Pana unde merge USL pentru voturi? Acuzatii de iredentism, ambasadorul Ungariei chemat la MAE si la Parlament, cereri de reactii catre oficialii Consiliului si Parlamentului European. La prima vedere, e greu de inteles de ce liderii USL au pus in miscare tot acest angrenaj. In fapt, calculele sunt simple si de natura politica. Fara a pune in discutie in ce masura este justificat sau nu demersul Uniunii Social-Liberale, momentul si modul in care acesta este pus in practica ridica multe semne de intrebare si conduc catre concluzia ca liderii social-democrati si liberali au avut si alte scopuri decat apararea demnitatii nationale, scrie Romania Libera.

politic showFoto: Colaj foto

Cezar Preda: PDL are nevoie de o schimbare la varf. Deputatul Cezar Preda, vicepresedinte al PDL, a reiterat astazi ideea ca Emil Boc trebuie sa isi continue activitatea de prim-ministru, dar sa renunte la sefia partidului. "Eu cred intr-o competitie corecta, colegiala, ii respect si pe Vasile Blaga si pe Emil Bloc. Cu Vasile Blaga la conducere, Partidul Democrat Liberal va creste imediat in credibilitate in fata electoratului", a declarat Preda, intr-o conferinta de presa. Sustinator al lui Vasile Blaga la presedintia partidului, Cezar Preda crede ca PDL are nevoie de o schimbare la varf pentru o repozitionare a formatiunii, scrie EVZ.

Dan Nica: Foarte probabil, prim-ministrul Emil Boc isi va da demisia saptamana viitoare. Deputatul Dan Nica, vicepresedinte al Partidului Social Democrat (PSD), a declarat vineri (18 martie 2011) la Galati, intr-o conferinta de presa, ca "foarte probabil, premierul Emil Boc isi va da demisia", dupa verdictul Curtii Constitutionale din 23 martie, privind constitutionalitatea Codului muncii. "Foarte probabil, prim-ministrul Emil Boc isi va da demisia saptamana viitoare, probabil dupa verdictul Curtii Constitutionale din 23 martie. Demisia lui nu are legatura cu oamenii si nemultumirea lor, cu faptul ca noua romani din zece sunt nemultumiti, cu faptul ca avem o tara care este neguvernata. Demisia are legatura cu lupta interna din PDL, nu cu Romania si romanii", a afirmat Nica, citat de Financiarul.

Geoana vrea sa integreze rromii. Presedintele Senatului Mircea Geoana a afirmat, in cadrul unei vizite oficiale efectuate la Berlin, ca marti va avea loc, in forul legislativ pe care-l conduce, o consultare privind strategia de incluziune sociala a romilor, mentionand nevoia ca, ulterior, Parlamentul sa legifereze in domeniu. "In cadrul intalnirilor cu oficialii de la Berlin s-a discutat si despre strategia europeana privind incluziunea sociala a populatiei de etnie roma. In acest context, Mircea Geoana a precizat ca martea viitoare va avea loc la Senat "o ampla consultare pe acest subiect la care au fost invitati sa participe atat reprezentanti ai statului, cat si ai societatii civile, iar concluziile acestei dezbateri vor fi trimise Presedintiei ungare a UE pentru a fi incluse in viitoarea strategie europeana", se arata intr-un comunicat de presa, citat de Romania Libera.

Reformistii din PDL ar merge pe mana lui Emil Boc la congres. Citeste aici conditiile pe care le pun Macovei, Voinescu si Preda pentru a vota cu favoritul lui Basescu. "Grupul de la Bruxelles" se lasa greu, dar este gata sa-si negocieze sprijinul pentru candidatura lui Emil Boc la presedintia PDL, dupa ce Elena Udrea i-a chemat alaturi de ea sa-l sustina pe premier. Potrivit unor surse din PDL grupul reformistilor format din Monica Macovei, Cristian Preda si Sever Voinescu are de gand sa se inregimenteze motiunii "Romania demna" a lui Emil Boc. Dar nu oricum. Doar daca li se accepta in schimb introducerea in programul lui Boc a cat mai multe din criteriile de integritate pe care le-au propus fara succes la Consiliul National de Coordonare al partidului. Reformatorii vor mai incerca, de asemenea, sa o impuna pe Monica Macovei la presedintia Comisiei de etica si integritate, functie detinuta acum de un alt europarlamentar PDL, Marian Jean Marinescu, scrie Puterea.

Udrea: USL - Uniunea Solutii Lipsa - a dat dovada de slabiciune. Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, critica, pe blog, prestatia USL de la dezbaterea motiunii de cenzura, afirmand ca cererea privind pozitia Parlamentului fata de declaratiile unor oficiali ungari arata ca opozitia a actionat "de parca ar fi avut sindromul Tourette". Ministrul sustine ca motiunea de cenzura pe Codul Muncii a aratat inca o data care este diferenta dintre coalitia de guvernamant - "reformatoare si responsabila" si "opozitia socialista, pusa pe circ si degraba aruncatoare de vorbe inveninate". "Opozitia politica se ghideaza dupa doua principii: tergiversare si blocare prin orice mijloace. Daca s-ar respecta ritmul opozitiei, mai toate legile ar fi votate dupa mai bine de un ciclu parlamentar. Va dau doar un exemplu: Legea Educatiei a stat 3 ani in dezbatere parlamentara si singura varianta prin care s-a putut adopta a fost tot asumarea raspunderii de catre Guvern. In acest moment, asumarea raspunderii este cam singura metoda de a urgenta procesul legislativ", scrie Udrea, citata de Romania Libera.

In editorialul "Piromanii Ponta si Antonescu. Cine stinge focul", Ioana Lupea scrie: "Nationalismul este arma politica a fanaticilor si a politicienilor populisti lipsiti de idei. Victor Ponta si Crin Antonescu fac parte din a doua categorie. Sa aprinzi focul nationalist antimaghiar in timp de criza economica pentru ca esti incapabil sa propui o alternativa la Codul lui Boc ori sa gandesti si sa exprimi argumente solide impotriva acestuia este o dovada de primitivism politic.Numarul mic de manifestanti impotriva Codului Muncii poate reprezenta un indicator ca salariatii, cei care cred ca drepturile lor sunt afectate de noul text legislativ, nu s-au simtit reprezentati de opozitia parlamentara". Integral in EVZ.

In editorialul "Dor de Ceausescu", Dan Cristian Turturica scrie: "Obsesia opozantilor presedintelui de a ne convinge ca traim intr-o dictatura si ca suntem victimele unui dezaxat din stirpea Ceausescu-Hitler nu reprezinta doar o incercare esuata de a gasi cel mai demolator tip de retorica impotriva lui Traian Basescu, dupa cum scria recent Andrei Plesu. Asa cum folosirea cu obstinatie a cuvantului nu releva doar conflictul lor cu limba romana, reaua-credinta sau lipsa de consideratie fata de victimele adevaratelor dictaturi. Este evident ca o minte ingusta nu poate produce propaganda de calitate si ca, in final, va ajunge sa-si rateze tinta si sa faca mai multe victime colaterale. Insa, dincolo de primitivism intelectual si lipsa de caracter, flasnetele au un motiv intemeiat sa insiste pe aceasta partitura isterica: exista audienta pentru ea. Numerosi romani se hranesc cu iluzia ca sunt in continuare victimele unei dictaturi, iar acesta este un motiv suficient de puternic pentru o liota de politicieni si ziaristi de casa de a persevera intr-un discurs grotesc, bazat pe o aberatie". Integral in Romania Libera.