Prizonierii Dunarii. Vara prinsi intre nisipuri, iarna in strunga gheturilor. 220 de nave astepta, trase la mal, de la Severin pana la revarsare. N-a mai plouat de trei luni, suficient, in bazinul hidrografic al fluviului. Barbatul cu parul carunt si ars de soare se uita cu ciuda la apa ce clipoceste sub copastia navei. Trage puternic din chistocul de tigara si-l expediaza cu varful degetelor la fix cat sa sperie un pasaroi iesit la pescuit pe langa vaporul sau. De aproape doua saptamani, comandantul Ivan Pavlov a tras, la propriu, pe dreapta si a acostat la kilometrul 373 al Dunarii. Mai in amonte si-a lasat in ancora convoiul de barje pe care trebuie sa-l duca pana intr-un port bulgaresc, vizavi de Zimnicea, relateaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Ceausestii, boierii de dupa colectivizare. La colectivizare, protejati de ruda sus-pusa de la Bucuresti care avea sa ajunga presedintele Romaniei, tatal si fratele lui Nicolae Ceausescu s-au facut stapani peste comuna. Conform arhivelor, Andruta si Nicolae-Andruta Ceausescu au furat din proprietatile confiscate celor avuti. Zestrea Linei, sora lui Ceausescu, s-a dat din bunuri nationalizate. In timp ce, la Bucuresti, proaspat generalul Nicolae Ceausescu, adjunct al ministrului Apararii Nationale, avansa in ierarhia de partid si de stat, in comuna de bastina Scornicesti, rudele sale instaurau, in stil propriu, "noul regim". Potrivit documentelor pastrate in arhiva CC - Sectia Organizatorica, tatal Andruta, fost conservator si liberal, si fratele Nicolae, fost simpatizant legionar, cu sase ani mai tanar, intrasera printre primii in PCR. Integral in Adevarul.

Cum au ajuns "cisternele" lui Vintu ca mita in Jakarta. Procurorii au trimis spre judecare dosarul penal in care au investigat delapidarea si spalarea, in total, a peste 7 milioane euro de la PSV Company, fosta Petromservice, controlata de Liviu Luca si Sorin Ovidiu Vintu. Intre pistele cercetate figureaza si ipoteza ca, la ordinul lui SOV, banii ar fi ajuns in Jakarta, ca mita pentru a-l salva de la extradare pe Nicolae Popa, condamnat in lipsa la 15 ani inchisoare pentru devalizarea FNI-FNA, scrie Romania Libera.

250 de milioane de dolari, sistemul care blocheaza suicidul la metrou. Tarile civilizate folosesc platforme speciale pentru a-i opri pe cei care vor sa-si ia viata. La noi, costurile s-ar ridica la peste 250 de milioane de dolari. De la inceputul acestui an, la metroul bucurestean au fost inregistrate cel putin sase tentative de suicid: sase disperati si-au dorit reglarea socotelilor cu viata aruncandu-se in fata trenului. Pe 8 august, un bucurestean in varsta de 47 de ani s-a aruncat intre sine, dar a fost observat din timp de mecanicul trenului, care a franat la timp, evitand tragedia. Ieri, in statia Piata Victoriei, scena s-a repetat, aproape la indigo, victima fiind o femeie de 45 de ani, bolnava de cancer, informeaza EVZ.

Cum scoteau banii din tara oamenii lui Luca: Caracatita Petromservice. Oamenii lui Liviu Luca au scos peste 8,5 milioane de euro din Petromservice pentru plata unor asa-zise studii de piata copiate de pe internet. Oamenii de baza ai sindicalistului-patron Liviu Luca de la Petromservice, Gheorghe Supeala, directorul general al societatii, si Zizi Anagnastopol, directorul financiar, au fost trimisi in judecata, ieri, de procurorii Parchetului General pentru delapidare si spalare de bani. Alaturi de ei, sunt acuzati in dosar Adrian Eftime, fiul sindicalistului Ion Eftime, desemnat de Sorin Ovidiu Vintu sa administreze Realitatea Media. Din acelasi lot mai fac parte si consultantul offshore in Romania Kiss Laszlo si directorul executiv al firmelor pe care acesta din urma le controla, Mariana Iordachescu. Integral in Adevarul.

