Topul judetelor care vor fi obligate sa dea banii de la UE inapoi. Pentru presedintii consiliilor judetene care si-au batut joc de banii europeni a venit ziua scadentei. Trebuie sa-i dea inapoi. Cel mai mult au de restituit Dambovita si Prahova - 4,5 milioane de lei fara TVA, in timp ce Consiliul Judetean (CJ) Teleorman, condus de Liviu Dragnea, a cheltuit ilegal aproximativ 2,5 milioane de lei fara TVA, adica aproximativ 600.000 de euro. Comisia Europeana (CE) a decis, in iunie, sa blocheze fondurile UE pe Axa 2 a Programului Operational Regional (POR). Acum se asteapta lamuriri din partea autoritatilor romane, potrivit purtatorului de cuvant al CE, Ton van Lierop. Pentru a reusi sa convinga europenii sa nu opreasca de tot fondurile destinate acestui program, 800 de milioane de euro, Romania va trebui sa elimine neregulile si sa controleze toate contractele de reabilitare a drumurilor judetene incheiate prin POR, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Ce poate face Romania in fata unei noi crize. Mihai Tanasescu: Asa ceva nu s-a mai intamplat in istoria mondiala. Sa ne pregatim pentru un alt mod de a trai pe Pamant. In timp ce pietele internationale freamata, indicii bursieri se prabusesc, iar lumea se pregateste pentru o criza economica mondiala poate mai severa decat cea din 2008, Romania abia descopera ca cifrele de crestere economica pe care se baza pentru 2012 sunt pura fantezie. Ieri, Traian Basescu preluand evaluarile internationale a declarat ca actuala criza se va intinde pe termen mediu, respectiv "2, 3, 4 ani". Gandul v-a prezentat ieri ce solutii a dat seful statului, dar si ce au priceput reprezentantii Guvernului si cum planuiesc ei sa "salveze" Romania. Integral in Gandul.

Top 5 universitati care dau profi de 1. "Adevarul" a obtinut un document al Ministerului Educatiei care arata ca marile universitati de stat dau si absolventi foarte slabi. Aproape 40% din profesorii care au picat cu note sub 5 la titularizare sunt produsul a cinci universitati, din care patru de stat. Surpriza este completa: printre cele cinci universitati care au produs cei mai multi dintre profesorii care au picat lamentabil la examenul de titularizare din luna iunie, doar numele uneia dintre ele putea fi prevazut: "Spiru Haret" (USH). Urmeaza, in ordine, "Babes-Bolyai" din Cluj (UBB), Universitatea din Bucuresti (UB), cea din Craiova si "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi. Trei dintre aceste institutii ocupa si podiumul in clasamentul celor mai bune universitati din Romania, potrivit clasificarii facute recent de Asociatia Universitatilor Europene, informeaza Adevarul.

Oasele martirilor de la Targu-Ocna. Arheologii de la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania au descoperit ramasitele pamantesti ale unor detinuti politici. Ramasitele a patru martiri ai rezistentei anticomuniste au fost descoperite de catre arheologii de la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania, in perimetrul actualului cimitir al parohiei ortodoxe "Sfintii Constantin si Elena". Sapaturile arheologice au fost realizate, la inceputul acestei luni, intr-un perimetru cu o lungime de sase metri si cu o latime de doi metri, din singura zona a cimitirului fostilor detinuti politici care nu a fost refolosita de actualii enoriasi ai parohiei. Martirii rezistentei anticomuniste au fost ingropati fara nici un semn distinctiv, spune arheologul Gheorghe Petrov, de la Muzeul National de Istorie al Transilvaniei din Cluj si voluntar in cadrul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania, condus de istoricul Marius Oprea, scrie Romania Libera.

