Cum intra bugetul in jocurile PDL. Suma de 386 milioane de lei a plecat ieri, prin semnatura lui Emil Boc, spre primariile din tara. Unele primesc mai mult, altele mai putin. Pe langa deja obisnuitul "criteriu" al coloraturii politice, mai exista o ipoteza in actualul context: banii ar putea folosi si in razboiul intern din PDL. Cele aproape 90 de milioane de euro au fost alocate printr-o hotarare de guvern adoptata pe 2 martie, dar aparuta in Monitorul Oficial ieri, cu doua zile practic inaintea dezbaterii si votarii motiunii de cenzura depuse ca urmare a asumarii raspunderii pe noul Cod al Muncii. Banii au fost alocati pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii si pentru baze sportive in mediul rural si, dupa modelul deja impamantenit, cele mai mari sume au revenit judetelor si primariilor "pastorite" de reprezentanti ai partidelor la putere, scrie Romania Libera.

politic showFoto: Colaj foto

Sorin Frunzaverde nu va mai candida la sefia PDL: "Il sprijin pe Blaga". Motiunea lui Blaga se va numi, cel mai probabil, "Dreapta romaneasca". Presedintele PDL Caras-Severin, Sorin Frunzaverde, nu va mai candida la sefia PDL. Anuntul a fost facut pentru gandul, Frunzaverde precizand ca ii acorda intreg sprijinul sau secretarului general Vasile Blaga. "Nu mai candidez. Il sprijin pe domnul Blaga, am semnat deja pentru sustinerea sa. Are o motiune care preia multe prevederi din textul motiunii mele" a declarat, pentru gandul, seful PDL Caras-Severin, adaugand ca, cel mai probabil, va viza un post de prim-vicepresedinte in echipa lui Blaga. Conform unor surse din conducerea partidului, Vasile Blaga a definitivat, deja, motiunea sa care se va numi "Dreapta romaneasca", scrie Gandul.

Condamnarea l-a repus in functie. Edilul PSD al unei comune clujene si-a recastigat postul, pe motiv ca nu mai este cercetat penal, ci a fost condamnat la inchisoare, iar cauza legala a suspendarii a disparut o data cu finalizarea anchetei. Situatie halucinanta in administratia clujeana: primarul PSD al comunei Calatele, Petru Toadere, a fost repus in functie tocmai pe motiv ca a fost condamnat la inchisoare. Edilul fusese suspendat, din decembrie 2009, pentru ca a fost arestat preventiv de judecatorii de la Tribunalul Cluj, la cererea procurorilor DNA. Petru Toadere a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, insa se afla in libertate, pentru ca a facut apel. Motivul legal pentru care Petru Toadere a fost repus in functie este unul hilar: nu mai este cercetat penal, ci condamnat, asa ca a incetat ancheta, care era cauza legala a suspendarii, scrie Romania Libera.

Antonescu: PNL-istii care nu semneaza protocoalele cu PSD, afara din partid! Presedintele PNL Crin Antonescu si-a avertizat, astazi, colegii care nu vor sa incheie protocolul local cu PSD ca vor fi dati afara din partid. Romeo Stavarache, primar al Bacaului si vicepresedinte la nivel national, a refuzat in ultimele saptamani sa bata palma cu "oamenii lui Viorel Hrebenciuc", pe care ii numeste "mafioti". "La rigoare, desi asta nu se va intampla, acea filiala, acea persoana - e valabil si pentru noi si pentru PSD - inseamna ca ies in afara partidului, care a luat o decizie si care o respecta", a explicat Antonescu, intrebat, in conferinta de presa dupa sedinta USL, ce se va intampla cu organizatiile judetene ale PNL care nu vor reusi sa ajunga la o intelegere cu PSD. El a amintit ca in PNL a avut loc o consultare neoficiala inaintea semnarii acordului cu PSD, iar atunci cand s-a luat decizia oficiala nu a existat niciun vot impotriva al presedintilor de organizatii. De aceea, sustine Antonescu, in acest punct, cand protocolul cu PSD a fost semnat deja de peste o luna nu mai accepta opinii separate, scrie EVZ.

T. Ungureanu: Ponta e manual de infantilism aplicat. Europarlamentarul PDL Traian Ungureanu il considera pe Victor Ponta drept un "manual de infantilism" pentru faptul ca presedintele PSD a considerat ca introducerea in Constitutie a unei prevederi privind un deficit maxim de 3% este "o uriasa prostie" luata de Traian Basescu de la premierul Ungariei. "Fiind mereu ocupati cu imitatia maturitatii, infantilii n-au timp sa se retraga. Infantilii persevereaza iar Victor Ponta e, inainte de a deveni primul ministru propus de Crin Antonescu, un manual de infantilism aplicat. Dl. Ponta ataca pe directia Traian Basescu - Victor Orban, asa cum a hotarat alianta instrumentata ideologic de Dr.Felix, vechi expert in relatii externe. Dr. Felix fiind specializat in conturi bancare, a recomandat ca atacul sa atinga probleme de buget-finante. De aici, poate, remarca lui Victor Ponta care vede o "uriasa prostie" in introducerea unei prevederi constitutionale care sa interzica deficitele bugetare mai mari de 3%. Dl. Ponta e convins ca presedintele Basescu a facut aceasta sugestie, inspirat sau silit de primul ministru maghiar Viktor Orban. De ce crede asta dl. Ponta? Probabil, pentru ca Viktor Orban are doua defecte: e ungur si e de dreapta", comenteaza Ungureanu, citat de Romania Libera.

