunci ca in PNL nu e loc pentru tradatori si tradati. Acum, sigur ca da, daca decizii luate in prezent determina liderii PNL sa spuna ca trecutul nu conteaza, nu e decat o forma de lasitate si atata tot. Cred ca e de preferat sa spui ca da, trecutul conteaza, asta e, punct. Deci din punctul meu de vedere, trecutul conteaza pentru absolut oricine si cred ca niciodata prezentul nu poate fi asumat si inteles fara sa tii cont si de trecut", explica Saftoiu, scrie Gandul.

Mazare: "Romania e condusa de un colaborator al Securitatii". Referitor la verdictul dat de CNSAS privind colaborarea lui Dan Voiculescu cu Securitatea, liderii PSD Constanta au declarat la unison ca nu are nicio relevanta in contextul in care tara e condusa de Traian Basescu, pe care il acuza ca a fost si el colaborator al Securitatii. "Acum 18 ani, cand eram ziarist, tineam in mana un registru cu informatorii Securitatii. In acest registru era trecut presedintele nostru Basescu ca si informator al securitatii. Am tinut registrul in mana, l-am avut in redactie, l-am publicat. Era rezident, sef de retea si ne conduce tara de sase ani, prost. La 20 de ani de la Revolutie, nu ma mai intereseaza, in conditiile in care Romania este condusa de un colaborator al Securitatii pe care eu l-am vazut in documentele oficiale. Nu ma mai intereseaza cine mai este si cine nu mai este. Ma intereseaza ca Romania sa mearga bine, restul sunt deja fantomele trecutului", afirma liderul PSD Constanta, citat de EVZ.

"Partida" lui Geoana pune pe jar PSD. Mircea Geoana sustine ca acuzatiile privind intentia sa de a forma un nou partid sunt "bazaconii", dar admite ca a discutat cu colegi din PSD care se plang ca lucrurile nu merg bine. Presedintele PSD, Victor Ponta, a precizat ca va avea o discutie lamuritoare cu liderul Senatului saptamana viitoare. Dupa ce conducerea PSD l-a pus la zid pe Mircea Geoana acuzandu-l ca vrea sa formeze un nou partid, fostul lider a incercat sa pareze. "Nu fac niciun alt partid, casa mea este PSD", a dat asigurari Geoana. Totusi, el nu a dezmintit si a doua varianta care a circulat in legatura cu intentiile sale, si anume formarea unei platforme in interiorul PSD. "Sunt oameni care ma suna si imi spun 'haideti sa facem altceva' si le spun si acum: casa noastra este in acest partid", a explicat Geoana. Fostul presedinte social-democrat a recunoscut ca are intalniri informale cu "prieteni" din partid, dar asta nu inseamna ca pune la cale plecarea din PSD. El a calificat drept "bazaconii" informatiile potrivit carora ar fi negociat cu apropiati ai sai, la Hotel "Ramada", formarea unui nou partid, scrie Adevarul.

Antonescu, impins sa se lepede de Voiculescu. Liberalii care contesta alianta cu PC vor ca PNL sa se detaseze de fondatorul Antenelor, dovedit colaborator al Securitatii. Verdictul de colaborare cu Securitatea primit ieri de Dan Voiculescu a reaprins spiritele in PNL. La mai bine de doua luni de cand liberalii au incheiat un parteneriat politic cu PC, partidul fondat de Voiculescu, contestatarii aliantei ii cer liderului Crin Antonescu sa se dezica de noul sau colaborator. Argumentul, invocat de deputatul PNL Adriana Saftoiu, este "precedentul Mona Musca". "As aminti atitudinea foarte transanta a domnului Antonescu din 2006 in cazul Monei Musca. Spunea atunci ca nu e nevoie de verdictul unei instante, ca sunt suficiente un angajament si un nume conspirativ ca nume de cod, ca doamna Mona Musca sa plece din PNL. Spunea atunci domnul Crin Antonescu ca in PNL nu e loc si de tradatori, si de tradati", a spus Adriana Saftoiu, pentru EVZ, cerand PNL o pozitionare transanta in cazul Voiculescu, dar si o "judecata" identica cu a Monei Musca pentru fondatorul PC, scrie EVZ.

In editorialul "O medalie prea mare pentru un premier prea mic", Victor Rotariu scrie: "Pentru meritele sale deosebite in lupta cu dezechilibrele bugetare, pentru faptul ca s-a batut aproape singur, fara sprijinul total al partidului pe care il conduce, cu recesiunea, premierul Emil Boc ar trebui sa fie declarat erou, nu sa isi dea demisia din partid. Cam asa a descris situatia Sebastian Lazaroiu, consilierul presedintelui Traian Basescu, invitat la interviurile gandul. Premierul Emil Boc nu a fost si nu este erou din mai multe motive. Primul, cel mai important poate, este ca nu s-a sacrificat pentru binele altora, ci a sacrificat pe altii". Integral In Gandul.

In editorialul "Partidul-buldog", Mircea Cartarescu scrie: "Presedintele Traian Basescu pare in acest moment un om obosit, dezamagit, care a scapat complet situatia politica din mana. Aproape ca te miri de ce mai este inca demonizat de antene si de realitati, cand atat el, cat si singurul sau vasal credincios, Emil Boc, fac o figura atat de stearsa. In prim-plan au trecut acum partidele, pedeleii si uslasii, cele doua aliante-colos facute una dupa chipul si asemanarea celeilalte. Ele sunt azi atat de asemanatoare, incat orice gand de reforma economica, politica sau morala a Romaniei ne este de la-nceput interzis. Ori raman PDL si maghiarii, ori vin PSD si remorcile lor e totuna: Manda nu difera de Tanda decat printr-o litera". Integral in EVZ.

In editorialul "Testul Macovei al ticalosiei: Felix-Blaga-Lazaroiu", Cristian Campeanu scrie: "In Romania este posibil ca securistul Felix Voiculescu sa fie victima Puterii, Monica Macovei sa fie 'procuror comunist', iar consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu sa faca jalnice piruete filozofice in dispretul bunului simt. Cu cateva ore inainte ca Felix Voiculescu sa fie declarat de catre Curtea Suprema colaborator al politiei politice, Adrian Nastase a lansat un atac preventiv la adresa unui verdict care n-a facut decat sa reafirme primatul realitatii asupra mistificarii. Sesizand pericolul pe care il reprezinta restaurarea fortei faptelor, Nastase s-a grabit sa pretinda ca Voiculescu a fost declarat securist pentru ca are Antene ostile puterii". Integral in Romania Libera.

In editorialul "Ce sa caute Felix la CEDO?", Liviu Avram scrie: "E dreptul lui Felix de a sesiza CEDO, dar e si dreptul nostru de a nu ne lasa inselati de aparente. 'Acest dosar se va transa la CEDO'. Aceasta este reactia lui Dan Voiculescu fata de sentinta pronuntata de Inalta Curte, prin care i-a fost confirmata, definitiv si irevocabil, calitatea de colaborator al fostei politii politice comuniste. Sigur, e dreptul sau de a sesiza CEDO cu orice doreste, dar e si dreptul nostru de a nu ne lasa inselati de aparentele pe care ni le propune. Un lucru trebuie spus raspicat: Curtea Europeana a Drepturilor Omului nu joaca, sub nicio forma, rolul de instanta de apel sau de recurs". Integral in Adevarul.