Ce spun trimisii Tinutului Secuiesc in Parlament despre superjudetele lui Boc. "Hai sa zicem 9, nu 8, sa gasim o solutie si pentru solicitarea UDMR". Inainte sa vada pe masa proiectul de reorganizare administrativa promis de Emil Boc, parlamentarii UDMR de Harghita, Covasna si Mures au pareri impartite cand vine vorba de marja de negociere a Uniunii in privinta gruparii celor trei judete intr-o singura regiune, cea a Tinutului Secuiesc. "Daca exista vointa politica, partenerii de Coalitie se pot aseza la masa si sa gaseasca un compromis inteligent. (...) Hai sa zicem noua judete, nu opt si sa gasim o solutie pentru solicitarile noastre. Consider ca dupa 21 de ani am scapat de aceasta povara ceausista ca noi reprezentam un pericol", a declarat pentru gandul deputatul UDMR de Harghita Antal Istvan. El a adaugat ca varianta impusa public de democrat-liberali este de neacceptat, greseala care se face fiind ca a ramas inca perceptia ca reprezentantii Uniunii sunt considerati parteneri "numai ca sa dam din cap". Integral in Gandul.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Gyorgy Frunda: PDL practica santajul. Pretentiile democrat-liberalilor privind impartirea teritoriului Romaniei in opt megajudete, pentru care Guvernul si-ar putea asuma raspunderea, produc valuri de nemultumire in tabara UDMR. Liderii Uniunii resping vehement atat ideea privind cele opt regiuni, insistand pentru 16, cat si posibilitatea ca Guvernul sa-si asume raspunderea "la pachet" pe proiectul privind reorganizarea si pe statutul minoritatilor, idee sustinuta de unii democrat-liberali. "Nu poti discuta la pachet cele doua proiecte. Este un santaj pe care PDL il practica, asa cum a facut-o si cu alte ocazii, scrie Adevarul.

Udrea: "Baieti, de ce va e frica nu scapati!" Elena Udrea ii sfatuieste pe "barbatii politici din Bucuresti ai USL" sa nu-si frece mainile de bucurie ca PDL a renuntat la Legea Capitalei odata cu referendumul. "Baieti, de ce va e frica nu scapati!", este mesajul imprumutat de la Traian Basescu si pe care sefa PDL Bucuresti il transmite, la randul sau, de pe blog, adversarilor politici. "Niste primari de sector isi frecau manutele de bucurie ca isi pastreaza feudele, altii se gandeau la copaceii pe care ii vor planta in perioada imediat urmatoare", comenteaza Udrea. Ea precizeaza ca referendumul ar fi fost inutil in conditiile in care in procesul de reoganizare administrativa este afectata si Capitala, scrie Gandul.

"Simplificare" a la USL = dublarea structurilor. La o privire rapida, s-ar putea crede ca varianta USL de regionalizare este asemanatoare celei sustinute de PDL, care ar trebui sa intre astazi in dezbaterea coalitiei. In fapt insa, exista mai multe deosebiri esentiale, atat ca interval in care sa se produca schimbarea, cat si ca efecte. La capitolul asemanari intre proiecte, se inscriu: impartirea tarii in opt (judete la PDL, regiuni la USL) si reducerea numarului de prefecti, de la 41 (cati sunt acum) la 8. Dincolo de acestea, apar diferentele si semnele de intrebare, scrie Romania Libera.

Ce n-a vazut Traian Igas la Luxemburg. Consiliul pentru Afaceri Interne (JAI) din 9 iunie a pus Romania in fata faptului implinit: chiar daca nu in mod oficial, Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) este legat acum direct de procesul de aderare a Romaniei la Spatiul Schengen. Reprezentantii Olandei, Frantei si Germaniei au spus raspicat la ultimul Consiliu JAI care a avut loc saptamana trecuta la Luxemburg, ca fara doua rapoarte bune pe justitie, Romania nu intra in Schengen. "Nu discutam despre aderarea Romaniei la Schengen pana nu vedem raportul pe justitie din vara", au sustinut reprezentantii Frantei si Germaniei. Integral in Adevarul.

Cristian Preda ironizeaza diavolul vazut de Aura Vasile. Europarlamentarul PDL Cristian Preda a afirmat ca votul uninominal a imbunatatit calitatea alesilor si a dat exemplul deputatatilor PSD Aura Vasile si Oana Mizil. A fost o replica ironica data celor doua social-democrate. Aura Vasile afirmase ca "cei de la putere au o legatura puternica cu diavolul" iar Oana Mizil vorbise despre descendenta ei din Stefan cel Mare. "In Bucuresti, PSD a avut la alegerile din 2008 doi deputati care au obtinut 50% plus 1, adica au fost sustinuti de un numar semnificativ de cetateni. Este vorba despre Oana Mizil si Aura Vasile. Prima mi-a atras atentia acum cateva saptamani, cand a dezvaluit publicului ca se trage din Stefan cel Mare, prin tatal sau, care fusese cunoscut pana atunci ca un important demnitar comunist. Aura Vasile a avut o alta revelatie, si anume ca pedelistii au "o legatura puternica" mai speciala, si anume cu diavolul. Iluminarea deputatei s-a petrecut ieri. Din aceste doua exemple, rezulta in mod clar ca trecerea la uninominal a produs o semnificativa imbunatatire a calitatii reprezentantilor", a scris Cristian Preda pe blog, potrivit EVZ.

Pasat si-a amintit cate terenuri are. Deputatul detine 27 de terenuri, din care cinci nu apareau in declaratia de avere din 2010, desi au fost cumparate intre 2004 si 2006. Dan Pasat explica "misterul" celor cinci terenuri dand vina pe neatentia secretarei. El spune ca acestea au o valoare nesemnificativa, fiind vorba de suprafete mici. Terenurile pe care deputatul le detine in diverse localitati din judetul Giurgiu insumeaza in jur de 520 de hectare, potrivit declaratiei sale de avere. In documentul depus in 2010, Pasat avea doar 18 terenuri, dar este interesant ca toate figurau ca fiind achizitionate intre 2007 si 2009. In schimb, in declaratia de avere de anul acesta, Pasat are cinci terenuri cumparate inainte de 2007, care nu apareau in evidenta de anul trecut. Trei dintre terenuri sunt in comuna Ogrezeni: unul are o suprafata de 10,6 hectare si a fost obtinut in 2006, un teren de 0,07 hectare achizitionat in 2004 si altul de 0,04 hectare, cumparat in 2005. In 2006, Pasat a cumparat un teren de 2,9 hectare in Bucsani si unul de 1,16 hectare in Gradinari. Integral in Adevarul.

Cu cat s-au imbogatit politicienii. Parlamentarii si alesii locali au inceput sa-si actualizeze declaratiile de avere, inainte de termenul-limita de 15 iunie. Majoritatea declaratiilor depuse deja arata ca politicienii o duc mai bine decat anul trecut. Senatorul PSD Alexandru Mazare, fratele primarului din Constanta, si-a cumparat un apartament de 120 de metri patrati in municipiu si a dat imprumuri de 280.000 de euro. Din acesti bani, 80.000 de euro au fost imprumutati unui alt frate, Mihai Mazare, iar 200.000 de euro au fost dati unei firme a familiei, SC APV Media SA, scrie Romania Libera.