In mijlocul puscasilor marini de la Kogalniceanu. Pe un camp din Babadag, puscasii marini exerseaza pentru razboi: trag focuri dupa focuri. Vreo 200 de americani rezervisti inrolati in US Marines se antreneaza, din luna aprilie, in baza militara de la Mihail Kogalniceanu din judetul Constanta. Cand se intorc acasa, revin la meseriile lor si asteapta fiecare o alta misiune internationala. Cei care au venit in Romania, acum cateva luni, au mai bifat, de-a lungul timpului, misiuni grele in Irak sau Afganistan. La Mihail Kogalniceanu i-au invatat pe militarii romani, georgieni sau ucraineni cam care e tehnica lor in interventiile in forta. In mijlocul unui camp din Babadag, judetul Tulcea, peste care vantul suiera a pustiu, americanii si-au facut o baza de antrenament inconjurata de un gard de sarma ghimpata si pazita de un caine schiop, pe care l-au gasit aproape mort cand au venit acolo. L-au pus pe picioare si acum se gudura printre bocancii lor, dupa o imbucatura de mancare. E rege. Primeste oricat si oricand. E nevoie doar sa dea un pic din coada, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Primarul Sorin Oprescu spune ca diametrala nord-sud a Capitalei va arata ca "pisul boului". Diametrala nord-sud va arata, in zona Buzesti-Vasile Parvan, ca "pisul boului". Caracterizarea ii apartine primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu si a fost facuta in cadrul unei emisiuni a postului RTV. In opinia sa, actuala forma a aparut in urma medierilor purtate de ministrul Elena Udrea intre primarul general si reprezentantii societatii civile care cereau protejarea Halei Matache si a cladirilor monument istoric. Astfel, noul traseu va ocoli Hala Matache. "E o vorba, cateodata, cand omul vine beat acasa, se spune ca merge ca pisul boului. Datorita gandirii adancii a nu stiu carui ONG o sa pun o pancarta cu: 'Cetateni, ocoliti usor pe stanga'. Eu inca imi fac probleme ca proiectul tehnic pentru acest nou proiect nu este gata". Proiectul initial al diametralei nord-sud prevedea fie demolarea Halei Matche si reconstructia ei pe un alt amplasament, fie mutarea ei cativa zeci de metri mai in spate. In urma protestelor organizate, inclusiv la Bruxelles, de catre 30 de ONG -uri membre ale Platformei pentru Bucuresti, conflictul a fost mediat de ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea. In urma medierii, a rezultat un nou proiect care prevede ca soseua sa treca pe langa Hala Matache, ceea ce va face sa dispara sensul giratoriu dintre strazile Berzei, Mircea Vulcanescu si Gara de Nord, iar cinematograful Feroviar va trebui reconstruit, anunta Gandul.

Mari erori judiciare. Vinovati fara vina. Romania a fost zguduita de-a lungul timpului de greseli colosale ale unor magistrati care au aruncat dupa gratii oameni nevinovati si nu au fost niciodata trasi la raspundere. Incatusati si aruncati dupa gratii pentru crime comise cu sadism. Judecati si condamnati la ani grei de inchisoare, in final - eliberati. Verdictul: eroare judiciara, o notiune care in Romania aproape ca-si gaseste locul doar in dictionarele de specialitate. In Franta, o eroare judiciara a dus la reformarea sistemului. In Romania, victimele erorilor din Justitie n-au primit nici macar o scuza. In tara noastra, meseria de magistrat se numara printre putinele in care nimeni nu plateste erorile dovedite. Marturie in acest sens stau statisticile din 2004 (cand au fost reglementate erorile judiciare) pana in prezent: statul nu a facut nicio actiune in regres impotriva celor care au aruncat nevinovati in ghearele unei justitii care s-a dovedit a fi nedreapta, informeaza Adevarul.

Cernavoda-Medgidia, inca o autostrada castigata de pe locul 6. Italienii au cerut cu 120 milioane lei mai mult decat primul clasat. Ei au mai primit in primavara un alt contract important, fiind clasati pe locul 4 la licitatie. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a descalificat cele mai bune cinci oferte primite pentru construirea tronsonului de autostrada Cernavoda-Medgidia pentru a acorda contractul firmei italiene Astaldi clasate pe locul 6. Potrivit informatiilor de vineri ale mai multor participanti la licitatie, compania a instiintat primii cinci clasati ca ofertele lor au fost respinse si ca oferta castigatoare este a firmei clasate pe locul 6. Succesul italienilor a avut loc in pofida faptului ca oferta lor a fost cu 120 milioane lei (cu 30%) mai scumpa decat cea a primului clasat, grupul spaniol FCC - gigant mondial in domeniul constructiilor cu venituri de 12,7 miliarde euro in 2009. Oficiali ai participantilor la licitatie ne-au declarat ca inca nu au stabilit daca si care vor fi masurile adoptate de ei in cazul acestei arbitrare decizii a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), scrie Romania Libera.

