Traian Basescu a declarat, joi seara, la postul B1 tv, ca Romania nu are un rege, ci un "ex-rege". "Eu nu pot intra in acest joc in care sa ma fac ca Romania are un rege ca sa nu ma atace presa", a spus seful statului, adaugand ca fostul suveran a fost atras, poate fara voie, intr-un joc cu PSD, PNL sau Voiculescu, prin care se urmareste atragerea catre aceste partide a electoratului monarhist.

Foto:

"Nu am niciun fel de relatii cu ex-regele Mihai. Dupa caderea comunismului, ex-regele a incetat sa mai vina la evenimentele publice nationale. (...) Obligatia mea constitutionala este sa apar Constitutia tarii", a spus Basescu.

Seful statului sustine ca nu se poate preface ca nu observa "ca principele Radu Duda joaca un rol de print-consort" si ca nu poate tolera afirmatiile domnului Duda conform carora Constitutia e o bazaconie sau ca prevederile ei sunt trucuri juridice.

"Nu numai mentalitatea ma face sa resping orice apropiere fata de un astfel de joc politic...pentru ca bietul ex-rege nu-si da seama ca a fost impins intr-o partitura, dar e problema dansului in relatia cu domnul Vociculescu, cu PSD-ul, PNL-ul. (...) Domnul Duda habar nu are ce scrie in Constitutia Romaniei", a spus Traian Basescu.

"Articolul 1 si multe altele sunt nerevizuibile", a precizat Basescu (drept replica la declaratiile recente ale principelui Radu Duda-n.r.), adaugand ca acesta "ar putea afla - eu am citat din declaratiile domnului Duda -ca exista o solutie constitutionala, care de data asta nu e o bazaconie si poate propune actualului Parlament sa se transforme in constituant. Sunt convins ca PSD-ul si PNL-ul ar pleda pentru o Constitutie noua in care se introduce monarhia".

"Daca nu este un joc in care ex-regele Mihai a devenit un personaj implicat intr-un joc politic generat de Voiculescu si PSD si PNL, ei pot sa exprime intentia de a face o noua Constitutie", sustine seful statului.

Basescu s-a declarat revoltat de situatia creata, precizand ca "nu putem batjocori Constitutia" si ca prin acest joc s-a incercat "castigarea unei parti monarhiste din electorat".

"Partidele politice au vrut sa capteze o parte monarhista de electorat",spune Basescu, care sustine ca posibilitatea instaurarii monarhiei in Romania e o "copilarie".

"80% din romani vor sa aiba un presedinte, bun, rau, dar stiu ca-l schimba. Ce te faci cu unul care e pe viata si pe urma iti mai lasa si mostenitori. Doamne fereste, iese vreunul cu dizabilitati... Ce te faci? Ramai cu el sef de stat?", a declarat presedintele Basescu.

Actiunea de citire a unui document in Parlament de catre Regele Mihai nu este un act anticonstitutional, sustine seful statului, care insa precizeaza ca nu va asista la sedinta parlamentului.

Traian Basescu a mai spus ca principele Radu Duda trebuie sa se hotarasca: "vrea sa fie domnul Duda, domn' presedinte, Alteta...joaca si el un rol. E un actor care joaca un rol atribuit, probabil ca n-are nici foarte exact simtul ridicolului, dar daca e doar un rol, nu-i nicio problema", a spus seful statului.

"Il rog pe Theodor Paleologu sa nu ma roage (sa asiste la sedinta solemna din Parlament-n.r.),(...) nu am o alergie la ideea de monarhie; pot sa spun ca simpatizez regimul monarhic ca structura", a declarat Basescu.

Basescu a precizat ca nu are nimic personal cu Regele Mihai si ca are mare respect pentru ceea ce a facut monarhia in general.

"Eu am fost revoltat cand il fugarea Politia pe Regele Mihai prin aeroportul Otopeni, pentru ca a fost un sef de stat, bun, rau, a fost sef de stat, e in viata, lasa-l domne in banii lui, nu te lega de sufletul lui. Astazi insa cred ca a incerca sa te pozitionezi undeva deasupra acestei natiuni, a parea ca esti solutia, asta e impresia pe care o emana iesirile de la fosta Casa regala a Romaniei, nu cred ca reprezinta decenta. De fapt, asta ma deranjeaza cel mai tare", a declarat seful statului.