"Mama FNI" s-a retras la tara si da toata ziua la peste. Ioana Maria Vlas a renuntat la lupta cu Vintu, izolandu-se intr-o comuna de la poalele Fagarasului. N-o mai intereseaza decat cum va fi ziua de maine, daca o sa ploua sau nu. Daca nu e acasa, e la pescuit. Merge si de doua ori pe zi", spune vecina, scurmand cu privirea prin poarta curtii. Se intoarce si fata i se lumineaza. "Uite, v-am zis eu?", arata batrana catre femeia in trening ce se apropie pe ulita cu o undita in mana. E Ioana Maria Vlas, cea mai noua locuitoare a satului Nou Roman. Ca sa ajungi la Nou Roman faci dreapta din drumul ce te poarta de la Sibiu catre Brasov, pe o cale betonata care traverseaza Oltul peste un baraj din apropierea comunei Carta. Pe ulitele cu piatra prafuita ale satului, toata lumea stie sa iti arate casa verde, cu poarta din lemn si stalpi de beton, in care s-a mutat "doamna Vlas". "Casa aceasta este a unei prietene, o foarte talentata pictorita. A mostenit acest domeniu si,de cand am venit aici prima data, m-am indragostit pe loc. Ia priviti ce vad eu in fiecare zi", arata cu vorba rara Ioana Vlas catre linia inalta a Fagarasilor ce rasar in fata portii. In satul in care mersul lucrurilor pare inexistent, Ioana Maria Vlas scrie, citeste si pescuieste, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cine sunt personajele din sceneta "ROMANII SUNT PADUCHIOSI": comentatorul sportiv Thierry Roland a starnit, in 1986, un razboi diplomatic intre Franta si Tunisia. Emisiunea umoristica din Franta, in care romanii erau prezentati drept paduchiosi, nespalati si cersetori, este o parodie a unui show al comentatorilor sportivi Jean-Michel Larque si Thierry Roland, acesta din urma fiind cunoscut pentru remarcile sale acide si uneori xenofobe. Roland, unul dintre cele doua personaje satirizate de marionete, a provocat un incident diplomatic intre Franta si Tunisia, cand in timpul partidei din Mexic 1986, in care Maradona a inscris un gol cu mana, a exclamat: "Cum au putut permite ca un sfert de finala de Cupa Mondiala sa fie arbitrata de catre un tunisian!" Comentariul a provocat atata indignare, incat francezii au trebuit sa-si ceara scuze guvernului tunisian. Cu toate acestea, Roland nu a revenit asupra afirmatiilor. Comentatorul sportiv s-a remarcat in acelasi fel si in timpul campionatului mondial din Coreea de Sud, din 2002. "Nimic nu seamana mai bine cu un coreean decat un alt coreean, mai ales cu unul imbracat in fotbalist, cu atat mai mult cu cat toti sunt bruneti si masoara 1.70", a spus el. Thierry Roland a mai scapat un porumbel in timpul aceleiasi competitii. "Nu este un blond natural", a spus el despre fotbalistul uruguaian de culoare Dario Silva, care avea parul vopsit blond, anunta Gandul.

Jobul anului: 5 milioane de euro de la stat. Un proiect de lege initiat de mai multi senatori propune salarii fabuloase pentru viitorii manageri privati din companiile de stat. Managerul Romgaz ar putea castiga din salariu si bonusuri cinci milioane de euro anual, mai mult decat directorul general al ExxonMobil, cea mai mare companie din lume. In ultimul an, ideea implementarii unui management privat in fruntea societatilor nationale a castigat din ce in ce mai mult teren, dupa ce atat FMI, cat si Banca Mondiala au sugerat ca aceasta este singura modalitate de a eficientiza intreprinderile de stat. Acestea reprezinta o componenta foarte importanta a economiei tarii, intrucat, pe de o parte, este vorba despre companii extrem de valoroase, cu potential enorm de a trage in sus PIB-ul tarii. Spre exemplu, Romgaz se afla pe locul trei in topul celor mai profitabile companii romanesti, cu un castig net de 162 de milioane de euro anul trecut, iar Transgaz, pe pozitia a cincea. La polul opus, tot de stat sunt si cele mai ineficiente societati din tara, cu pierderi si datorii uriase. Este vorba de Compania Nationala a Huilei (CNH), CFR Marfa sau CFR Calatori, informeaza Adevarul.

De ce mizeaza Statele Unite pe Romania. Traian Basescu este asteptat maine la Washington intr-o vizita de lucru in care SUA si Romania vor stabili "un nou nivel al relatiilor politice si de securitate". Pe agenda discutiilor s-ar mai putea adauga Acordul privind scutul anti-racheta, liberalizarea vizelor, evaluarea parteneriatului strategic. Romania a devenit cel mai important partener al Statelor Unite in regiune, dupa ce a acceptat amplasarea unor elemente ale sistemului american de aparare impotriva rachetelor balistice. Bucurestiul joaca doua carti americane in zona: nevoia Washingtonului de a ocoli Rusia pe traseul spre principala axa a secolului 21, asa cum a fost trasata de expertii militari ai marilor puteri: Golful Aden-Golful Persic-Shanghai si nu in ultimul rand intentia nedeclarata a Statelor Unite de a tine sub control Rusia, aceasta tara pe care ministrul german al Apararii a pus-o pe lista "statelor dificile", alaturi de China si India, scrie Romania Libera.