Blaga despre faptul ca si-ar fi anuntat candidatura in partid: "De unde stie doamna Udrea?". Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a fost intrebat luni despre afirmatia Elenei Udrea potrivit careia el si-ar fi anuntat candidatura in interiorul partidului, el raspunzand: "De unde stie doamna Udrea? Intrebati-o pe doamna Udrea". Intrebat despre declaratia facuta de Elena Udrea inaintea sedintei BPN, conform careia Emil Boc si Vasile Blaga si-au anuntat candidaturile la sefia partidului, in interiorul PDL, la intalnirea de duminica seara, Vasile Blaga a raspuns: "De unde stie doamna Udrea? Intrebati-o pe doamna Udrea", scrie Gandul.

Marian Vanghelie: In 10 ani ma vad candidand la orice functie in stat. Vicepresedintele PSD Marian Vanghelie sustine ca are un plan minutios de activitate, pe urmatorul deceniu, cu toti pasii pe care ii mai are de facut pentru a candida la functia suprema in stat, cea de presedinte. El a tinut sa precizeze ca a ajuns in functia pe care o detine astazi dupa ce a trecut prin toate etapele, spre deosebire de alti politicieni. "Eu, spre deosebire de altii, m-am ridicat in cariera de jos si am trecut prin toate etapele pe cont propriu, de multe ori, cu piedici puse de proprii mei colegi. In prezent, ma ocup de imaginea mea externa, asta e etapa momentului, vreau sa imi imbunatatesc permanent conditia si sa ma ridic, in continuare, cat mai sus", si-a dezvaluit Vanghelie planurile, scrie Adevarul.

Geoana e suparat pe unguri. Presedintele Senatului, Mircea Geoana, sustine ca declaratiile presedintelui Parlamentului Ungariei despre autonomia Tinutului Secuiesc sunt "profund neinspirate si inamicale", mentionand ca Guvernul de la Bucuresti nu trebuie sa taca in acest context. "Ca senator si ca Presedinte al Senatului Romaniei, dar mai ales ca diplomat, apreciez ca profund neinspirate si inamicale declaratiile facute de Presedintele Parlamentului Ungariei, domnul Laszlo Kover, sambata, la Targu Mures. Auzite din partea unui inalt oficial maghiar, afirmatii conform carora Ungaria sprijina interesul secuilor pentru autonomie", autonomia fiind "justificata si o cerinta juridica, moderna si pe deplin cuvenita, sunt in masura sa readuca in atentia publica tensiuni si conflicte care pot submina consolidarea unui model altfel incurajator de cooperare bilaterala", sustine Geoana, citat de Romania Libera.

Victor Ponta: Modificarea Constitutiei, praf in ochi marca Basescu. Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat astazi ca proiectul de modificare a Constitutiei pe care presedintele Traian Basescu l-ar fi propus aseara democrat-liberalilor este doar "praf aruncat in ochii" alegatorilor ca sa uite de adevaratele probleme, precum Codul Muncii. "Cred ca este praf in ochi marca Basescu. Ca sa uitam ca avem un Cod al muncii, o nebunie generala impotriva tuturor angajatilor din Romania, ca sa uitam ca suntem in criza si ca vom fi in continuare in criza, ca sa nu vedem ca cei din PDL se bat ca nebunii intre ei. Si acum fix un an, pe vremea asta, il apucase dorinta de a modifica Constitutia. Ne-a chemat la Cotroceni si, dupa aceea, un an de zile, nu a mai facut nimic. La fel o sa fie si acum - un an de zile nu o sa mai faca nimic. In 2012, la alegerile locale, iar ne va arunca praf in ochi cu modificarea Constitutiei. Tocmai de aceea nu cred ca ar trebui sa ne mai lasam de fiecare data pacaliti", a spus Ponta, citat de EVZ.

