Ce prevede acordul privind amplasarea scutului la Deveselu: Angajamentul ferm al SUA de a apara teritoriul Romaniei prin intermediul sistemului antiracheta contra unui atac efectiv

48 de ore pe HotNewsFoto: Colaj foto

Textul consacra garantii ample de securitate pentru Romania, in contextul oferit de NATO si Tratatul sau fondator din 1949, respectiv in conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral, prin specificarea expresa a angajamentului ferm al SUA de a apara teritoriul Romaniei, prin intermediul sistemului antiracheta, atat contra riscurilor reprezentate de proliferarea rachetelor balistice, cat si contra unui atac efectiv.

Basescu: Mi-am luat toate masurile pentru ca vizita in SUA sa nu fie distrusa acasa de analisti. Obama mi-a cerut ca Justitia sa functioneze

Presedintele Basescu a declarat, marti, la intalnirea cu reprezentantii comunitatii romanesti din SUA, ca vizita sa la Washington a fost "un lucru bun, bine securizat, pentru a nu fi distrus mediatic", mentionand ca si-a luat "toate masurile pentru ca vizita sa nu fie distrusa acasa de analisti".

INFOGRAFIC Q&A Scutul antiracheta: cum functioneaza, unde va fi amplasat si care sunt costurile

Romania semneaza marti la Washington, prin ministrul de externe Teodor Baconschi, acordul privind gazduirea pe teritoriul tarii noastre, la baza militara de la Deveselu (judetul Olt) a componentelor terestre ale scutului american antiracheta amplasat in Europa. Participarea Romaniei presupune amplasarea de interceptori terestri si a unui sistem radar destinat dirijarii acestora, urmand ca baza de la Deveselul sa devina operationala in 2015.

Cum s-a intalnit Obama cu Basescu in Casa Alba si ce au discutat cei doi presedinti timp de 25 de minute

Scenariul intalnirii Basescu - Obama, tinuta secreta pana in ultimul moment de Administratia Prezidentiala, a fost "devoalat" intr-un comunicat al Casei Albe, care puncteaza si subiectele discutate de cei doi sefi de stat. Presedintele SUA, Barack Obama, s-a alaturat intalnirii aflate in programul oficial dintre Traian Basescu si vicepresedintele SUA, Joe Biden.

INTERVIU Lazar Comanescu, ambasadorul Romaniei in Germania, despre acuzatia ca face presiuni asupra justitiei: "Cred ca, din toata aceasta istorioara, fiecare a inteles despre ce este vorba. A bon entendeur, salut"

Patru magistrati de la Tribunalul Brasov au solicitat interventia CSM, reclamand ca au primit o scrisoare de la Ambasada Romaniei la Berlin pentru a interveni in cazul unei cetatean german, care avea de rezolvat un dosar civil in Brasov. Consiliul Superior al Magistraturii a decis, marti, ca Lazar Comanescu s-a imixtionat in activitatea unei puteri a statului, punand presiune pe magistrati, si va cere MAE sa inceteze astfel de practici daunatoare.

​INTERVIU (I) Daniel Funeriu: Acesta este momentul adevarului in mediul universitar. Sunt convins ca universitatile vor trece dincolo de discutii de persoane, de mize marunte

Echipe de experti straini vor efectua primele vizite in universitatile din Romania la inceputul lui 2012. Aceasta este a doua etapa din cadrul clasificarii universitatilor. "Nu mai suntem in epoca in care un oras din Romania intra in competitie cu un alt oras. Suntem intr-o competitie globala nemiloasa", a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

Gazele de sist, pe agenda discutiilor americano-romane. Ce potential are Romania si ce companii americane au cerut licenta de extragere

Un punct extrem de important pe agenda discutiilor americano-romane de marti l-a reprezentat si "gazul de sist", domeniul in care SUA este lider, iar gigantii americani ca Chevron sunt deja prezenti in tara noastra pentru exploatare.

Sydney Freedberg Jr., ziarist american: Daca Al-Qaeda ar mai fi intreprins un atac in lunile imediat urmatoare atentatelor din septembrie 2001, Statele Unite s-ar fi prabusit

"Daca Al-Qaeda ar fi intreprins un atac in lunile imediat urmatoare 9/11, in afara New Yorkului sau a capitalei Washington, chiar si un atentat cu o bomba improvizata intr-o parcare, intreaga tara s-ar fi prabusit", a declarat Sydney J. Freedberg Jr., ziarist de investigatii si fondatorul paginii www.LearningFromVeterans.com.

Declaratia privind Parteneriatul Strategic SUA - Romania: textul integral si o paralela cu actul similar dintre SUA - Polonia

"Declaratia comuna privind Parteneriatul Strategic pentru Sec. XXI intre SUA si Romania" adoptata marti, 13 septembrie la Washington, de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, si presedintele SUA, Barack Obama, mentioneaza ca presedintele Obama isi asuma sustinerea modificarii legii pentru acordarea vizelor (pentru cetatenii romani - n.red.).

Doi ministri vorbesc despre un nou centru IBM cu pana la 3000 de angajati in Romania/ IBM Romania: Nu dispunem de detalii privind un proiect de anvergura in perioada urmatoare

Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, si cel al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, au facut in ultimele zile declaratii privind intentia si chiar decizia IBM de a infiinta un centru cu pana la 3000 de angajati in Romania in perioada urmatoare. Initial, ministrul Vreme a declarat luni pentru Mediafax ca "Romania este pe lista tarilor in care IBM ar putea infiinta un centru cu pana la 3.000 de angajati".