Cimitir militar din Primul Razboi Mondial, intr-o padure. Silvicultorii au descoperit in defileul montan al Vaii Vaserului, in Muntii Maramuresului, un cimitir militar, datand cel mai probabil din perioada Primului Razboi Mondial. Prefectura judetului Maramures va instiinta, saptamana viitoare, ambasadele Austriei si Germania despre existenta cimitirului militar descoperit in zona alpina a judetului. Cimitirul, cred silvicultorii, a fost construit in padure, in memoria militarilor austrieci si germani din Regimentul III Vanatori din Carpati, cazuti in Primul Razboi Mondial. Directorul tehnic al Directiei Silvice Maramures, Ioan Andreica, nascut in zona orasului Viseul de Sus si cunoscand bine aceasta zona, impreuna cu alti oameni de-ai locului stiau despre cimitirul militar de pe Valea Vaserului, dar si despre existenta unui document in limba germana, care mentiona existenta acestuia, undeva in zona cunoscuta sub denumirea Valea Mirajului, anunta Puterea.

Sorin Oprescu se pregateste sa dea "National Arena" de pomana. Sorin Oprescu propune un contract dezastruos de concesionare a noului stadion "National Arena", din care Muncipalitatea nu castiga mare lucru. Desi consilierii au cerut modificarea proiectului, edilul sef al Capitalei a venit de cinci ori in fata lor cu aceleasi hartii. "Daca am fi votat proiectul, Primaria Capitalei nu castiga mare lucru din aceasta concesionare, iar firma care urma sa se ocupe de stadion facea ce vroia ea acolo. Noi am cerut modificarea proiecului si lamuriri de la Directia de Investitii. Nu am primit. Ne-am consultat cu o firma de specialitate si vom face curand amendamente la proiecul propus de primarul general", a explicat viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu. Alesii generali sunt de acord ca "Arena" sa fie administrata privat, insa nu in conditiile propuse de edilul-sef. "Nu se poate sa nu ai nici un cuvant de spus. Vom aproba, cu conditia sa intre din nou in Consiliu, caietul de sarcini si toate conditiile negociate sa fie aprobate de consilierii generali, nu sa dam unuia stadionul, sa faca cu el bani si Municipalitatea sa nu aiba niciun cuvant de spus", a mai spus Raicu, informeaza EVZ.

George Marinescu, prezentatorul Telejurnalului comunist, intr-un interviu de exceptie: "Da, am manipulat". In martie 2010, Adevarul a realizat un interviu de exceptie cu fostul prezentator TVR din regimul comunist, George Marinescu. Identificat de multi ca simbol al regimului, Marinescu, a activat in TVR din 1969 pana in 1990. In ultimele zile fostul prezentator a fost internat la o clinica privata. A murit astazi, la 71 de ani. Dupa evenimentele din decembrie 1989, George Marinescu a fost numit director la televiziunea Guvernului Romaniei, post in care a ramas timp de sapte ani. Anul trecut, la 70 de ani, Marinescu prezenta o emisiune politica la Televiziunea Romania de Maine, a Universitatii "Spiru Haret". George Marinescu a fost odata cel mai cunoscut prezentator de la TVR. In zilele cand se urca la bordul Trabantului sau, nu putine erau femeile care-l petreceau cu privirea pe calea Dorobantilor catre intrarea din strada Ermil Pangratti, scrie Adevarul.

Romanii "sclavi moderni" in oraselul Claudiei Schiffer. Mai multi muncitori romani care lucreaza la constructia unui centru al gigantului Amazon.com in orasul german Rheinberg isi acuza angajatorul, tot roman, ca i-ar fi supus unei forme de "sclavagism modern". Firma de comert online Amazon isi constru-ieste un centru logistic in oraselul Rhein-berg (cunoscut ca locul de nastere al fotomodelului Claudia Schiffer). La aceasta in-ves-titie lucreaza mai multi romani care au intrat insa in conflict cu angajatorul lor, potrivit televiziunii regionale de stat WDR, din landul Renania de Nord Westfalia. Dupa ce a facut plangere la politia locala, Mihai Costache, reprezentantul muncitorilor, l-a contactat pe Bernard Bauguitte, coordonatorul organi-zatiei caritabile a bisericii evanghelice din Rheinberg, cerandu-i ajutorul si acuzandu-si patronul ca pana, in prezent, nu le-a platit decat 50 euro pe saptamana pentru mancare, desi acesta datoreaza fiecaruia dintre ei intre 1.200-1.300 euro, anunta Romania Libera.