Semnarea acordului romano-american privind scutul antiracheta, marti, la Washington de catre secretarul american de Stat Hillary Clinton si ministrul roman de Externe Teodor Baconschi a fost relatata de majoritatea agentiilor de presa internationale, care subliniaza insa reticentele Rusiei, potrivit Mediafax.

"Acordul pe care tocmai l-am semnat va pozitiona Romania ca jucator central in cadrul capacitatilor NATO de a evalua apararea antiracheta", afirma Reuters, care o citeaza pe secretarul american de Stat, Hillary Clinton, adaugand insa ca acordul trebuie ratificat de Senatul american.

Agentia germana DPA subliniaza ca presedintele american Barack Obama l-a felicitat pe omologul sau roman Traian Basescu cu privire la incheierea acestui acord, "care exemplifica angajamentul presedintelui de a consolida NATO si de a asigura aliatii cu capacitatile necesare pentru a face fata amenintarilor secolului XXI".

Secretarul american de Stat si ministrul roman de Externe au semnat acordul la Departamentul de Stat. In baza acestuia, Statele Unite vor amplasa un sistem antiracheta in sudul Romaniei si vor detasa aproximativ 200 de militari in 2015.

Postul de radio RFE/RL atrage atentia asupra criticilor Rusiei fata de acest proiect, subliniind ca Moscova a acceptat sa coopereze la aceasta initiativa dar nu a fost de acord cu implementarea sa, afirminand ca ar trebui sa existe un singur sistem integrat decat doua separate.

Radioul aminteste ca Turcia a anuntat recent ca a incheiat un acord de amplasare a unui radar pe teritoriul sau, in cadrul sistemului de aparare antiracheta al NATO.

Postul iranian de televiziune Press TV, care relateaza, de asemenea, despre acest eveniment, aminteste ca Departamentul de Stat a afirmat ca rachetele din cadrul sistemului, ce urmeaza sa fie instalate in Romania, au trecut cu succes 22 de teste din 27 din 2007.

Agentia chineza Xinhua subliniaza ca in timpul intalnirii cu presa, un oficial american a reiterat ca sistemul nu vizeaza Rusia si nu acopera sistemul de aparare strategica al acesteia.

Voice of America aminteste ca acest acord romano-american face parte din planul Statelor Unite de a instala interceptori in Europa Centrala si de Est pana in 2020, ca parte la un sistem de aparare antiracheta pentru Europa, potrivit Mediafax.