Wikileaks: Ce crede ambasada SUA despre Vanghelie si Videanu. Intr-una din telegramele ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, oficialii americani trec in revista atmosfera bucuresteana de dinaintea alegerilor pentru primaria Capitalei de la inceputul anului 2005, care au fost organizate dupa ce edilul sef, Traian Basescu, devenise presedintele Romaniei, potrivit kamikazeonline.ro. Pe langa estimarile legate de posibilul castigator sau prezenta la vot, diplomatii americani contureaza si doua portrete inedite ale principalilor candidati: Adriean Videanu si Marian Vanghelie. Vedeti in continuare traducerea integrala a telegramei, in Romania Libera.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Victor Ponta: Lazaroiu s-a comportat ca o sluga, a fost dat afara ca o sluga. Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, la Ploiesti, comentand eliberarea lui Sebastian Lazaroiu din functia de consilier prezidential, ca acesta "s-a comportat ca o sluga si a fost dat afara ca o sluga". "S-a comportat ca o sluga, a fost dat afara ca o sluga, daca o sa-l cheme inapoi, o sa vina inapoi, sau, daca o sa-l trimita sa lucreze pentru Elena Alba ca Zapada, o sa lucreze pentru Elena Alba ca Zapada. Credeti ca o sa aiba vreo problema morala Lazaroiu? Sa fim seriosi", a afirmat Ponta, in cadrul unei conferinte de presa. Liderul PSD a mai spus ca in repetate randuri a atras atentia asupra comportamentului mai multor oameni care prin pregatirea lor intelectuala "ar fi trebui sa fie modele pentru romani", scrie Gandul.

Trista si mult regretata celebritate a lui Edmond Talmacean. Este luni, 18 aprilie, iar pedelistul Edmond Talmacean si-ar dori sa dea ultimele zece zile inapoi. Sa nu mai calce in studioul Antenei 2, ale carei reflectoare i-au deschis calea spre o glorie planetara. Isi jura ca aceasta, cu EVZ, e ultima lui intalnire cu presa. Dupa ce a devenit eroul jurnalelor de stiri, iar televiziunile l-au exploatat cum el insusi n-a stiut vreodata sa o faca, Talmacean - stupefiat de celebritatea atinsa, alb ca varul de teama ca s-ar putea da iar in stamba - e serios ca un antreprenor de pompe funebre. Isi masoara indelung cuvintele inainte de a le rosti si, cand crede necesar, le inlocuieste cu pantomima. E adevarat ca divorteaza, asa cum scrie pe pagina web a Judecatoriei sectorului 2? Nu raspunde: face un gest, tinandu-si degetele in echer, isi misca buzele fara sa emita vreun sunet - iar elocinta lui nu creste mai mult de-atat. Vrea sa puna chestiunile familiale deoparte. Acasa i s-a reprosat ca dansul lui zbuciumat n-a facut doar o vedeta, ci alte trei: nevasta, fetita si baietelul.

Udrea: Cu un zambet si o explicatie reusesti sa-i convingi pe oameni ca ai dreptate. Ministrul Turismului, Elena Udrea, afirma ca i se intampla rar sa fie huiduita, adaugand ca reuseste sa-i convinga "intotdeauna" pe oameni ca are "dreptate". Intrebata, la Craiova, ce simte atunci cand este huiduita de oameni la intalnirile pe care democrat-liberalii le au in diferite orase ale tarii, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a spus: "Mi se intampla foarte rar, dar chiar si asa sunt om politic inainte de a fi femeie. Mi-am asumat sa fiu om politic, mi-am asumat sa fiu membru intr-un Guvern care ia masuri nepopulare si este un post politic pe care un om politic trebuie sa si-l asume". Elena Udrea a spus ca reuseste sa-i convinga pe oameni, cu "un zambet si o explicatie", ca are dreptate, scrie Adevarul.

Cristian Preda: Regret plecarea lui Lazaroiu, analiza lui sociologica ramane dintre cele mai solide. Europarlamentarul PDL Cristian Preda scrie pe blog ca regreta plecarea lui Sebastian Lazaroiu de la Cotroceni, desi ii intelege motivele, adaugand ca analiza sociologica a fostului consilier prezidential "ramane una dintre cele mai solide din Romania". "Regret plecarea lui Sebastian Lazaroiu de la Palatul Cotroceni, desi inteleg motivele care au determinat separarea. Am conlucrat foarte bine atunci cand eu insumi m-am aflat alaturi de Presedinte, in calitate de consilier. Analiza sociologica a lui Sebastian Lazaroiu ramane una dintre cele mai solide din Romania. Sunt convins ca o va pune in slujba unor cauze demne, ca si pana acum", considera Preda, citat de Romania Libera.

