Potrivit premierului Republicii Moldova, formatul 5+2 de negociere pe Transnistria este singurul "valabil si eficient" in clipa de fata, dar ar fi bine daca el s-ar transforma in "formatul 7", oferind Uniunii Europene si SUA statutul de participant, nu de observator. Intr-un interviu pentru RFI Romania, seful guvernului moldovean vorbeste si despre invitatia adresata Partidului Comunistilor pentru dialog privind rezolvarea crizei politice din Republica Moldova.

De mai bine de doi ani, statul moldovean nu are un presedinte ales. Vlad Filat spune ca, daca nu se ajunge la un acord cu comunistii, o solutie ar fi schimbarea Constitutiei.

Rep.: Cum vedeti formatul de negociere 5+2, despre Transnistria? Credeti ca este un format care mai este de actualitate sau putea fi modificat?

Vlad Filat: In primul rand, in urma unui efort conjugat al tuturor actorilor implicati, carora le aducem cuvinte de recunostinta, in sfarsit, dupa o pauza de sase ani de zile, am reusit sa reluam negocierile oficiale in formatul 5+2, in vederea identificarii solutiei pentru reglementarea conflictului transnistrean.

Acest format este unicul valabil si eficient, deoarece actorii implicati in acest format sunt in situatia in care sa ofere nu doar asistenta in vederea identificarii solutiei, dar ulterior identificarii solutiei, garantia implementarii intocmai a acestor intelegeri. O parere avem noi, si asupra careia ne-am pronuntat mai des, ca acest format 5+2 sa fie transformat in formatul 7, oferind deci Uniunii Europene si Statelor Unite ale Americii statut de participant cu drepturi depline, nu ca si observator. Pana la luarea deciziei respective, acest format este unul confortabil si eficient.

Rep.: Chiar si aici, la Varsovia, in aceste zile inaintea Parteneriatului Estic, s-a vorbit despre acest risc al instabilitatii politice in Republica Moldova. Vedeti posibil un acord cu Partidul Comunistilor pentru alegerea unui presedinte?

Vlad Filat: Depinde cum calificam situatia din Republica Moldova. Institutiile tarii sunt functionale. Problema care ramane a fi deschisa tine de alegerea presedintelui Republicii Moldova. Aceasta rezolvare trebuie sa porneasca de la principiul legalitatii. Este o abordare principiala pentru mine si pentru partidul pe care il conduc. O solutie ar fi si comunicarea cu cei din Partidul Comunistilor ¬ asta nu inseamna semnarea acordurilor sau coalitie, asta inseamna dialog civilizat, in numele Republicii Moldova, vizand viitorul tarii noastre, depasind interesele inguste de partid sau chiar interesele Aliantei pentru Integrare Europeana.

Am insistat, pe parcursul timpului, si chiar saptamana aceasta am adresat o invitatie Partidului Comunistilor, sa ne asezam toate partidele parlamentare, sa avem acest dialog, care in prima instanta, ar permite schimbul asta de pareri, in vederea identificarii unei solutii.

In cazul in care cei din Partidul Comunistilor se vor auto-izola, daca doriti, de acest proces, urmeaza sa identificam solutii, iarasi legale. Una dintre acestea ar fi adoptarea unei noi Constitutii. Discutii asupra acestui subiect am avut mai multe, de fapt, pe parcursul timpului. Avand in vedere aceasta criza constitutionala care are deja istorie lunga, se arata ca fiind una care sa vina sa rezolve aceasta problema.

Citeste mai multe pe www.rfi.ro