Irak: Trei morti si 76 de raniti in urma unui atac sinucigas cu bomba. Un atentat cu sinucigas cu bomba a avut loc joi la Kirkuk, 240 km nord de capitala irakiana Bagdad. Un camion a explodat in apropierea unei banci omorand trei persoane si ranind alte 76. Politia atribuie atacul retelei al Qaeda. Victimele au fost in cea mai mare parte politisti si angajati ai bancii. Explozia a distrus in proportii mari cladirea bancii si alte cateva constructii aflate in apropiere. Cateva masini ale politiei parcate in fata bancii au luat foc ingreunand accesul pentru echipele de salvare si pompieri. Potrivit politiei, al Qaeda incearca sa provoace conflicte intre comunitatile religioase din Kirkuk, oras disputat de guvernul de la Bagdad si autoritatea kurda care il considera ca parte integranta din regiunea lor autonoma. Presedintele Parlamentului irakian Osama Ayad al-Noujaifi a condamnat atacul si a invinuit politia locala pentru incapacitatea de a preveni atentatul. Al-Noujaifi a cerut sporirea eforturilor politiei pentru asigurarea ordinei si sigurantei in zona, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Nigerul refuza sa il predea pe fiul lui Muammar Gaddafi. Premierul Nigerian Brigi Rafini a declarat ca nu intentioneaza sa il predea in mainile rebelilor libieni pe Saadi Gaddafi refugiat in Nigeria acum doua saptamani. Rafini sustine ca extradarea lui Saadi se va face doar daca va exista certitudinea ca acesta va primi un tratament corespunzator si va avea dreptul la o aparare corecta. Premierul considera ca aceste conditii nu sunt intrunite in prezent. Saadi Gaddafi a fost trecut joi pe lista persoanelor cautate de Interpol, fiind acuzat de comiterea unor crime in vremea cand ocupa functia de sef a Federatiei Libiene de Fotbal, de insusirea necuvenita a unor proprietati si de intimidare prin folosirea armelor. Pe aceeasi lista figureaza si colonelul Gaddafi, celalalt fiu al sau, Saif Al-Islam si fostul sef al seviciilor secrete militare Abdullah Sanussi, anunta Novinite.

Fidel Castro il critica pe presedintele SUA Barack Obama. Fidel Castro i-a raspuns presedintelui Barack Obama care declarase miercuri ca relatiile dintre SUA si Cuba s-ar putea imbunatati daca cea din urma ar deveni mai democratica. Castro a fost extrem de iritat de afirmatiile lui Obama si a declarat ca tara sa nu se va inclina in fata presiunilor americane. Fostul presedinte a scris in editorialul sau ca tara se afla in proces de reformare si in viitor se va schimba, dar nu din cauza americanilor ci prin efortul cubanezilor. O noua Cuba ar putea aparea chiar inainte de prabusirea imperiului american. Castro l-a aprostrofat dur pe seful de la Casa Alba ironizandu-i oferta binevoitoare de intarire a relatiilor bilaterale. Fidel Castro crede ca acest demers nu le permite americanilor sa vada ca dupa 50 de ani de embargo si crime impotriva Cubei poporul sau nu a putut fi infrant. Atacul lansat la adresa lui Obama reprezinta primul editorial al lui Castro dupa ce aproape toata vara a lipsit paginile ziarului Granma. Absenta lui Castro a fost motivata prin implicarea intrun alt proiect care este prioritar, fara a se oferi detalii. Situatia a atras insa numeroase zvonuri privind o inrautatire a sanatatii fostului presedinte, informeaza Reuters.

Polonia a cerut ajutor pentru Belarus in cadrul UE. Presedentia poloneza a UE a propus joi un plan de ajutoare financiara pentru Belarus daca aceasta tara va face pasi pe calea democratiei. Planul a fost discutat in timpul summitului "Eastern Partnership" ce a avut loc la Varsovia in prezenta reprezentantilor celor 27 de state europene si a celor 6 din fosta Uniune Sovietica. Pentru a beneficia de ajutorul UE, presedintele Alexander Lukashenko ar trebui sa elibereze detinutii politici, sa ii reabiliteze si sa inceapa un dialog sincer cu adversarii politici inaintea alegerilor libere. In schimb UE va da unda verde pentru FMI care va acorda imprumuturi Belarusului si ulterior ii va sprijini cauza si in fata BERD si BEI. China a acordat deja un imprumut de 1 miliard de dolari Belarusului, scrie AFP.

Ambasadorul Statelor Unite in Siria a fost tinta unui atac. Autoritatile americane au anuntat joi ca ambasadorul american in Siria, Robert Ford, a fost atacat de un grup fidel regimului si au declarat ca acesta se afla in afara oricarui pericol. Ford este perceput ca un sustinator al protestatarilor, el condamnand deseori folosirea violentei de catre autoritati in incercarea de a controla protestele. Masinile in care se aflau ambasadorul impreuna cu alti angajati ai ambasadei SUA au fost avariate destul de grav. Fortele de securitate siriene au asigurat retragerea lui Ford si a celorlati oficiali inapoi in sediul ambasadei. Ford a reusit sa inflameze spiritele in luna iulie cand, in ciuda restrictiilor, a calatorit la Hama pentru a-si exprima solidaritatea fata de rebeli. Hama, oras extrem de lovit de sustinatorii autoritatilor siriene, l-a primit cu bucurie. Presedintele Bashar Al-Assad l-a acuzat insa de cooperare cu rebelii, anunta CNN.

Companiile arabe se implica in proiectul gazelor din zona Arctica. Vicepremierul rus Igor Sechin a declarat joi ca arabii sunt interesati sa participe la proiectul pentru gaz natural lichefiat din peninsula Yamal. Proiectul derulat de producatorul independent rus Novatek si de francezii de la Total este estimat la 15-20 miliarde de dolari si are ca scop dezvoltarea campului de gaz condensat Yuzhno-Tambeiskoye si a unei centralei nucleare. Novatek vrea sa construiasca si un port maritim in satul Sabetta si o flota de tancuri pentru spargerea ghetii. Igor Sechin a declarat ca mai multe companii arabe se afla in negocieri pentru participarea la proiect, informeaza Ria Novosti.