1 Mai: micul rosu vs micul portocaliu. PDL concureaza PSD la petreceri campenesti. Organizatia municipala a PDL Arad asteapta cateva mii de persoane la trei petreceri la iarba verde pe care le va organiza sambata si la care vor participa si parlamentari ai partidului. Cu cateva ore inainte, PSD Iasi anuntase ca va relua traditia micilor si a berii de 1 mai, dupa ce anul trecut protestase in fata Prefecturii. Reprezentantii PDL Arad au declarat, vineri, ca au pregatit trei petreceri la iarba verde, in cele trei colegii din municipiul Arad, la fiecare dintre ele asteptand peste o mie de participanti. "Este vorba de petrecerile traditionale de 1 Mai, pe care anul acesta le organizam mai devreme cu o zi pentru ca duminica este Pastile Mortilor. Vom face iesiri la iarba verde in cele trei colegii din municipiu, cu mici, bere si muzica", a declarat Geanina Pistru, secretar general al PDL Arad si viceprimar al municipiului. Pistru a precizat ca la fiecare dintre cele trei petreceri vor participa parlamentari alesi in cele trei colegii, respectiv deputatul Lucian Rivis Tipei, deputatul Claudia Boghicevici si deputatul Adrian Nitu, scrie Gandul.

Toader Paleologu: "Poate sunt candid, dar nu sunt fraier". Chiar si fara mari sperante de succes in alegerile din PDL de la mijlocul lui mai, Toader Paleologu nu se grabeste sa anunte de pe acum daca in turul doi ii va da voturile lui Emil Boc sau lui Vasile Blaga. "Poate sunt candid, dar nu sunt fraier. Ar fi o greseala politica sa dezvalui acest lucru acum. Vreau sa vad cum vor evolua discutiile in partid, cum se vor pozitiona colegii fata de propunerile mele. Ii voi aviza in functie de rezultatul meu si de rezultatul lor. Daca am un procentaj neglijabil, ar fi ridicol sa mai dau recomandari. Daca am un procentaj consistent, e cu totul altceva", a declarat astazi Paleologu. Optimismul nu-l paraseste insa. "Cel care nu are nimic de pierdut are totul de castigat. In plus, incerc sa detensionez atmosfera, nu cu foarte mult succes, din pacate, dar voi incerca in continuare sa calmez spiritele, sa nu atac pe nimeni. Sper sa pot fi un liant, o a treia forta fara de care sa nu se poata in continuare", a spus el, citat de EVZ.

Anastase: "Apreciez ca domnul Ponta se apuca de munca" macar de 1 Mai. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat, vineri, comentand afirmatiile liderului PSD Victor Ponta despre actiunile de ecologizare pe care social-democratii le vor face de 1 Mai, ca apreciaza faptul ca acesta se apuca de munca si spera sa o faca macar o zi pe an. "Eu apreciez faptul ca domnul Ponta se apuca de munca. Sa speram ca o face chiar si macar o singura zi pe an, de 1 Mai", a spus deputata PDL. Anastase a precizat ca isi va petrece ziua de 1 Mai in comuna Scorteni, din judetul Prahova, unde vor avea loc alegeri partiale. "Sunt alegeri partiale in Prahova, in comuna Scorteni. Voi fi alaturi de colegii mei care trec printr-o competitie electorala si probabil voi sta la Scorteni toata ziua de 1 Mai", a spus Anastase. Ea a mai spus ca nu si-a facut planuri pentru familie, prieteni si apropiati pentru ziua de 1 Mai, scrie Romania Libera.

Ion Iliescu crede in posibilitatea unor alegeri anticipate. Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD, a declarat ca suspendarea presedintelui Traian Basescu este un obiectiv greu de atins de catre actualul Parlament, insa nu exclude posibilitatea aparitiei "unor surprize" din partea unor parlamentari din arcul puterii care sa duca la alegeri anticipate. Ion Iliescu crede ca in formula actuala Parlamentul nu are posibilitatea sa-l suspende pe presedinte, asa cum a facut-o in 2007, dar a subliniat faptul ca situatia sociala a populatiei care a indurat masurile de austeritate i-ar putea determina pe parlamentarii puterii sa treaca in tabara Opozitiei. "Sigur ca pot sa apara surprize pe parcurs, dar greu (...). Deci asta ar fi o sansa in plus pentru societate sa se debaraseze mai rapid de actuala guvernare sa poata sa aleaga anticipat", a spus Iliescu, citat de Gandul.

Crin Antonescu a chiulit de la prima actiune de campanie a USL. Desi era anuntata participarea lui Crin Antonescu la actiunea de sprijinire a candidatului USL la primaria Scorteni, presedintele PNL nu a mai ajuns si l-a lasat singur pe Victor Ponta. Copresedintii USL Crin Antonescu si Victor Ponta trebuiau sa participe azi la o actiune de campanie in sprijinul candidatului comun la primaria Scorteni din judetul Prahova. La final, la ora 13.30 dupa cum anuntase si Biroul de Presa al PSD inca de joi, cei doi urmau sa sustina o conferinta de presa comuna in orasul Ploiesti. Crin Antonescu nu a mai ajuns nici la actiunea de campanie, nici la conferinta de presa. A fost doar Victor Ponta, prsedintele PSD, scrie EVZ.