Elena Udrea: "Pana la 70 de ani nu ma retrag din politica". Elena Udrea nu exclude o candidatura la sefia PDL intr-un viitor mai indepartat si spune ca nu se va retrage din politica nici la pensie. Sefa PDL Bucuresti spune ca Traian Basescu si-ar putea schimba parerea in 2014 in privinta sanselor unei femei la presedintia Romaniei. Ea mai spune ca, deocamdata, nu candideaza la Primaria Capitalei, dar le-ar vedea in aceasta ipostaza pe Anca Boagiu si Sulfina Barbu, ca si pe Liviu Negoita, Cristian Preda si Silviu Prigoana. Desi in urma cu doua luni afirma ca premierul Emil Boc nu mai are credibilitate, acum Udrea il sustine la sefia PDL pe motiv ca el este singura solutie pentru ca partidul sa castige alegerile din 2012. Ministrul Dezvoltarii il acuza de misoginism pe liderul PSD Victor Ponta, despre care spune ca lanseaza adesea critici legate de genti sau de mersul la coafor, lucruri pe care, cu siguranta, le practica si sotia sa, Daciana Sarbu. Interviu integral in Adevarul.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Ce oferta de pace i-a facut Boc lui Blaga. Cum se vor imparti functiile la Congresul PDL. Pentru a evita o posibila rupere in partid, taberele lui Emil Boc si Vasile Blaga se pregatesc de negocieri, astfel incat niciuna dintre grupari sa nu acapareze Biroul Permanent National. Odata cu trasarea clara a doua tabere distincte in PDL, Emil Boc face primele demersuri in vederea apropierii de Vasile Blaga. Confruntat cu radicalizarea discursurilor in randul apropiatilor actualului secretar general, care au culminat cu recentele iesiri la rampa ale presedintelui PDL Dolj, Radu Berceanu, si cu refuzul senatorilor democrat-liberali de a-l "trada" pe Blaga, premierul pregateste o oferta de pace care sa garanteze faptul ca partidul nu se va rupe dupa congresul din luna mai. Discutiile din tabara lui Boc vizeaza un "pact" verbal care sa asigure o distribuire a functiilor de la varful partidului direct proportionala cu rezultatul votului celor doua motiuni. Concret, cele aproximativ 50 de functii din Biroul Permanent National ar urma sa fie impartite intre cele doua tabere respectandu-se intocmai procentul inregistrat in urma votului acordat de catre cei 1400 de delegati, scrie Gandul.

Cozmanca, bucatar-sef in noul partid al stangii. Fostii comunisti se reorganizeaza de la zero, intr-un nou partid, alternativa la PSD. Noua formatiune se va numi Partidul Dreptatii Sociale. Octav Cozmanca, Tudor Mohora si Ion Sasu, fosti lideri ai PSD, aripa descendenta din PCR, alaturi de Ioan Toma, ultimul sef al Uniunii Tineretului Comunist, pun la cale un nou partid de stanga. Noua formatiune se va numi Partidul Dreptatii Sociale (PDS). Ion Toma va fi liderul formatiunii, iar lansarea va avea loc la inceputul lunii mai. Organizator-sef al noului partid, Cozmanca nu a vrut sa dezvaluie amanunte din "bucataria" PDS. "E un proiect, dar nu e o chestiune de iminenta", a raspuns el expeditiv. Integral in EVZ.

Ion Iliescu: Angajarea raspunderii devine un abuz care duce la ocolirea Parlamentului. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, considera ca angajarea raspunderii Guvernului pe un act normativ se impune in conditii de constitutionalitate in cazuri extreme, de urgenta, in caz contrar acest instrument devenind "un abuz care duce la ocolirea Parlamentului". "Angajarea raspunderii se impune in conditii de constitutionalitate in cazuri extreme. Deci, este o urgenta. Ce urgenta au prezentat toate aceste acte legislative pe care Guvernul isi tot angajeaza raspunderea? Devine un abuz care duce la ocolirea Parlamentului in loc sa se mearga firesc, normal, in procesul legislativ spre dezbaterea parlamentara a legilor". Integral in Romania Libera.

