Oprescu s-a sucit: luati-va stadionul si spalati-va pe cap cu el! Gestionarea stadionului "National Arena" pare sa fie o treaba prea grea pentru edilul-sef al Capitalei, Sorin Oprescu. Dupa ce s-a laudat ca le-a dat bucurestenilor cea mai mare arena din tara, primul gospodar al orasului nu stie acum cum sa scape de responsabilitati. Meciul dintre Romania si Franta, cand gazonul s-a transformat "intr-un camp de cartofi", dupa cum scria presa franceza, i-a lipit pe frunte eticheta de "Oprescu- Gazon". Dupa imensul scandal izbucnit, si-a dat seama ca trebuie sa refaca proiectul privind concesionarea stadionului. Edilul s-a razgandit dupa ce a propus de patru ori o forma de concesionare consilierilor generali, iar acestia l-au refuzat de tot atatea ori. "Contractul era de principiu, urmand sa se desfasoare toate fazele legale atribuirii de management, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Ce urmeaza dupa vizita lui Basescu in America. Presedintii Basescu si Obama au batut palma pentru scutul antiracheta si pentru un parteneriat strategic intre Romania si SUA. Vizita la Washington i-a oferit lui Traian Basescu o baie de multime si o intrevedere de o jumatate de ora cu liderul de la Casa Alba. Primul castig: securitatea. Presedintele Traian Basescu a subliniat, ieri, la intoarcerea din SUA, ca Acordul pentru scutul american pe teritoriul Romaniei este primul document juridic care mentioneaza parteneriatul strategic dintre Romania si SUA. Acordul semnat la Washington de ministrul de Externe, Teodor Baconschi, si secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, "face ca, odata transpus in practica, nivelul de securitate al Romaniei sa fie cel mai inalt din toata istoria vietii ei", a explicat seful statului, adaugand ca scutul de la Deveselu creste si gradul de securitate pentru SUA si pentru tarile europene. Integral in Adevarul.

Cum ajunge un profesor care a luat nota 1 la un examen national sa predea la liceu. Un absolvent de studii superioare care a picat la concursurile de titularizare si suplinire la specializarea pentru care s-a pregatit ani de zile in facultate poate deveni dascal la alte discipline. Legea educatiei permite aceasta aberatie. Ileana Racaru, licentiata a Universitatii "Spiru Haret", a obtinut la concursul de suplinitori calificati organizat luna trecuta de Ministerul Educatiei nota 1,1 la geografie. Cand un absolvent de studii superioare capata un asemenea calificativ, te-ai astepta ca respectiva persoana sa nu ajunga vreodata sa stea la catedra in fata unor copii. Ileana Racaru, in schimb, preda acum la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din judetul Giurgiu, ca suplinitor necalificat. Potrivit legii, suplinitorul necalificat este acela care nu obtine nota de trecere la specializarea sa, dar poate preda oricare alta materie, relateaza Romania Libera.

Ceausescu, retrogradat la Congresul I al PMR. In perioada 21-23 februarie 1948, la Ateneul Roman din Bucuresti s-a desfasurat Congresul de unificare al Partidului Comunist Roman cu Partidul Social-Democrat (gruparea Radaceanu-Voitec). Evenimentul a insemnat un pas inapoi in cariera lui Nicolae Ceausescu. In ziua a treia a Congresului, cand s-au ales "organele conducatoare", numele sau a figurat pe lista membrilor supleanti ai Comitetului Central. Pana atunci fusese membru "plin" al CC, functie in care a fost desemnat la Conferinta PCR din octombrie 1945. Cu ocazia Congresului din 1948 s-a mai inregistrat un mic incident. Ceausescu a fost ales cu "marea majoritate" a voturilor, si nu cu "unanimitate", asemenea liderilor importanti ai Partidului, informeaza Adevarul.

De 17 ani, Romania incearca recuperarea a 60 milioane dolari din Libia. Ministerul Finantelor: "Cautam o modalitate de reluare a discutiilor". Ce suma spune Becali ca are de primit. Statul roman incearca de 17 ani, fara succes pana acum, sa recupereze o datorie de peste 60 de milioane de dolari de la Libia. Concret este vorba despre 45,5 milioane dolari, la care se adauga alte 23 milioane dinari libieni ( circa 18 milioane dolari americani), sume la care se adauga penalitati. Creanta dateaza de dinainte de 1990 si provine din exporturi de arme, dar si din lucrari de constructii - scoli, blocuri, spitale - realizate in Libia de catre firme din Romania. Pentru recuperarea datoriei a fost constituita, inca din 1994, o comisie formata din reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri - Departamentul de Comert Exterior si Ministerul Administratiei si Internelor. Integral in Gandul.

