Grecia nu poate fi abandonata propriului destin, declara, intr-un interviu la RFI, vicepresedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani. Pe de alta parte, decizia Guvernului roman de a numi un ministru care cunoaste mecanismele europene ar putea fi utila, pentru ca Romania sa poata folosi cat mai eficient posibil fondurile comunitare, afirma comisarul italian responsabil cu Industriile. "De fiecare data cand vin in Romania ma simt putin acasa", mai spune Tajani, intrebat despre relatiile romano-italiene.

Rep.: Sfarsitul saptamanii a fost negru pentru bursele europene. As dori sa am o reactie din partea dvs., in calitate de vicepresedinte al Comisiei Europene.

Antonio Tajani: Eu cred ca este vorba de o criza de incredere din partea investitorilor. Exista, fara indoiala si o activitate speculativa, pentru a lovi moneda europeana, euro. Este nevoie de o riposta politica! Este nevoie de o reactie puternica din partea Uniunii Europene, de o dovada de coeziune. Nu poate fi vorba de actiunea unui singur stat sau a doua state, avem nevoie de reactia intregii Europe. Nu intamplator, Fondul Monetar International a cerut cu o singura voce Europei sa actioneze in graba. Si eu sunt de acord cu acest lucru si mai cred ca discursul pe care il va pronunta presedintele Comisiei Europene, Barroso, la Strasbourg, ar putea reprezenta un moment important, dovada ca Europa vrea sa fie capabila sa dea raspunsuri politice, ca stie sa guverneze si o situatie economica si financiara dificila.

Rep.: De ce nu reusim sa rezolvam criza greaca? Aici avem impresia ca s-a "aruncat cu bani" pentru Atena si, cu toate acestea, criza este tot acolo. Unii vorbesc de posibilitatea unui faliment controlat, chiar de o intoarcere la drahma. Dumneavoastra vedeti solutia in iesirea Greciei din zona euro?

Antonio Tajani: Eu sunt in mod absolut opus unei astfel de solutii. Fara indoiala, grecii au facut multe greseli, fara indoiala puteau face mai mult. Dar nu putem abandona Grecia, nu o putem lasa pe cont propriu! Pentru ca a abandona Grecia inseamna a abandona frontiera Europei! In acest moment, Atena e frontiera noastra! Daca noi lasam Grecia sa iasa din euro, acceptam o infrangere. Eu cred ca Europa are inca resursele necesare, in primul rand politice si apoi economice si financiare, pentru a invinge aceasta provocare. Iata de ce cred ca trebuie facut tot posibilul pentru a impiedica Grecia sa iasa din euro. Trebuie sa facem totul pentru a impiedica un ¬default¬ al acestei tari, care, repet, reprezinta in acest moment toata Europa! Nu ne putem preda, nu putem lasa Grecia abandonata propriului destin!

Continuarea pe www.rfi.ro.