Egipt: Procesul lui Hosni Mubarak continua cu audierea martorilor. Procesul fostului presedinte egiptean Hosni Mubarak, inceput in luna august, intra intr-o noua faza luni, cand se va incerca stabilirea responsabilitatii asupra deschiderii focului impotriva protestatatilor. De aceasta data procesul nu se mai transmite in direct pe canalele media, decizie luata de presedintele Curtii. Luni vor fi audiati patru martori intre care si responsabilul cu comunicatiile din cadrul fortelor de securitate. Curtea va incerca sa afle daca ordinul de impuscare a demonstrantilor a venit numai de la ministrul de interne sau a fost implicat si Mubarak. In timpul revoltelor au murit aproape 850 de oameni. Daca responsabilitatea uciderii va fi stabilita de tribunal vinovatii pot primi pedeapsa capitala, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Cuba nu recunoaste Consiliul National de Tranzitie din Libia si intrerupe legaturile diplomatice. Cuba a anuntat retragerea misiunii sale diplomatice din Libia, refuzand sa recunoasca legitimitatea Consiliului National de Tranzitie. Ministrul de Externe cubanez a declarat ca tara sa nu recunoaste nicio autoritate de tranzitie, ci numai un guvern creat in conformitate cu legile tarii fara interventii din strainatate. Totodata, Cuba a acuzat NATO de uciderea a mii de civili in timpul loviturilor aeriene din Libia si de incalcarea rezoltiilor ONU si aprovizionarea cu arme a rebelilor. Autoritatile de la Havana au cerut NATO sa inceteze imediat operatiunile militare din Libia si sa dea poporului libian dreptul la independenta, autodeternimare si suveranitate asupra resurselor sale naturale. In prezent, rebelii reprezentati de Consiliului National de Tranzitie afirma ca au preluat controlul a 95% din teritoriul libian. Peste 60 de tari au recunoscut deja legitimitatea Consiliului, anunta Ria Novosti.

Atac asupra unui convoi logistic al NATO in Afganistan. Doi gardieni angajati ai unei companii de securitate afgane care insoteau un convoi destinat NATO in Kandahar au fost ucisi duminica intr-un atentat sinucigas cu bomba. Alti 21 de gardieni care pazeau incarcatura au fost raniti in explozie. Masina capcana era plasata in apropierea firmei de securitate unde se afla incarcatura cu echipamente logistice destinate NATO. Desi atentatele sinucigase cu bomba sunt armele favorite ale talibanilor, acestia nu au facut inca niciun comentariu asupra atentatului, informeaza AFP.

Partidul Angelei Merkel pierde alegerile in statul ei de origine. Crestin democratii a inregistrat potrivit estimarilor doar 24% din sufragii in statul Mecklenburg-Western Pomerania unde in anul 2006 obtinuse 28.8%. Potrivit estimarilor, castigatori ar iesi social democratii care si-ar fi adjudecat 37% din totalul voturilor. Alegerile regionale sunt un test important in vederea alegerilor generale din 2013. In prezent coalitia de guvernare este formata din crestin-democarti si Partidul Democrat Liber, in timp ce social democratii se afla in opozitie. Dupa sondajele actuale, PDL a reusit sa obtina doar 3% din voturi ceea ce il situeaza in afara Parlamentului (pragul de acces este de 5%). Sustinatorii PSD sarbatoresc victoria alegerilor din Mecklenburg-Western Pomerania. Victoriosi sunt si cei din partidul de stanga Linke care ar fi obtinut 17 procente si Verzii cu 8,5% - ambele partide nu trecusera pana acum de pragul de 5%. NPD-ul a avut o scadere de la 7.3% in 2006 la doar 5,5%, totusi ramane in Parlament, scrie BBC.

Presedintele rus Medvedev anunta proiecte fara precedent pentru dezvoltarea Moscovei. Cu ocazia aniversarii a 864 de ani de la intemeierea Moscovei, presedintele rus Dmitri Medvedev a anuntat ca se afla in curs de desfasurare proiecte fara precedent care vor atrage numerosi turisti si investitori in capitala Rusiei. Analistii sunt insa rezervati in legatura cu planurile marete ale presedintelui, care vor fi dificil de realizat din cauza coruptiei, birocratiei si aglomeratiei cu care se confrunta momentan capitala. Aniversarea a cuprins numeroase festivitati, concerte si focuri de artificii dedicate celor peste 10,5 milioane de locuitori ai orasului. Intre atractii s-a numarat si escalada facuta de Alain Robert poreclit "Spiderman", care s-a catarat pe cladirea Universitatii Lomonosov, una din cele mai inalte din oras. Duminica seara festivitatile s-au incheiat cu un show produs de David Atkins, celebru pentru spectacolele sale, cel mai faimos fiind in cadrul Jocurilor Olimpice de iarna de la Vancouver din 2010, anunta AFP.

Prostituatele din Bonn, Germania, vor plati taxe pentru fiecare noapte de "lucru". Autoritatile din Bonn au decis ca prostituatele trebuie sa plateasca o taxa de sase euro pentru fiecare noapte in care "lucreaza". Permisul de obtine de la un automat care incaseaza si emite tichete, amplasat in zonele frecventate de prostiuate. Initial s-a incercat introducrea unei "taxe pentru sex", dar aceasta era dificil de colectat de la fetele care nu lucrau constant in cadrul bordelurilor. Totodata, formularele erau greu de completat pentru prostituatele care nu inteleg bine limba germana. Permisul le asigura prostituatelor dreptul de a "lucra" pe strada intre orele 20:15 si 6:00, iar daca nu isi cumpara permis risca avertismente la prima abatere, apoi interzicerea frecventarii zonei. Prostitutia este legala in Germenia din anul 2002. Asociatiile lucratorilor din industria sexului protesteaza impotriva permiselor, cerand dreapturi egale cu angajatii din alte domenii, informeaza Fox News.

Taifunul Talas a provocat moartea a 17 persoane in Japonia. Taifunul Talas a provocat moartea a cel putin 20 de persoane si disparitia a peste 50 in vestul Japoniei, afectat de ploi abundente si rafale violente de vant, au anuntat duminica presa si autoritatile, citate de AFP. Talas, care a ajuns in Japonia sambata, inregistra rafale de vant de peste 100 de kilometri pe ora, provocand ploi puternice care au dus la iesirea din matca a unor rauri si au provocat alunecari de teren in insula Shikoku si in vestul Honshu. Guvernul a infiintat echipe de urgenta pe masura ce bilantul taifunului, unul dintre cele mai violente din ultimii ani, creste. Mii de persoane sunt izolate, iar starea drumurilor ingreuneaza sosirea echipelor de interventie., citeaza Mediafax. Potrivit agentiei de presa Kyodo, cel putin 20 de persoane au fost ucise, peste 50 sunt date disparute si 3.600 sunt izolate din cauza alunecarilor de teren sau prabusirii podurilor. Agentia Jiji Press mentioneaza de asemenea moartea a 20 de persoane. Postul public de televiziune NHK a prezentat anterior un bilant de 17 morti, 43 de disparuti si 98 de raniti. Aproximativ 30.000 de persoane au fost evacuate in vestul Japoniei, potrivit agentiei de gestionare a incendiilor si catastrofelor.