Muammar Gaddafi s-ar ascunde la marginea orasului Sirte. Fostul dictator libian Muammar Gaddafi se ascunde la periferia orasului sau natal, Sirte, a declarat un consilier din cadrul Consiliului National de Tranzitie, citat de RIA Novosti. "Am descoperit ca Gaddafi se afla la cativa kilometri sud de Sirte. Se afla mereu in miscare", a spus Anis Sharif. El a mai declarat ca, probabil, dictatorul incearca sa gaseasca o cale de a se adaposti in Sabha, unul dintre putinele orase libiene controlate de fortele pro Gaddafi. "Moarte, sinucidere sau un proces pentru Gaddafi - este doar o chestiune de timp. I-a mai ramas putin timp la dispozitie", a precizat consilierul. Sambata, presedintele Consiliului National de Tranzitie, Mustafa Abdel Jalil, a oferit fortelor loiale lui Gaddafi un ultimatum de o saptamana pentru a se retrage din Sirte, Sabha si Bani Walid, termen care expira pe 10 septembrie.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Procesul in care Jacques Chirac este acuzat de deturnare de fonduri publice se va tine in lipsa acestuia. Procesul fostului presedinte francez Jacques Chirac, acuzat de "deturnarea fondurilor publice", va avea loc la Paris, insa in lipsa acestuia. Tribunalul a autorizat astazi ca Chirac sa fie reprezentat la proces de avocatii sai din cauza problemelor se sanatate invocate de fostul presedinte, informeaza AFP. "Aspectul personal nu va fi ordonat", a anuntat presedintele presedintele tribunalului din Paris, Dominique Pauthe, dupa prima zi a sedintei. Dezbaterea pe fond va incepe marti dupa-amiaza, a adaugat el. Dominique Pauthe a citat in prealabil raportul medical care i-a fost trimis vineri de Jacques Chirac, care va implini 79 de ani in noiembrie, si unde acesta a invocat "tulburari severe de memorie" si "importante erori de judecata si de rationament". Instanta nu a considerat necesara ordonarea unei expertize medicale. Fiica adoptiva a fostului presedinte francez, Anh Dao Traxel, a declarat ca tatal sau nu a recunoscut-o in luna februarie si ca acesta este un "biet batran bolnav". Chirac, presedintele Frantei intre anii 1995-2007, este acuzat de "deturnarea fondurilor publice" in timpul mandatului de primar al Parisului si risca pana la zece ani de inchisoare. El mai este acuzat ca ar fi organizat un sistem de locuri de munca fictiv, platit din banii contribuabililor parizieni.

Cutremur de 6,5 grade in insula Sumatra. Un seism cu magnitudinea de 6,6 grade s-a produs in nordul insulei indoneziene Sumatra, a anuntat Institutul American de Geofizica, care a raportat initial o magnitudine de 6,5 grade, informeaza AFP. Cutremurul a avut o adancime de 52 de kilometri, iar epicentrul seismului s-a situat la aproximativ 400 de kilometri sud-est de Banda Aceh, oras devastat in 2004 de un puternic cutremur si urmat de tsunami. Numarul victimelor s-a ridicat la peste 220.000 de morti. Pentru moment, autoritatile indoneziene nu au raportat victime.

Japonia: Mai multe zone afectate de cutremurul din 11 martie sunt contaminate cu arsenic. Niveluri ridicate de arsenic, care depasesc limita de siguranta, au fost detectate in nordul regiunii Tohoku din Japonia, in namolul din zonele de coasta lovite de tsunami in urma cutremurului din 11 martie, potrivit The Telegraph. Studiul s-a axat pe studierea probelor de namol din mai multe regiuni de coasta din Iwate, Miyagi si Fukushima, prefecturile cel mai grav afectate in urma tsunamiului din 11 martie. Cel mai ridicat nivel de arsenic s-a descoperit in Kesennuma, o zona din prefectura Miyagi. Potrivit specialistilor de la Universitatea Tohoku, in zona de tarm s-au gasit concentratii de arsenic de 25 de ori mai mari peste limita recomandata. In alte cateva zone din nord-est, s-au descoperit, de asemenea, concentratii de cinci ori mai mari peste nivelul maxim recomandat de autoritati. Se crede ca arsenicul s-a acumulat pe fundul marii in trecut, din cauza minelor de metal care s-au format de-alungul coastei Tohoku. "Scurgerea de arsenic in mare si acumularea pe fundul marii in trecut ar putea fi provocata, aparent, de tsunami", a declarat Noshiyoshi Tsuchiya, profesor de geologie la Universitatea Tohoku. Contaminarea cu arsenic este cea mai recenta dintr-un sir de probleme cu care se confrunta regiunea Tohoku, dupa cutremurul si tsunamiul din 11 martie. Autoritatile japoneze au anuntat ca aproximativ 80% din molozul adus de tsunami in regiune a fost eliminat, iar casele au fost reconstruite.

Peste o tona de cocaina a fost confiscata de autoritatile columbiene. Fortele navale columbiene au confiscat luni 1,1 tone de cocaina in largul portului Buenaventura, la 550 de kilometri vest de capitala Bogota, de pe un vas care se indrepta spre America centrala, anunta AFP. Drogurile, ascunse in 57 de pachete, ar avea o valoare de piata de aproximativ 30 de milioane de dolari. Duminica, alte 600 de kilograme de cocaina urmau sa fie trimise in Statele Unite, insa acestea au fost depistate si confiscate de autoritati.