Theodor Paleologu: "Niciodata nu am fost platit atat de prost cum sunt acum". Fostul ambasador al Romaniei in Danemarca, Theodor Paleologu, afirma, in partea a doua a interviului acordat adevarul.ro, ca s-ar intoarce "categoric in diplomatie", adaugand ca "multe persoane au gresit cand nu au luat in considerare ce inseamna anumite legaturi personale cu ministrii din Franta". Puroiul coruptiei nu este in vama, ci in Bucuresti, iar contractul Rosia Montana este unul fara precedent, care pune statul roman intr-o situatie de tara colonie, afirma deputatul Theodor Paleologu, fost ambasador si ministru al Culturii, in prima parte a interviului. Totodata, el vorbeste despre atitudinea oamenilor politici romani fata de cultura si critica proiectul diametralei, al primarului Capitalei Sorin Oprescu. Interviu integral in Adevarul.

Videanu: Nu am niciun fel de problema sa evaluez si eventualitatea de a face un pas inapoi. Prim-vicepresedintele PDL Adriean Videanu a afirmat miercuri, la TVR, ca nu are o problema in a evalua si decizia de a face un eventual pas inapoi din structurile de conducere ale partidului, evitand in acelasi timp sa-si decline sustinerea pentru vreuna dintre motiunile interne. "Astept sa vad motiunile, vreau sa vad partea economica a motiunilor, din punctul meu de vedere PDL are o expertiza foarte buna in zona economica, cred ca aspectul economic din motiune trebuie sa fie unul foarte puternic, care sa redea speranta romanilor", s-a raportat Videanu la motiunile interne. Integral in Romania Libera.

Iliescu: "Piedone are calitatile lui ca primar de sector. La nivelul Capitalei, cred ca doctorul Oprescu a aratat calitati certe". Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, miercuri, raspunzand unei intrebari, ca s-ar putea ca USL sa il sustina pe primarul general Sorin Oprescu pentru un nou mandat, el apreciind ca acesta a aratat ca are calitatile necesare pentru a fi votat de majoritatea electoratului. Intrebat daca crede ca USL ar putea sa il sustina pe Oprescu pentru un nou mandat, Iliescu a raspuns: "S-ar putea". El a precizat ca Oprescu este un primar bun. "Eu cred ca este un primar bun - ma rog - va judeca electoratul in functie de candidatii care se vor prezenta. Dar eu cred ca Sorin Oprescu a aratat calitatile necesare pentru a fi sustinut de o majoritate a electoratului", a spus Iliescu, citat de Gandul.

Vanghelie, catre o ziarista care il intreba de Severin: Dati-mi adresa si vin seara la dumneavoastra. Presedintele PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, i-a transmis unei ziariste care il intreba daca europarlamentarul Adrian Severin ar trebui sa-si dea demisia din PE ca ar putea sa-i faca seara o vizita jurnalistei, daca ii va da adresa. Vanghelie a fost intrebat daca el crede ca Adrian Severin ar trebui sa-si dea demisia din Parlamentul European. "De ce vreti sa-mi stricati acuma ziua cu problemele astea, cand ma vedeti... am fost atent la dv. Daca vreti, dati-mi adresa si vin seara la dv. Dar pe cuvant, nu mai puneti intrebari cu...", a replicat initial Vanghelie, iritat ca intrebarea a survenit la un eveniment organizat pentru oficialii companiei americane Xerox, scrie Romania Libera.

Mai multe plimbari in strainatate pentru parlamentarii din diaspora. Deputatii si senatorii alesi de romanii din afara granitelor vor putea pleca, pe banii Parlamentului, cel putin o data pe luna in colegiile in care au fost alesi. Propunerea a fost facuta de Comisia pentru Statutul deputatilor si senatorilor. Pana acum parlamentarii de diaspora aveau dreptul la doar o deplasare pe luna, decontata partial. Deputatul de diaspora Mircea Lubanovici a trimis la Comisia pentru Statutul deputatilor si senatorilor o initiativa legislativa prin care propune ca toate cheltuielile legate de deplasarile in colegii ale parlamentarilor alesi peste hotare sa fie suportate integral de la buget. In prezent, aceste cheltuieli sunt decontate partial, scrie Adevarul.