Noua harta a puterii din PDL: cum isi impart Boc si Blaga partidul. Aripa fidela premierului i-a cerut acestuia sa-si amane demisia de la Guvern pana in mai. Cu doua luni inainte de congresul care va stabili noua conducere a partidului, PDL se imparte in doua tabere, a caror componenta se modifica in continuu. Pe de o parte, Vasile Blaga, care se bucura de simpatia liderilor locali si care pare a avea sustinerea majoritatii filialelor, iar, pe de alta parte, Emil Boc, sprijinit in mod direct de Traian Basescu. Cei doi pretendenti la sefia PDL au avut, ieri, intalniri cu sustinatorii lor, ca sa-si contabilizeze filialele pe care pot conta la Conventia din mai. Negocierile din ultimele doua saptamani si indicatiile lui Traian Basescu au impartit PDL in doua tabere. Avand in spate, in acest moment, sprijinul majoritatii filialelor, Vasile Blaga este asteptat sa fie primul care face pasul oficial al anuntarii candidaturii. Dupa ce a strans in jurul sau marea parte a numelor grele din PDL, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Cezar Preda si Cristian Boureanu, Blaga se poate baza si pe sustinerea directa a presedintelui PDL Caras-Severin, Sorin Frunzaverde, scrie Gandul.

Preda: Sper ca Blaga nu s-a referit la FSN cand a spus "Cine misca-n front sa ne lase!" Europarlamentarul PDL Cristian Preda scrie, astazi, pe blog, ca spera ca Vasile Blaga nu s-a referit la Frontul Salvarii Nationale (FSN), atunci cand a spus "Cine misca-n front sa ne lase!". "Cine misca-n front sa ne lase!?, spunea deunazi Vasile Blaga. Sper ca, atunci cand vorbea despre front, secretarul general al PDL nu se gandea la Frontul Salvarii Nationale", scrie Preda. Cristian Preda mai spune ca el a votat impotriva FSN cu convingere mai bine de un deceniu, dandu-si apoi votul pentru Alianta DA si pentru PDL tocmai pentru ca i s-a parut ca "nu mai e urma de fesenism prin curte pe la Modrogan". Reactia europarlamentarului vine dupa ce secretarul general al PDL, Vasile Blaga, le-a spus sambata participantilor la Consiliul Judetean de Coordonare al PDL Constanta ca, dupa desemnarea noii conduceri a organizatiei, cine "misca in front" sau isi va vorbi de rau colegii sa plece din partid, scrie EVZ.

Cezar Preda: "Sunt apreciat ca politician in Buzau mai mult decat este Basescu". Vicepresedintele Cezar Preda i-a atras atentia sefului statului ca "nu este corect" sa-i spuna ca nu il recomanda nimic pentru a candida pentru o functie in PDL, in conditiile in care asa cum el nu a castigat Primaria Buzaului, Basescu nu a fost ales presedinte in acest judet. "Sa nu mai loveasca in toate partile si sa dea sfaturi tuturor. Sunt un om respectat in judetul meu si nu am iesit primar, asa cum el nu a iesit presedinte in Buzau. Eu sunt apreciat ca politician in Buzau mai mult decat este el ca presedinte", a declarat Preda pentru Adevarul.

In editorialul "De ce nu va ajunge Crin Antonescu presedinte al Romaniei", Calin Hera scrie: "Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidentiale, Crin Antonescu ar fi ales presedinte al Romaniei. Este castigator meritoriu si detasat al prezidentialelor din sondajele de opinie. Dar alegerile vor avea loc abia peste trei ani. Adica peste o vesnicie, pentru ca in Romania nicio constructie nu dureaza atat de mult; nimeni n-are rabdare. Partea proasta e ca nici macar nu putem vorbi despre vreo constructie, ci doar despre orgolii si slabiciuni omenesti. Crin Antonescu are numeroase calitati, dar si prea nesuferite defecte. Seamana, in multe privinte, cu Traian Basescu. Dar intre ei exista o mare deosebire: actualul sef de stat si-a indepartat numerosi sustinatori initiali si multi colaboratori apropiati numai dupa ce s-a vazut cu sacii in caruta. Asa si-a facut norocul: lucrurile au fost tot timpul precipitate. Prima candidatura la primaria Capitalei a aparut aproape din senin, in ultima clipa, si lumea, fara sa apuce sa-si revina din soc, l-a urmat sau ba". Integral in EVZ.

In editorialul "A innebunit lupul?", Liviu Antonesei scrie: "Din politica, de obicei, ies compromisi politicienii. Dl Lazaroiu tocmai ne dovedeste ca pot iesi si consilierii. Din cand in cand, nu in gand, ci pe micile ecrane si in paginile ziarelor, dl Sebastian Lazaroiu, fost sociolog si director de institut de sondare a opiniei publice si actual consilier prezidential, iese la bataie cu niste declaratii stupefiante, de-ti vine imediat in minte fie intrebarea din titlu, fie alta care se refera la faptul daca nu cumva apropierea de primul barbat al tarii dauneaza grav IQ-ului. Parca asa constatase un deputat PDL de Iasi, dl Nicu Paduraru. De obicei, domnul consilier amesteca judecatile privind desfasurarile din campul politic, evolutiile acestuia si evaluarea unor personaje politice printre povestioare si anecdote cu scufite rosii, lupi, capre cu trei iezi s.a.m.d.". Integral in Adevarul.