Contractele care il pot infunda pe baronul Bunea Stancu. Presedintele Consiliului Judetean Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a incredintat cinci contracte pe bani publici unei firme pe care o controleaza. Oficialul este acuzat de conflict de interese de catre Agentia Nationala pentru Integritate, care s-a autosesizat in urma articolelor publicate de RL. In calitate de sef al CJ Braila, Bunea Stancu a acordat cinci contracte in valoare totala de 2,7 milioane de lei (aproximativ 638.000 de euro), fara TVA, firmei Concivia, pe care o controleaza prin intermediul unei alte firme, Bursagrirom SA. Bunea Stancu detine 62,5% din actiunile Bursagrirom, iar aceasta este actionar majoritar, cu 53% din actiuni, la Concivia, anunta Romania Libera.

Romanii, chemati in strada pentru Rege. Reprezentantii monarhistilor vor sa organizeze un miting cu ocazia zilei de nastere a Regelui Mihai, 25 octombrie, cand fostul suveran va sustine un discurs in Parlament. Monarhistul Marius Ghilezan a lansat, pe Facebook, invitatia prin care spera sa scoata in strada intre 30.000 si 50.000 de oameni. "Baia de multime" pe care monarhistii i-o pregatesc fostului suveran va avea loc, cel mai probabil, in fata cladirii Parlamentului. "Dupa ce va tine discursul, la plecare, oamenii vor putea sa-l salute, sa-i stranga mana, sa-i ureze "La Multi Ani!". Vrem sa fie ca o sarbatorire a Regelui Mihai, care implineste 90 de ani, informeaza Adevarul.

Daca Italia sufera, ni se intorc emigrantii? Tara catre care au plecat anual zeci de mii de romani pentru un trai bun ar putea deveni in curand un stat neprietenos pentru romani, asemenea Spaniei. Scaderea ratingului Italiei de catre agentia Standard& Poor's este semnalul ca una dintre cele mai puternice economii ale Europei a slabit pana la o cota la care aduce deja prea putini bani la buget, iar tara isi achita tot mai greu datoriile. In plus, masura S&P inhiba si mai mult cresterea economica. Costurile de finantare cresc, iar scumpirea creditelor tempereaza dezvoltarea economiei. Implicit, scade numarul locurilor de munca, relateaza EVZ.

Cand va fi gata autostrada imposibila? Proiectul este de aproape doua ori mai scump decat cel de pe Valea Prahovei, dar are avantajul ca ar asigura un traseu continuu intre Nadlac si Constanta. Pretul de construire a celeilalte autostrazi concurente cu cea de pe Valea Prahovei, respectiv Pitesti-Sibiu, este unul foarte ridicat. Ultimul studiu de fezabilitate, efectuat in 2008, indica un pret de 3,24 miliarde euro, TVA inclus, la valoarea monedei de atunci. Explicatia este numarul mare de tuneluri, viaducte, poduri si pasaje din lungul autostrazii, spune un specialist al Companiei de Autostrazi. Ruta are are 122 de poduri si pasaje la autostrada, 12 pasaje la noduri rutiere si 6 pasaje peste autostrada si 7 tuneluri, lungimea totala a ultimelor fiind de 30 de kilometri, scrie Romania Libera.

Intimidarea martorului, metoda interlopilor de a scapa de inchisoare. Nu trebuie sa mituiasca si nici nu trebuie sa angajeze cei mai buni avocati. Metoda prin care interlopii scapa de condamnari in dosarele penale intocmite de procurori se rezuma la "convingerea" martorilor sa renunte la declaratiile impotriva lor. "Martorii sunt un element important in probatoriul unui proces penal. Din acest motiv, sunt mereu presiuni asupra lor sa-si retraga declaratiile pentru ca sa scape de acuzatii", ne-a declarat Iulia Diaconu, prim-procuror la DIICOT Iasi, parchet care a intocmit dosarul clanului "Cordunenilor". Integral in EVZ.