Presedintele Saleh s-a intors in Yemen, dupa 3 luni. Presedintele Ali Abdullah Saleh s-a intors in Yemen, la trei luni de la o tentativa de asasinat asupra sa, informeaza televiziunea de stat, potrivit BBC. Saleh s-a aflat in Arabia Saudita din iunie pentru a se trata, dupa ce o bomba a explodat in subsolurile palatului prezidential. Liderul yemenit, care se afla in fruntea tarii de 33 de ani, a respins solicitarile protestatarilor care ii cer demisia. Ciocnirile dintre fortele de opozitiei si trupele guvernamentale au continuat in Sanaa. Peste 80 de oameni, in mare parte manifestanti neinarmati, au murit in ultimele 5 zile. Marti, guvernul a fost de acord cu incetarea focului in urma negocierilor cu trimisii occidentali. Insa armistitiul a fost incalcat la cateva ore dupa si cel putin trei oameni au fost ucisi de lunetisti si bombardamente.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Turcia a trimis o nava de exploatare a resurselor naturale in regiunea de nord a Ciprului. Turcia a trimis o nava de exploatare a petrolului si a gazelor naturale in regiunea de nord a Ciprului, controlata de turci, informeaza BBC. Turcia a avertizat ca va actiona in consecinta daca cipriotii greci nu renunta la planurile de exploatare a gazului natural in apele din sud. Pe de alta parte, Cipru insista ca este pe deplin indreptatita sa foreze pentru obtinerea de energie, in timp ce Turcia sustine ca resursele naturale apartin ambelor comunitati de pe insula divizata. Tensiunea regionala a crescut dupa ce guvernul cipriot a anuntat ca a inceput sa foreze pe coasta de sud-est, adiacenta unui camp gazeifer situat in apele teritoriale israeliene.

Turcia a retinut un vas care transporta arme catre Siria. Turcia a retinut pe teritoriul sau un vas care transporta arme catre Siria si va actiona in consecinta pentru orice incarcatura similara destinata tarii vecine, a avertizat premierul turc Erdogan in cadrul Adunarii Genarale a ONU, citat de AFP. El nu a precizat unde si cand a avut loc operatiunea. "In viitor, vom opri si vom pune sub sechestru toate transferurile de arme catre Siria, indiferent ca sunt pe cale aeriana sau terestra", a declarat prim-ministrul turc Erdogan, dupa ce a precizat ca regimul sirian a fost avertizat in legatura cu transferul de arme. Premierul Erdogan a afirmat recent ca Turcia a intrerupt dialogul cu Siria si ca tara sa are in vedere sanctiuni impotriva regimului sirian. "Am intrerupt discutiile cu administratia siriana. Nu ne-am dorit niciodata sa ajungem in aceasta situatie, insa, din pacate, administratia siriana ne-a impins catre o astfel de decizie", a declarat Erdogan in cadrul unei intalniri cu presedintele american Barack Obama. Seful guvernului turc a reafirmat ca sustine decizia Washingtonului de a impune un set de sanctiuni Siriei si a adaugat ca nu mai are incredere in guvernul sirian.

Israelul, in alerta de teama unui posibil atac al gruparii Hamas. Fortele de securitate ale Israelului au fost puse in alerta maxima, vineri seara, de teama unui posibil atac militant la granita cu Egiptul, transmite RIA Novosti. Oficialii din securitate securitate au crezut, conform declaratiilor, ca grupul militant Hamas ar fi pregatit un atentat pentru a-l face de ras pe presedintele palestinian Mahmoud Abbas, care a depus la ONU cererea de aderare a Palestinei. Hamas considera ca palestinienii trebuie sa "elibereze mai intai teritoriul" inainte de instituirea unui "organism politic". "Poporul palestinian nu cerseste lumii un stat, iar statul nu poate fi creat prin decizii si initiative", a afirmat liderul gruparii politice Hamas, Ismail Haniyeh.

SUA ar fi vandut in secret bombe anti-buncar Israelului. Presedintele Barack Obama a autorizat in secret vanzarea a 55 de bombe anti-buncar catre Israel, potrivit revistei americane Newsweek, citata de AFP. Israelul ar fi cerut inca din 2005 sa i se furnizeze bombe GBU-28, cu o mare capacitate de penetrare, insa presedintele de atunci, George W. Bush, a refuzat. Pentagonul a inghetat, de asemenea, relatiile americano-israeliene, de teama ca Israelul sa nu furnizeze tehnologie militara avansata Chinei, dupa cum relateaza Newsweek. Cu toate acestea, fostul presedinte Bush l-a informat in 2007 pe premierul israelian Ehud Olmert ca bombele vor fi livrate in 2009 sau 2010, chiar daca Israelul le-ar fi dorit imediat. Obama ar fi trimis, de altfel, armele Israelului in 2009, potrivit revistei americane, care citeaza oficiali sub protectia anonimatului. Pentagonul a refuzat sa confirme sau sa infirme acest raport, insa a declarat prin intermediul purtatorului de cuvant ca Statele Unite isi mentine angajamentul de ajutorare a Israelului pentru mentinerea unei securitati militare superioare in regiune. Publicatia americana dezvaluie ca Israelul si-ar fi dezvoltat propria tehnologie anti-buncar, dar ca este mult mai ieftin sa achizitioneze arme americane, potrivit unor informatii furnizate de oficiali americani si israelieni. Bombele, care au o greutate de aproximativ o tona, sunt concepute pentru a distruge structuri rezistente sau centrale nucleare iraniene.

Ahmadinejad cere NATO sa-si retraga fortele navale din Golful Persic. Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a cerut fortelor navale NATO sa paraseasca Golful Persic, in cadrul Adunarii Generale a ONU de la New York. El sustine ca fortele militare reprezinta o amenintare pentru securitatea din regiune. De-alungul anilor, navele americane si europene si-au facut simtia prezenta in Golf in numar tot mai mare. Astfel, SUA dispune de o baza navala in Bahrein, in timp ce Franta a amplasat o alta in Abu Dhabi, in 2009, la aproximativ 250 de kilometri de coastele iraniene.