Cum ajunge o mica piesa romaneasca pe marele Airbus. Un dispozitiv proiectat pentru a reduce zgomotul emis de avioane la decolare si aterizare a fost realizat de un cercetator roman. Piesa va fi folosita de generatia viitoare de avioane de pasageri. Pana in 2020, companiile de aviatie civila vor trebui sa gaseasca solutii pentru a reduce nivelul zgomotului emis de avioane, in special la decolare si aterizare. Este un obiectiv al Comisiei Europene, cum este si diminuarea cantitatii de combustibil folosit de avioane. Asa ca giganti ca Airbus, Rolls Royce, DLR, Dassault sau Bombardier au acordat sume generoase celor care produc piese menite sa face avioanele mai silentioase si mai economice, relateaza EVZ.

TNB se imbogateste cu trei sali si cu o integrala Caragiale. Directorul Ion Caramitru a dat ieri presei "raportul" cu privire la stadiul lucrarilor ce se realizeaza la cladirea Nationalului bucurestean. "Vrem sa revenim la vechea infatisare a cladirii, la faimoasa palarie a lui Caragiale care nu i-a placut lui Ceausescu, indepartand astfel si pericolul daramarii teatrului la un cutremur de peste 6 grade pe scara Richter." Lucrarile - incepute in aprilie - au pornit cu inlaturarea carcasei de beton cu care era acoperit teatrul, carcasa de peste 1.000 de tone, ce era ridicata practic peste parcarea subterana din centrul Capitalei. "Va dati seama pe ce butoi cu pulbere am stat, cand toata constructia aia uriasa, fatada aia construita la plesneala, statea in realitate pe un hau. Orice cutremur ne-ar fi distrus", a comentat Caramitru, dupa cum scrie Romania Libera.

Dinu Patriciu: Exista interese pentru a transforma teritoriile mai putin dezvoltate ale UE in teritorii de ocupatie. Omul de afaceri Dinu Patriciu si-a manifestat dezacordul fata de ideea unei fiscalitati comune la nivelul Uniunii Europene, argumentand ca Romania trebuie sa fie lasata sa creasca pentru a ajunge la nivelul celorlalte state membre UE. "La inceputuri, Uniunea Europeana era conceputa ca o Europa a libertatii, nu ca pe o Europa imperiala, o Europa care se integreaza economic pana la a avea moneda comuna si mai ales fiscalitate comuna. Fiscalitatea comuna ar fi o povara pentru tarile care nu sunt asa dezvoltate in Europa, anunta Adevarul.

Jackie Kennedy, dezvaluiri-soc despre viata la Casa Alba. In SUA au inceput sa fie difuzate inregistrarile secrete ale lui Jacqueline Kennedy, sotia presedintelui asasinat la Dallas, John F. Kennedy, si a aparut cartea "Bobby si Jackie, o pasiune secreta". Ambele surse aduc dezvaluiri-soc despre cea mai celebra familie americana, clanul Kennedy. Jacqueline Kennedy nu a lasat nici o autobiografie, nici memorii. Chiar daca imaginea ei a facut inconjurul lumii, ea a vorbit foarte putin si in inregistrarile audio inedite care dateaza din 1964 se dezvaluie o Jackie secreta, departe de cea imortalizata pe copertile revistelor. Ieri, in SUA a aparut lucrarea "Cu John F. Kennedy, convorbiri inedite cu Arthur M. Schlesinger", semnata Jacqueline Kennedy. Integral in Romania Libera.

Primul interviu cu Nicu Ceausescu: "Ultima data am vorbit cu taica-meu pe 9 decembrie 1989". Interviul cu Nicu Ceausescu difuzat de Realitatea nu este singurul. Am descoperit in ziarul Libertatea un amplu dialog cu baiatul dictatorului, in Penitenciarul Jilava, anuntat in ziua de 3 martie 1991 si publicat in serial saptamana urmatoare. Desi nu este telelevizat, el a aparut cu multe zile inaintea celui dat de Realitatea. Prin amabilitatea autorilor, Gabriela Stanciu si Gabriel Miron si a Trustului Ringier. Integral in EVZ.