Ambasadorul palestinian: "Teritoriile sunt un drept al palestinienilor, nu un cadou". Pacea ramane singurul obiectiv pentru Autoritatea Palestiniana, iar un succes la ONU va impulsiona negocierile cu statul evreu, a declarat pentru EVZ ambasadorul palestinian. Autoritatea Palestiniana a decis sa mearga la Natiunile Unite pentru ca acolo toate popoarele isi cauta si gasesc solutii pentru probleme lor, a explicat pentru EVZ ambasadorul palestinian la Bucuresti, Ahmad Aqel. Prin acest demers, palestinienii vor sa le fie recunoscute teritoriile - Cisiordania, Fasia Gaza si Ierusalimul de Est - ca baza solida pentru viitoarele negocieri cu statul evreu care, sus tine ambasadorul, se vor des fasura astfel mult mai usor. Integral in EVZ.

Emil Boc despre Schengen: "Partea plina a paharului este ca nu s-a luat o decizie negativa". Premierul Emil Boc a declarat, in legatura cu amanarea deciziei privind aderarea Romaniei la Schengen, ca partea goala a paharului este ca nu s-a luat decizia, dar partea plina e ca nu s-a luat o decizie negativa. "Partea goala a paharului este ca nu s-a luat o decizie astazi, iar jumatatea plina e ca nu s-a luat o decizie negativa. Ramanem inca in joc", a afirmat Emil Boc, dupa participarea la reuniunea Partidului Popular European. El a spus ca Romania indeplineste din punct de vedere tehnic toate conditiile si ca nu mai exista niciun obstacol in privinta aderarii la Schengen si ca singura discutie este de natura politica. "Vom cere si am cerut intotdeauna sa nu se schimbe regulile in timpul jocului, aceleasi criterii care au stat la baza aderarii la Schengen a altor tari sa stea si la aderarea Romaniei. Atat cerem si nimic mai mult. UE trebuie sa ramana constanta si consecventa si vom intensifica eforturile diplomatice pentru ca la Consiliul European din octombrie sa avem un rezultat favorabil", a mai adaugat Emil Boc, informeaza Gandul.

Neamul Ceausestilor, pe calea parvenirii socialiste. Pe fratii Ceausescu, prea multi pentru o mostenire mica, nevoile i-au impins catre o viata mai buna, la oras. Unul cate unul, urmand traseul celor mari, Niculina si Marin, ceilalti s-au aciuat, mai devreme sau mai tarziu, in Bucuresti. Dupa Nicolae Ceausescu, cel care avea sa confere celebritate Scornicestiului, fratii mai tineri au parasit locurile de bastina. Si-au incercat norocul in diverse meserii: chelner (Florea), strungar (Nicolae Andruta), ucenic la uzinele "Margineanca" (Ilie). Doar mezinul Ion a venit in Capitala direct la invatatura, pentru a deslusi tainele electrotehnicii. A fost, se pare, si mai ghinionist, deoarece o boala de tinerete i-a afectat temporar studiile la Moscova. Adevarata "consacrare" au cunoscut-o cu totii mai tarziu, cand Nicolae Ceausescu a ajuns in fruntea partidului, scrie Adevarul.

Pensii frauduloase de un milion de lei. Procurorii DIICOT Alba au cerut arestarea preventiva a unei retele care se ocupa cu intocmirea unor dosare care au facut posibila pensionarea frauduloasa a peste 100 de persoane. Opt persoane, din care o functionara a Casei de Pensii Alba, au fost retinute de procurori. Acestea au fost trimise in fata judecatorilor Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventiva. Anchetatorii sustin ca acestea faceau parte dintr-un grup infractional nestructurat, care a creat un prejudiciu de un milion de lei, potrivit agentiilor de presa. Pentru o a noua persoana, considerata a fi liderul gruparii, va fi formulata propunere de arestare preventiva in lipsa. Potrivit sefului DIICOT Alba Iulia, Danusia Boicean, au fost audiate, in cursul zilei de miercuri, 50 de persoane din 119 pentru care a inceput urmarirea penala pentru constituire, organizare sau sprijinire a unui grup infractional nestructurat, inselaciune, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si fals privind identitatea, anunta Romania Libera.