Cum a scapat de cancer milionarul Tantareanu. Cristian Tantareanu are 67 de ani si o avere de aproape 30 de milioane de euro. Aventurier si vesel nonconformist, cel care a construit "Paradisul verde" de la Corbeanca a trait cosmarul de a fi bolnav de cancer. La inceputul anului trecut, afaceristul a fost diagnosticat cu neoplasm sever la colon. Operat in Franta, intr-o clinica de stat din Paris si apoi tratat la Institutul Oncologic de la Fundeni, Cristian Tantareanu a redevenit "cel mai iubit dintre pamanteni" in doar cateva luni. In prezent continua sa traiasca viata la maximum, cu mancare romaneasca, stropita din belsug cu bautura. Poate cu mai multa grija ca inainte, sticlele de whisky fiind inlocuite cu pahare de vin, iar carnatii si fripturile de porc cu supa de fazan si salate fara maioneza. Integral in Vertical News.

Profesorul Pesamosca salveaza vieti si dupa moarte. "Tata Pesi" a dezlegat cazuri cusute cu ata alba, a batut orice scenariu de film cu doctori-eroi si a redat copilaria a 50.000 de micuti. Profesorul Alexandru Pesamosca s-a zbatut in neputinta vazand cum inimile a mii de bebelusi se sting, pentru ca nu are cine si unde sa le repare si a cerut insistent autoritatilor ca in spitalul lui de suflet, "Marie Curie", sa se deschida o sectie de chirurgie cardiovasculara. Sectia este gata, au fost investiti in ea 3,5 milioane de euro si este echipata cu aparatura de ultima generatie peste care s-a depus praful, pentru ca nu se gasesc medici care sa lucreze cu ele. Pentru a indeplini ultima dorinta a medicului, EVZ a lansat o petitie online prin care cerem deblocarea birocratiei si a posturilor. Pana aseara, semnasera pe titia peste 2.000 de persoane. Multi din ei fosti pacienti, care si-l amintesc ca-n prima zi pe "omul acela care exprima bunatate si nu primea decat multumiri", informeaza EVZ.

"Regina" asigurarilor, salariu de 29.000 euro/luna. Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu (58 de ani), este unul dintre cel mai bine platiti angajati din Romania, ocupand functia de conducere a unei institutii finantate masiv de companiile de asigurare, prin taxele platite de acestea. Inca din 2006, de cand a fost investita in aceasta pozitie de Parlament, la propunerea si cu sustinerea PNL, Toncescu isi ascunde veniturile sub sintagma ilegala "conform fisei fiscale". Motivul secretomaniei Angelei Toncescu i-ar face sa se innegreasca de invidie nu doar pe sefii institutii publice din Romania, ci chiar si pe cei mai puternici oameni ai Planetei. Potrivit fiselor fiscale depuse la Administratia Finantelor Publice a Sectorului 3 al Capitalei, Angela Toncescu castiga un salariu net de peste 1,4 milioane de lei (348.245 de euro). Si asta, inca din 2008, primul an in care criza economica si-a aratat coltii. Ea isi aproba singura salariul, fara sa fie nevoita sa dea socoteala nici macar Parlamentului, careia i se subordoneaza. Toncescu si-a marit salariu in 2008, cu 34.000 de euro, pentru ca in 2007 nu a castigat decat 314.000 de euro, adica avea un salariu lunar de "numai" 26.000 de euro pe luna, scrie Adevarul.

Cine ii gireaza pe radicalii maghiari din Romania. Presedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, a devenit, sambata, presedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar, cand a avut loc cel de-al treilea Consiliu National al formatiunii. Kover, care se numara printre fondatorii FIDESZ, partid aflat la guvernare in Ungaria, a declarat, la Targu-Mures, unde a avut loc evenimentul, ca pentru el nu este doar o onoare, dar si o datorie sa accepte noua pozitie care i s-a oferit. El a spus chiar ca nu accepta aceasta functie onorifica in calitate de presedinte al Parlamentului de la Budapesta, nici in cea de presedinte al Consiliului National al FIDESZ, ci ca om public, ca membru al natiunii maghiare. "O accept pentru ca impreuna cu voi, dragi prieteni, cred in continuare ca politica si morala nu pot fi despartite una de cealalta. Va asteapta un an greu, inclusiv politicul maghiar din Transilvania va avea un an greu si un an si mai greu va asteapta pe voi pentru ca puterea mass-media, cea economica si cea politica nu vor fi cu voi", a spus Kover, anunta Romania Libera.